Mes turime 142 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3654
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10390
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:54373
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Jaunieji šauliai grūdinasi stovyklose, projektiniuose užsiėmimuose ir pakopų kursuose

2016 m. rugsėjo 24 d., šeštadienis Nr.71(1604)

Šauliai gyvena aktyviai ir turiningai

Švenčionių rajone aktyviai veikianti Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės Švenčionių 13-oji šaulių kuopa rodo patriotinį ir turiningo laisvalaikio praleidimo pavyzdį rajono jaunimui. Lietuvos šaulių sąjungos Karaliaus Mindaugo 10-osios rinktinės (LŠS) Švenčionių 13-oji šaulių kuopa Švenčionių rajone veikia jau devintus metus.

Jie sportuoja, dalyvauja įvairiose stovyklose, projektuose, taktiniuose mokymuose, rajono ir šalies renginiuose.

Švenčionių rajone, kaip ir visoje Lietuvoje daug dėmesio skiriama turiningam ir saugiam jaunimo užimtumui. Tačiau ne visos siūlomos priemonės yra patrauklios jaunimui, o kartais jos būna visiškai neefektyvios.

To niekaip nepasakysi apie šaulius. Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės Švenčionių šaulių 13-osios kuopos vado pavaduotoja Inesa Bagdonienė sakė, kad kuopa aktyviai dalyvauja Švenčionių rajono visuomeninėje ir kultūrinėje veikloje, nuolat savanoriauja įvairių minėjimų, švenčių metu, daug metų organizuoja vasaros stovyklas vaikams ir jaunimui.

 

Vasara – stovyklų metas

Šią vasarą rajono šauliai taip pat daug laiko ir energijos skyrė stovyklos organizavimui. Rugpjūtį LŠS Švenčionių 13-oji šaulių kuopa ir Švenčionių miesto kultūros centras organizavo trijų dienų stovyklą Liūlinės kaimo stovyklavietėje.

Švenčionių miesto kultūros centras šiais metais įgyvendina jaunimo projektą „Mobilus laisvalaikis 2016“, kurio metu stengiasi užtikrinti turiningą ir saugų jaunimo laisvalaikį kaimiškose rajono vietovėse, tad ir dalyviai buvo iš įvairių rajono vietovių: Švenčionėlių, Pabradės, Švenčionių, Trūdų kaimo ir kitur.

Švenčionių 13-oji kuopa įgyvendino projektą „Iššūkis sau“, kurio tikslas – puoselėti ir aktyvinti Lietuvos šaulių sąjungos veiklą, didinti jaunimo susidomėjimą ekologine, topografine-orientacine veikla, siekiant plėtoti jaunimo politikos įgyvendinimą Švenčionių rajone.

Šių dviejų įstaigų organizuojamos trijų dienų vasaros stovyklos metu buvo organizuojami dieniniai ir naktiniai žygiai, orientacinės topografinės varžybos, komandos formavimo ir išlikimo gamtoje pratybos, orientaciniai žygiai Aukštaitijos nacionalinio parko teritorijoje, rikiuotės statutas, vykdoma šratasvydžio programa, sporto estafetės bei kitos sukarintos veiklos.

Stovykloje organizuojami užsiėmimai padėjo jaunimui išbandyti savo jėgas, pakeisti aplinką, ugdyti bei tobulinti bendravimo įgūdžius, mokytis vieniems iš kitų. 3 dienų stovykla buvo tikrai interaktyvi, stovyklos dalyviai iškeliavo namo kupini gerų įspūdžių ir nepamirštamų nuotykių, nors teko ir pasiklysti įveikiant ne vieną dešimtį kilometrų. Žygiai per pelkynus ir miškus, taip pat naktiniai orientavimosi gamtoje iššūkiai, komandiniai užsiėmimai, topografija, gamtos pažinimas ir jos saugojimas išmokė visus stovyklos dalyvius pajusti, ką reiškia būti komanda, padėti vieni kitiems.

Stovyklos vadovė – Inesa Bagdonienė, komendantas – KASP karys Andžejus Mastianec, pedagogė – vietos JGI koordinatorė Lijana Špakova. Šiems vadovams talkino Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai ir šauliai – Juventas Malinauskas, Paulius Vasilenko, Deividas Terleckas ir Rytis Laurinavičius. Stovyklos dalyviai sakė labai smagiai ir naudingai praleidę laiką, sutvirtėję, susidraugavę ir daug išmokę bei patyrę nepamirštamų nuotykių. Visi jie dėkingi stovyklos vadovams ir organizatoriams.

Projektą „Iššūkis sau“ finansavo Švenčionių rajono savivaldybė, o projektą „Mobilus laisvalaikis 2016“ - Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

 

Pakopų kursai – žingsnelis profesionalaus kario link

Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės Švenčionių šaulių 13-osios kuopos vado pavaduotoja Inesa Bagdonienė sakė, kad šią vasarą daugiau nei 10 jaunųjų šaulių dalyvavo 1-os ir 3-ios pakopų mokymuose, kurie vyko Lietuvos kariuomenės centriniame poligone Pabradėje. Čia jaunimas gyveno karišką gyvenimą. Pakopų kursų dalyvių nuomone, tokia veikla yra puiki tvarkos ir drausmės mokykla, formuojasi kitoks gyvenimo būdas, ugdomas tvirtesnis charakteris, gebėjimas išgyventi ekstremaliomis sąlygomis, susirasti maisto, vandens, nesušalti, mokėti neišsiduoti savo buvimo vietos ir t.t. Karo veiksmų atveju juk reikia pasirūpinti ir civiliais, įvairiomis priemonėmis klaidinti, dezorganizuoti priešus, organizuoti diversijas ir kitus darbus. O čia jau šauliai nepamainomi, net jeigu ir nebūtų reguliariosios kariuomenės sudėtyje, bet dėl dalyvavimo Šaulių organizacijoje įgytos vertingos teorinės ir praktinės patirties.

 

Aktyvus dalyvavimas kultūriniame ir visuomeniniame rajono gyvenime

Šiemet 13-osios kuopos šauliai dalyvavo daugelyje rajono renginių. Pavyzdžiui, birželio 14 d. minint Gedulo ir vilties dieną šauliai nešė vėliavą ir budėjo prie jos. Daug rajono renginių smagiai papildomi ir kareiviška koše, kurią verda, žinoma, šauliai. Viena iš tokių – Švenčionėlių miesto jubiliejus.

Švenčionių miesto parke buvo iškilmingai paminėta ir birželio 23-čiosios sukilimo sukaktis, kur dalyvavo rajono šauliai, KASP savanoriai ir šauktiniai. Pasak Švenčionių r. 13-os kuopos vado pavaduotojos Inesos Bagdonienės, šauliai visą savo laisvą laiką pašvenčia tarnybai – žygiams, paskaitoms, taktiniams užsiėmimams, visuomeninei veiklai, stovykloms ir kt. Toks jaunimo entuziazmas ir noras tarnauti, ginti bei puoselėti savo Tėvynę įrodo jų atsidavimą bei patriotiškumą savo šaliai. Šaulių vykdoma veikla nėra vien patriotiškumo bei tautiškumo ugdymas. Švenčionių rajono 13-oji kuopa taip pat ugdo pasitikinčius savimi, kūrybingus, motyvuotus, gerbiančius ir mylinčius savo šalį Lietuvos Respublikos piliečius, pasirengusius ją ginti ir padėti nelaimės atveju kitiems. Be to, ši veikla padeda jaunimui dalintis savo patirtimi ir žiniomis, mažinti socialinę atskirtį, skatinti savanoriavimą ir bendruomeniškumą.

Irena POŽĖLIENĖ