Mes turime 301 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3674
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13861
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89891
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Tarp žmogaus ir medžio gyvenimo galima dėti lygybės ženklą

2016 m. spalio 5 d., trečiadienis Nr.74 (1607)

Prieš kurį laiką teko dalyvauti įdomiame edukaciniame renginyje Švenčionėlių urėdijos medelyne. Čia pirmą kartą pamačiau ir išgirdau, kaip skirtingų kartų žmonės su meile kalba apie medį, kaip švelniai liečiami augantys medžių daigai. To edukacinio renginio sėkmę, matyt, garantavo tai, kad visi jame dalyvavę norėjo vieno – rasti sąlyčio taškus galvojant apie vieną didžiausių mūsų turtų – miškus. Edukaciniame renginyje dalyvavo Švenčionių girininkija, Švenčionėlių urėdijos medelynas, Švenčionių pradinės mokyklos antrokai ir Lietuvos edukologijos universiteto studentės, būsimos pradinių klasių mokytojos, priklausančios nuotoliniam klubui „Idėjų laboratorija“, kurios gimusias idėjas bando realizuoti praktikoje.

- Viena iš idėjų buvo susipažinti su miškininko profesija. O kad tas atvažiavimas būtų prasmingesnis, susipažinome nuo medžio sėklos iki brandos. Dar ir mišką pasodinsim, o kad būsimos pradinių klasių mokytojos ir su vaikais galėtų pabendrauti, mums į pagalbą atėjo Švenčionių pradinės mokyklos antrokai su mokytoja Rasa Štuikiene, - sakė Lietuvos edukologijos universiteto ugdymo pagrindų katedros dėstytoja Rita Makarskaitė Petkevičienė. Prasmingą edukacinį renginį pradėjo medelyno viršininkas Viktoras Trusovas nuo mokinukų ir būsimų pedagogių supažindinimo su medžio gyvenimu, kuris prasideda nuo mažos sėklytės.

- Medžiai pasodinami arba patys pasisėja. Ir iš mažos sėklytės išauga iki brandos, o tada medžiai panaudojami baldų gamybai, kurui ir t. t., - pasakojo rodydamas sėklų pavyzdžius medelyno viršininkas Viktoras Trusovas. Po susipažinimo su sėklomis prasidėjo ekskursija po medelių gimimo vietą – medelyną. Sunku žodžiais nupasakoti, kiek emocijų sukėlė ekskursija po medelyną. Medelyno prižiūrėtojas-brigadininkas Rimantas Nalivaika pažintinės ekskursijos metu parodė sodinukų evoliuciją nuo ką tik išdygusių iki jau gerokai ūgtelėjusių. Mokinukai švelniai lietė pradėjusius augti sodinukus. Stebėdamas tokį vaizdą nejučiomis pagalvoji, kad toks mokinukas tikrai nenulauš medelio, nes jo atmintyje ilgam išliks ta trumpa akimirka, tas trumpas prisilietimas prie būsimo medžio sodinuko. Dar labiau meilę miškui turėjo įskiepyti mokinių ir kitų edukacinio renginio dalyvių pasodinti medeliai, kurių sodinimui vadovavo ir viską smulkiai pasakojo Švenčionių girininkijos girininkas Leonas Zabiela ir eigulys Vaclovas Rimašius. Mokinukai žadėjo nepamiršti savo pasodintų medelių ir juos lankyti. O tai jau daug, tai – pirmas žingsnis į meilę miškui, medžiui, gamtai.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis