Mes turime 206 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3322
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17321
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64647
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pareigūnai šventė Angelų Sargų dieną

2016 m. spalio 7 d., penktadienis Nr.75 (1608)

Per dešimtmetį policijos pareigūnų rajone sumažėjo perpus

Praėjusią savaitę policijos pareigūnai šventė savo profesinę šventę. Šventė, kaip įprasta, prasidėjo šv. Mišiomis Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčioje, bet neįprastai tyliai – be orkestro ir parado, kuris jau keletą metų šventės rytą pakiliai nuteikdavo Švenčionių miesto gyventojus ir svečius. Matydami, koks būrys pareigūnų saugo tvarką mūsų rajone, pasijusdavome saugesni.

Vis dėlto staigmena buvo. Prieš šv. Mišias pareigūnams bendruomenės dovaną – muzikinį kūrinį – atliko Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos mokytojas Stasys Montrimas, per mišias skambėjo bažnyčios vaikų ir jaunimo choro krištoliniai balsai. Kunigai, pareigūnai ir mišiose dalyvavę kiti asmenys meldėsi už dažnai rizikuojančius sveikata ir gyvybe pareigūnus bei jų šeimas, už jau išėjusius Anapilin kolegas. Pareigūnai tradiciškai aukojo žvakes, vandenį, duoną ir etc. Tai vienas gražiausių ir prasmingiausių šventės momentų.

Po šv. Mišių pareigūnams įteikti apdovanojimai. Angelų Sargų dienos – Policijos šventės proga antrojo laipsnio policijos pasižymėjimo ženklu „Už nepriekaištingą tarnybą“ apdovanota vyresnioji inspektorė Božena Vainickienė, Kriminalinės policijos skyriaus tyrėja.

Padėkos įteiktos Oksanai Minikovičienei, Migracijos valdybos Švenčionių grupės specialistei, viršilai Gintarui Šimkūnui, l. e. Reagavimo skyriaus vyriausiojo patrulio pareigas, vyresniajam inspektoriui Dmitrijui Kolesovui, l. e. Veiklos skyriaus vyresniojo tyrėjo pareigas.

Generalinis prokuroras už konstruktyvų ir geranorišką bendradarbiavimą su LR prokuratūra apdovanojo Veiklos sk. vyriausiąją tyrėją Nijolę Paškonienę.

VSAT Ignalinos r. padėkos įteiktos Reagavimo sk. vyriausiajai patrulei Jonei Matkevičiūtei, vyresniajam tyrėjui Viktorui Petrovskiui, vyriausiajam tyrėjui Erikui Kurilai, vyriausiajam patruliui Vadim Keiran.

Ne pirmą kartą dalyvaujant policijos šventėje neįmanoma buvo nepastebėti, kaip sumažėjo pareigūnų gretos. Švenčionių policijos komisariate jų likę 71, įskaitant viršininką. Dar pernai buvo gerokai daugiau. Tarnybą baigęs buvęs pareigūnas patvirtino – sumažėjo perpus, maždaug prieš dešimtmetį buvo 140. Pasak jo, ir tai ne pabaiga, dar bus mažinama. Sakysite, rajone sumažėjo gyventojų? Tai tiesa, bet juk ne perpus, o rajono teritorija – trečioje vietoje pagal dydį. Be to, nusikaltimus daro nebūtinai vietiniai. Esmė ne čia. Vis daugiau funkcijų „susiurbia“ didieji miestai, šiuo atveju Vilnius. Jie didina etatų skaičių, o rajonai tuštėja. Jau anksčiau taip nutiko ir su kitomis biudžetinėmis įstaigomis, kartais tiesiog perkeliant etatus ir tuos pačius darbuotojus į didžiuosius miestus.

Ar tokia centralizacija prideda saugumo? Buvęs pareigūnas vertina skeptiškai. Pasak jo, vietiniai pareigūnai eidavo „karštais pėdsakais“, o dabar nebent nusikaltėliams naudinga, kai pėdsakai ataušta – sunkius nusikaltimus tiria vilniečiai.

Nepaisant šių liūdnokų realijų, policijos pareigūnai vykdo savo pareigą – padėti žmogui.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ