Mes turime 310 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5038
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15225
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91255
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ministerija gelbsti tik savo įšaldytas lėšas

2011 m. gruodžio 10 d., šeštadienis Nr.91 (1138)

Antradienį vyko, ko gero, trumpiausias rajono savivaldybės tarybos posėdis, buvo svarstomas tik vienas klausimas – dėl beprocentinės paskolos. Likus „Snoro“ banke įšaldytoms specialiosios tikslinės dotacijos lėšoms – 963 tūkst. Lt, Finansų ministerija ėmėsi gelbėti padėtį ir skyrė tokio dydžio beprocentinę paskolą, dėl kurios ir rinkosi tarybos nariai. Tarybos nariai vienbalsiai pritarė paskolos ėmimui. Beprocentinės paskolos lėšos skirtos mokinio krepšeliui ir socialinėms išmokoms.

„Snoro“ banke liko įšaldyta biudžetinių įstaigų lėšų gerokai daugiau – iš viso apie 2 mln. Lt, dalis lėšų buvo pravesta tą pačią dieną, kai paskelbtas banko nacionalizavimas, bet Finansų ministerija gelbsti tik savo sritį ir skiria tik nustatyto dydžio paskolą. Kitos problemos dėl „Snoro“ gula ant savivaldybių pečių. Pasak rajono savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėjos Liusės Januš, belieka laukti kaip ir visiems indėlininkams, kol bus grąžinami pinigai. Toks laukimas, žinoma, nieko nedžiugina, nes šių metų biudžetas ir taip buvo nepakankamas, dar šiek tiek nevykdomas (97,7 proc.), neaišku, koks bus gruodis. Guodžia nebent tai, kad keliose dešimtyse sąskaitų buvusios lėšos tik keliais atvejais šiek tiek viršys apdraustąją sumą, kuri yra 345 tūkst. Lt ir vienodai galioja ir gyventojams, ir įmonėms, tad tikimasi atgauti beveik visą sumą.

Pagal ankstesnę Finansų ministerijos informaciją, 2012 m. rajono savivaldybės biudžetas turėjo mažėti tik 1 proc. Pastarųjų dienų įvykiai ir Vyriausybės karštligiškos pinigų paieškos viską apvertė aukštyn kojomis. Vyriausybė prabilo apie biudžeto išlaidų mažinimą net 4 proc., bet su savivaldybėmis nei tariasi, nei informuoja. Ateinančių metų biudžetas rengiamas sostinėje visiškoje tyloje. „Manau, biudžetą mums tiesiog pateiks kaip faktą, - sako L.Januš. - O 4 proc. išlaidų mažinimas be abejonės atsilieps ir savivaldybėms“.

Dar prieš kelerius metus savivaldybės buvo įtraukiamos į šio svarbaus metų dokumento rengimą, dalyvavo pasitarimuose, teikė pasiūlymus.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ


 

 
Reklaminis skydelis