Mes turime 525 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4410
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22831
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:104580
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kukutis kvietė palydėti išskrendančius paukščius

2016 m. spalio 29 d., šeštadienis Nr.81 (1614)

Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, kasmet vis labiau populiarėja Paukščių palydų šventė, kuri dažniausiai organizuojama spalio mėnesį. Palydėti paukščius į tolimą kelionę Lietuvos ornitologų draugija (LOD) visus norinčius stebėti išskrendančius paukščius kviečia spalio mėnesio pradžioje, kai paukščių migracija būna pati didžiausia. Saugomų teritorijų direkcijos taip pat kasmet įvairiai prisideda prie Paukščių palydų. Spalio 21 dieną Sirvėtos regioninio parko direkcija organizavo renginį moksleiviams „Kukutis kviečia palydėti išskrendančius paukščius“.

Ankstyvą rudenėjantį penktadienio rytą į Sirvėtos regioninio parko gamtos mokyklą atvyko Švenčionių pradinės mokyklos 4c (pradinio ugdymo vyr. mokytoja Nijolė Vaitkuvienė) ir 2c (pradinio ugdymo mokytoja metodininkė Rasa Štuikienė) bei Švenčionėlių progimnazijos 3c (pradinio ugdymo mokytoja metodininkė Marytė Romanovskienė) klasių mokiniai. Šventėje dalyvavo ir neformaliojo vaikų švietimo programos „Darnoje su gamta“ nariai (vadovė Jolita Garbulienė). Kadangi minėtų mokyklų pedagogai ir mokyklose organizuoja neformaliojo vaikų švietimo užsiėmimus, bendradarbiavimas su parko direkcija naudingas ne tik dėl gaunamų platesnių žinių apie gamtą, bet ir dėl galimybės vaikams mokytis netradicinėje aplinkoje.

Tądien jaunieji renginio dalyviai į gamtos mokyklą atsivežė Sirvėtos regioninio parko simbolinio paukščio kukučio piešinių ir dalyvavo gražiausio piešinio konkurse. Mažiesiems gamtos mylėtojams šventės pradžioje buvo pristatytas 2016 metų paukštis – juodasis čiurlys. Paskaitos-diskusijos metu vaikai sužinojo, kad metų paukštį kasmet renka Lietuvos ornitologų draugija. Taip pat mokiniai gavo daug informacijos apie juodojo čiurlio savybes, gyvenimo sąlygas Lietuvoje ir diskutuodami išsiaiškino, kaip žmonės gali prisidėti prie šių paukščių išsaugojimo savo šalyse.

Netradicinė pažintis su kitais Lietuvos paukščiais vyko gamtos apsuptyje. Renginio dalyviai parko Mitologiniame take esančioje apžvalgos aikštelėje pro žiūronus stebėjo paukščius, grožėjosi rudenėjančiais vaizdais iš aukštai, iš toli ir iš arti. Kai kuriems mokiniams tai buvo ir puiki proga iš arčiau susipažinti su žiūronų sandara. Apžvalgos aikštelėje pradinukai taip pat ruošėsi kitai renginio daliai – kūrybinėms dirbtuvėms „Mūsų kukutis – gražiausias“. Jie rinko gamtines medžiagas. O grįžę į Gamtos mokyklą, dirbdami grupėse, draugiškai puošė pagaminto paukščio lėlę marionetę. Tai buvo kruopštaus darbo, vaikiškų idėjų ir teigiamų emocijų metas. Pedagogai išrinko meniškiausiai ir tvarkingiausiai papuoštą kukutį. Jį sukūrė 4c klasės mokiniai.

Pažintis su parko simboliniu paukščiu, kūrybinių dirbtuvių aptarimas ir naujų idėjų kitų metų paukščių palydų šventei apibendrinimas nusikėlė į kitą – gamtiškesnę – aplinką. Šventės dalyviai šildėsi prie laužo ir vaišinosi vaistažolių arbata. O renginio pabaigoje visi vaikai rašė linkėjimus išskrendantiems paukščiams, kuriuos į padangę nusiuntė helio balionais.

Sakoma, kad vaikui reikia tik parodyti teisingą kryptį į prasmingą veiklą, o jis pats puikiai sugeba aktyviai dalyvauti ir atrasti tai, kas jo gyvenime dar neatrasta. Tad už tą teisingą pasirinkimą pakeisti vaikų mokymosi aplinką, leisti jiems įkvėpti gryno oro ir sudaryti sąlygas prasmingai pažinčiai su sezoniniais pakitimais gamtoje labiausiai esame dėkingi pradinio ugdymo mokytojoms, prisidėjusioms prie renginio organizavimo ir vaikų įtraukimo į veiklą gamtos apsupty. O tai, ką pradinukas kaskart dalyvaudamas panašiose veiklose išsineša savyje, lai būna dovana ne tik jam pačiam, bet ir jo šeimai bei draugams.

Jolita GARBULIENĖ

Gintarė ŽILINSKAITĖ