Mes turime 372 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4713
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20914
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96944
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vilija Blinkevičiūtė: Europos Parlamentas įvertino Lietuvos Trečiojo amžiaus universitetų veiklą

2016 m. spalio 29 d., šeštadienis Nr.81 (1614)

Su Europos Parlamento nare Vilija Blinkevičiūte kalbamės apie vyresnio amžiaus žmonių mokymąsi.

Už ką Lietuvos Trečiojo amžiaus universitetams įteiktas Europos Parlamento apdovanojimas?

Prieš dvidešimt dvejus metus įsteigtas  Medardo Čoboto Trečiojo amžiaus universitetas šiuo metu  asociacijos sutartimi vienija net 40 neformalaus švietimo  įstaigų, kuriose  mokosi ir įvairiose priemonėse dalyvauja virš 10 tūkst. vyresnio amžiaus žmonių. Ne kartą teko bendrauti su šių universitetų  klausytojais bei dėstytojais.  Galime tik pavydėti  jų  aktyvumo, žingeidumo ir kūrybingumo.  Įvertindama šios veiklos svarbą bei indėlį puoselėjant Europos Sąjungos vertybes pasiūliau Trečiojo amžiaus universitetų asociaciją Europos piliečio apdovanojimui. Džiaugiuosi, kad mano siūlymui buvo pritarta. Į iškilmingą  apdovanojimo įteikimo ceremoniją Europos Parlamente pakviečiau Trečiojo amžiaus universitetų vadovus iš įvairių Lietuvos miestų ir rajonų. Tikiuosi, kad šis aukštas tarptautinis įvertinimas paskatins  juos dar aktyviau dirbti, o mūsų valdžią - dar  labiau remti šių labai reikalingų švietimo įstaigų veiklą.

 

Kodėl  reikia skatinti vyresnio amžiaus žmones mokytis?

Dabar jau niekas neabejoja mokymosi visą gyvenimą svarba. Europos Parlamentas ne kartą teigė, jog tai būtina sąlyga  žmonėms prisitaikyti  prie sparčiai kintančių  darbo rinkos sąlygų. Šiam tikslui skiriamos ir nemažos Europos Sąjungos biudžeto lėšos. Tačiau svarbu skatinti ir vyresnio amžiaus žmonių, kurie jau nebedirba, mokymąsi. Tai padeda  jiems įgyti naudingų žinių ir išlikti aktyviais bendruomenės nariais. Juk bet kokio amžiaus žmogus turi jaustis esąs  reikalingas ir naudingas visuomenei. Dažnai susitinku su vyresnio amžiaus žmonėmis ir įsitikinau, kad jiems rūpi Lietuvos ir Europos Sąjungos aktualijos, galimybės tobulėti, keliauti, dalyvauti kultūriniuose renginiuose bei daugelis kitų dalykų.  Mokydamiesi bei aktyviai bendraudami jie gali rasti atsakymus į rūpimus klausimus bei realizuoti savo siekius.

Rimantas Kazlauskas

 
Reklaminis skydelis