Mes turime 326 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1740
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11927
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87957
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kelių priežiūra žiemą

2016 m. lapkričio 9 d., trečiadienis Nr.83 (1616)

Ne vienas vairuotojas yra įsitikinęs, kad žiemą kelias ne toks kaip vasarą. Čia galioja labai paprasta taisyklė - jei kelio ženklas ar Kelių eismo taisyklės nurodo, kad galima važiuoti 90 km/h greičiu, tai dar visiškai nereiškia, kad gausiai sningant ar pustant toks važiavimo greitis yra saugus.

Kelių priežiūros žiemą ypatumai, kuriuos reikia įsisąmoninti ne tik kelininkams, bet ir vairuotojams:

- kokia stipri bebūtų kelių priežiūra ir kiek daug technikos bedirbtų keliuose, kai sninga ir pusto eismo sąlygos vis vien bus prastos-gamta už žmogų stipresnė;

- kelias nenuvalomas ir nepabarstomas akimirksniu, tam reikia laiko.

Tikriausiai dauguma vairuotojų pastebi, kad vieni keliai žiemą valomi ir barstomi dažniau, kiti rečiau, o trečiuosiuose keliuose slidumą mažinančios medžiagos išvis nebarstomos, o tik nuvalomas susikaupęs sniegas. Visų kelių vienu metu nuvalyti ir pabarstyti nėra galimybių, todėl žiemos priežiūros darbai yra skirstomi į priežiūros lygius pagal kelių svarbą. Pirmiausia yra valomi ir (arba) barstomi didžiausio eismo intensyvumo keliai jungiantys didžiausius miestus ar gyvenvietes. Tokia kelių priežiūros tvarka padeda užtikrinti saugesnį eismą keliuose ir yra ekonomiškai efektyviausia.

Būtina prisiminti ir suprasti, kad kiekviena valstybinės reikšmės kelių grupė žiemos metu prižiūrima pagal atitinkamą priežiūros lygį:

 

Magistralinių kelių priežiūra

Magistralinių kelių (207,561 km) važiuojamoji dalis prižiūrima pagal magistralinių kelių antrąjį priežiūros lygį. Kelių priežiūros tarnybos šiuose keliuose budi, valo sniegą bei barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 4 iki 22 val. Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 3 darbo val. nustojus snigti. Kai oro sąlygos normalios, ant kelių dangos sniego neturi būti. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 7 cm. Esant slidžiai kelio dangai pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 7 val. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 4 val.

 

Krašto kelių priežiūra

Krašto kelių (700,635 km) važiuojamoji dalis prižiūrima pagal krašto kelių pirmąjį (5,5 km), antrąjį (662,625 km) ir trečiąjį (32,51 km) priežiūros lygius.

Pirmojo priežiūros lygio krašto keliuose kelių priežiūros tarnybos budi, valo sniegą bei barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 4 iki 22 val. Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 3 darbo val. nustojus snigti. Kai oro sąlygos normalios, ant kelių dangos sniego neturi būti. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 5 cm. Esant slidžiai kelio dangai pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 7 val. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau 4 val.

Antrojo priežiūros lygio krašto keliuose kelių priežiūros tarnybos budi, valo sniegą bei barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 6 iki 19 val. Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 4 darbo val. nustojus snigti. Kai oro sąlygos normalios, ant kelių dangos gali būti iki 3 cm puraus ir iki 1 cm prispausto sniego. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 10 cm. Esant slidžiai kelio dangai pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 8 val. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 8 val.

Trečiojo priežiūros lygio krašto keliuose kelių priežiūros tarnybos budi, valo sniegą bei barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 9 iki 18 val. Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 8 darbo val. nustojus snigti. Kai oro sąlygos normalios, ant kelių dangos gali būti iki 7 cm puraus ir iki 2 cm prispausto sniego. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 15 cm. Esant slidžiai kelio dangai pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 10 val. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 12 val.

 

Rajoninių kelių priežiūra

Rajoninių kelių, kuriuose eismo intensyvumas yra didesnis kaip 1000 aut. per parą (259,855 km), važiuojamoji dalis prižiūrima pagal pirmąjį rajoninių kelių priežiūros lygį. Kelių priežiūros tarnybos šiuose keliuose budi, valo sniegą bei barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 6 iki 19 val. Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 5 darbo val. nustojus snigti. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 10 cm. Esant slidžiai kelio dangai pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 9 val. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 10 val.

Rajoninių kelių pavojingi ruožai (342,118 km) prižiūrimi pagal rajoninių kelių antrą priežiūros lygį. Kiti rajoniniai keliai (1267,379 km) prižiūrimi pagal rajoninių kelių trečiąjį priežiūros lygį. Juose dirbama nuo 9 iki 18 val. Šie keliai valomi tik baigus tvarkyti magistralinius, krašto ir rajoninius kelius, prižiūrimus pagal I rajoninių kelių priežiūros lygį. Barstomi tik pavojinguose ruožuose (stačiose įkalnėse, staigiuose posūkiuose) ir tik po stiprių lijundrų arba plikšalų. Leistinas puraus sniego storis, esant normalioms oro sąlygoms, neturi būti didesnis kaip 10 cm. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 20 cm. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 48 val.

Nustatyti kokybės reikalavimai priežiūros lygiams netaikomi esant sudėtingoms oro sąlygoms, kai: ilgiau kaip 6 valandas sninga ir (arba) pusto, ilgiau kaip 24 valandas su pertraukomis sninga ir (arba) pusto, įšalęs kelias po lietaus apledėja, yra lijundra, per parą kelias apledėja daugiau kaip 2 kartus, oro temperatūra dieną nepakyla aukščiau kaip -8 laipsniai. Tokiomis oro sąlygomis vairuotojai turėtų būti ypač atidūs ir supratingi.

 

VĮ „Vilniaus regiono keliai“

 
Reklaminis skydelis