Mes turime 277 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:413
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16614
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92644
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Projekto ,,Gyvenu laisvai“ baigiamasis renginys LDK Valdovų rūmuose

2016 m. lapkričio 19 d., šeštadienis Nr.86 (1619)

Lapkričio 8-oji. Šios dienos nekantriai laukė kiekvienas projekto ,,Gyvenu laisvai“ dalyvis, nes buvo pristatoma tai, ką sukūrė moksleiviai šio, beveik daugiau nei metus trukusio, projekto metu.

Projekto ,,Gyvenu laisvai“ tikslas – ugdyti tautinių bendrijų jaunimo pilietiškumą, skatinti geriau pažinti, suvokti ir puoselėti savo krašto kultūrą, unikalią tapatybę. Įgyvendinant projektą Rytų Lietuvoje – Vilniaus rajono, Šalčininkų, Trakų, Švenčionių ir Visagino savivaldybėse – buvo įkurtos kūrybinės dirbtuvės, suburtos 5 jaunimo komandos. Kiekviena jų pasirinko po temą, susijusią su savo krašto išskirtinumu, istorija bei kultūra, ir meninę priemonę jai atskleisti. Jaunimas menines priemones (filmus, spektaklį ir bukletą) kūrė kartu su pripažintais menininkais.

Su savo komanda ,,Aitvarai“, atstovaujančia Švenčionių rajono savivaldybei, atvykome į Nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką valandą anksčiau, nes mūsų meninė priemonė – spektaklis – reikalavo papildomo pasiruošimo. Sutikome mūsų spektaklio režisierių Paulių Ignatavičių, aktorių Tadą Gryn, pasikartojome tekstą ir nuėjome į konferencijų salę, kur vyko darbų pristatymas.

Pirma buvo Rūdiškių gimnazijos komanda ,,Trakas“, kurie kartu su archeologu dr. Vykintu Vaitkevičiumi ir istoriku Virginijumi Savukynu - ekspertais - sudarė 4 turistinius istorinius-mitologinius maršrutus po Trakų apylinkes. Po jų buvo 3 filmai: Vilniaus rajono komandos „Vilnija“ kartu su režisieriumi Jonu Ohmanu ir scenariste Tekle Kavtaradze sukurtas filmas „Skirtingi ir tuo ypatingi“, Šalčininkų rajono komandos „Šalčios šaltinis“ kartu su režisieriais Vytautu V. Landsbergiu ir Ramune Rakauskaite sukurtas filmas „Paulavos Respublika“ ir Visagino komandos „Gervuogė“ dokumentinis filmas „Visagino taikos batalionas“, sukurtas kartu su režisieriumi Audriumi Lelkaičiu.

Po pietų pertraukos buvo mūsų komandos pasirodymas – pagal Mindaugo Nastaravičiaus parašytą pjesę pastatytas spektaklis ,,NErūkas“. Savo idėjos įgyvendinimui Pabradės jaunimas ruošėsi visus metus: vyko turiningi susitikimai su įžymiais žmonėmis, daug sužinota, pažinta ar prisiminta apie savo gimtąjį kraštą. Jaunimas dalyvavo paskaitose, kuriose nagrinėta žydų tautos istorija, kultūra ir religija, kalbėtasi apie holokaustą.

Visų darbus įvertino ekspertų komisija, sudaryta iš Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidento Kornelijaus Platelio (pirmininkas), istoriko prof. Alfredo Bumblausko, kino režisieriaus ir prodiuserio Arūno Matelio bei kino ir teatro kritiko Andriaus Jevsejevo.

Iškilmingoji apdovanojimų ceremonija vyko Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmuose. Vyko baigiamasis koncertas, kurio metu muzikinius kūrinius susirinkusiems atliko dainininkai Evelina Sašenko, Jurgis Didžiulis, Stano ir Soliaris, o renginį vedė Ignas Andriukevičius. Buvome labai laimingi ir su nekantrumu laukėme, už ką apdovanos mūsų sukurtą darbą. Taigi, spektaklis „NErūkas“ pelnė nominaciją „Už toleranciją ir atjautos kitokiam puoselėjimą“. Po apdovanojimų ceremonijos Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos komandos dalyvius pasveikino ir dovaną įteikė vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas. Jaunimo komanda dėkoja ir saldžią Švenčionių rajono savivaldybės mero Rimanto Klipčiaus dovanėlę perdavusiai jo padėjėjai Mirandai Kaneckajai-Steckevičienei, taip pat dovana pradžiuginusiai Lietuvos lenkų sąjungos Švenčionių skyriaus vadovei Irenai Beinar.

Esame be galo dėkingi projekto „Gyvenu laisvai!“ iniciatoriams, vykdytojams ir rėmėjams už paramą ir palaikymą.

Ivona-Julija IVANOVSKA

 
Reklaminis skydelis