Mes turime 163 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3098
mod_vvisit_counterŠią savaitę:6491
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53817
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nuostoliai akivaizdūs. Tik jų atlyginti nėra kam

2011 m. gruodžio 14 d., trečiadienis Nr.92 (1139)

Labai ir, matyt, visiškai pagrįstai skundžiasi Kėdainių ir kitų kaimyninių derlingų rajonų žemdirbiai, kad iš aptvarų į laisvę išleista pusšimčio stumbrų banda, mėgstanti želmenis, ištrypia pasėlius. Kas žemdirbiams atlygins nuostolius? Kai kas iš šia tema diskutuojančiųjų perša mintį: ar ne geriau būtų stumbrus išleisti į Labanoro girią, palei kurią žemės jau labai menko derlingumo? Tad ir žemės ūkiui daroma žala būtų daug mažesnė. Tačiau ne vienas ir dabar abejoja, ar stumbrai išsilaikytų Labanoro miškuose, ar šie žvėrys nepatrauktų į derlingus rajonus daug sotesnio maisto ieškoti.

Kaip ten bebūtų, stumbrų daromų nuostolių Švenčionių rajonas nejaučia. O štai šernai žmonėms prikrečia nemažai kiaulysčių. Bet šernų medžioklė nelicencijuojama. Tam tikram laikui išimtį sudaro tik jauniklius besivedžiojančios šernės. Tad šia prasme gana efektyviai gali padėti medžiotojų būreliai ir klubai.

Kur kas didesnis nepasitenkinimas dėl pilkųjų plėšrūnų – vilkų. Neaplenkia jie ir Švenčionių rajono naminių gyvūnų. „Švenčionių krašto“ laikraštis jau rašė, kad šiemet, rugsėjo pabaigoje į Žemės ūkio skyrių kreipėsi Adomišės kaimo (Švenčionių sen.) gyventoja Franė Bičkuvienė, po nakties netoli namų radusi tris vilkų suplėšytas avis. Patirtus nuostolius ji įvertino maždaug 700 litų. Šiek tiek anksčiau panašus likimas ištiko ir vieną jos kaimynę, kuri dėl dviejų perplėštomis gerklėmis avių niekur nesikreipė. Galvojo, kad tai ne keturkojų plėšrūnų, o piktavalių žmonių darbas. Ir Adutiškio seniūnijos Lazdinių kaimo gyventojas Algimantas Semėnas taip pat niekur nesikreipė dėl vilkų papjauto ožio. Tokią pat netektį patyręs adutiškietis Jonas Limontas, nesitikėdamas jokios, bent dalinės, kompensacijos, irgi niekur nesikreipė.

Daug didesni nuostoliai užregistruoti 2009-aisiais, kada Svirkų seniūnijos Davaisių kaime ir Adutiškio seniūnijos Svilionių kaime gyventojai neteko 14-os avių ir 2-jų telyčaičių. Nuostolius patyrusieji kaimiečiai iš Švenčionių r. savivaldybės administracijos direktoriaus fondo sulaukė tik dalinės kompensacijos.

Tokiais atvejais praktiškai nuostolių nedengia nei valstybė, nei medžiotojų būreliai, klubai.

Įsisiautėjantiems vilkams bent dalinai sumažinti respublikoje šiemet buvo nustatytas jų sumedžiojimo limitas. Lapkričio 12 d. medžiotojų klubo „Vanagas“ narys Aleksandras Derbinas (Aleksandr Derbin) varyminės medžioklės metu Sarios ir Žeimenos girininkijų plotuose (Sarių sen.) nušovė vilką. Švenčionių r. aplinkos apsaugos agentūra informavo, kad šį medžioklės sezoną vilkų medžioklė jau uždrausta.

Bronius NARKŪNAS