Mes turime 377 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2020
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18221
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94251
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Valdantieji stojo piestu prieš galimos korupcijos kontrolę savivaldybėje

2016 m. lapkričio 26 d., šeštadienis Nr.88 (1621)

Ketvirtadienį vykusiame tarybos posėdyje griuvo valdančiųjų vienybė. A.Jundo prašymą meras Rimantas Klipčius ignoravo, vicemerui Kęstučiui Trapikui kompetencija ir sąžinė neleido tylėti.

Svarstant posėdžio klausimus išlindo daug labai neaiškių dalykų, bet meras tarybos nariams neleido kalbėti, buvo tiesiog atjungiami mikrofonai, o V.Bulkos atžvilgiu nuskambėjo kažkas panašaus į grasinimą: „Jūs žiūrėkit, atsargiai“.

Pasakojimas ilgas, bet intriguojantis, verta sužinoti.

 

Padėkos buvusiems Seimo nariams ir dviprasmiškos užuominos

Tarybos posėdžio pradžioje kalbą rėžė mero garbingu svečiu pristatytas buvęs praėjusią kadenciją Seimo narys ir pagal lenkų partijos sąrašą vėl išrinktas Zbignev Jedinski. Be kita ko, jis pasiguodė, kad Seime drausmė vis didėja, reikia lankyti posėdžius – nepazyliosi.

Kiek vėliau, jau svarstant darbinius klausimus, į posėdį užklydo (ar pasiklydo) Molėtų – Širvintų apygardos Seimo narys „darbietis“ Petras Čimbaras. Jis prisipažino, kad dabar, kai naujasis Seimas svarsto ateinančių metų biudžetą, jis „paišdykauja“, atvažiavo į Švenčionis, dar jį norėjo pamatyti Širvintos (kur jis išrinktas). P.Čimbaras daug ir smagiai šnekėjo, deklaravo didelę meilę mūsų rajonui, sakė, rinkimų apygardų pakeitimas jam išplėšė pusę širdies – labai jau gaili mūsų rajono. Bet P.Čimbaras pažadėjo ir toliau rūpintis mūsų rajonu, tik įdomu, ką į tai atsakytų jo dabartiniai Širvintų rajono rinkėjai ir merė Živilė Pinskuvienė, kurią P.Čimbaras vadina seserimi...

Šių garbingų svečių, pasirodo, atvykusių mero kvietimu, pagerbimas pradėjo aiškėti, kai meras Rimantas Klipčius ėmė iki žemės lankstytis dėkodamas jiems už pagalbą. Keista, kad tarp svečių nebuvo dar vienos Seimo narės – R.Šalaševičiūtės, kuri kažkodėl dalyvavo mero inauguracijos šventės abiejose dalyse, užminusi tuo mįslę. Meras vardino rajone per ketverius metus padarytus darbus ir įsijautęs nuopelnus už viską, net Švenčionių ir Švenčionėlių kultūros centrų remontus, priskyrė… Petrui Čimbarui, nors visuotinai žinoma, kad ir finansavimu, ir net lėšų įsisavinimu, kai rajono valdžia „plaukiojo“, rūpinosi visiškai kitas Seimo narys – kultūros ministras Šarūnas Birutis. Neįtikėtina – valandą laiko prie mero kabineto laukė jo(!), kad paragintų, nes spaudė terminai. P.Čimbaras mero nepataisė, bet dar ir grėsmingai („Jeigu ką – pasikalbėsim“) pasižadėjo „prižiūrėti“ dabartinį Seimo narį (gal Vytautą Rastenį, gal Gintautą Kindurį). P.Čimbaras gyrėsi žinantis, „kaip atidaryti ministerijų duris“... Iš mero lankstymosi galima spręsti, kad tos „durys“ galėjo būti gana uoliai varstomos. Ar čia nėra korupcijos kvapelio, spręskite patys.

 

Pasikeitė Etikos komisijos pirmininkė

Šaltinių teigimu, buvusi Etikos komisijos, kuriai vadovauti priklauso opozicijai, pirmininkė Violeta Čepukova, perėjusi pas valdančiuosius tebelaukia pažadėtų pareigų, tad naująja komisijos pirmininke opozicija pasiūlė Rają Krupeniną. Jos kandidatūra didesnių diskusijų nesukėlė, bet meras Rimantas Klipčius kažkodėl pasisakė, kad nebalsuosiąs, nes R.Krupenina posėdyje nedalyvavo dėl pateisinamų priežasčių. Dalis valdančiųjų mero nepalaikė, ir Raja Krupenina buvo patvirtinta Etikos komisijos pirmininke.

 

Vicemeras K.Trapikas kvietė valdančiuosius elgtis garbingai, bet baimė nugalėjo garbę

Antikorupcijos komisijos pirmininko skyrimas sukėlė tikrą audrą. Šio komiteto pirmininko postas taip pat priklauso opozicijai. Ankstesnę šios komisijos pirmininkę R.Krupeniną paskyrus Etikos komisijos pirmininke, vadovauti Antikorupcijos komisijai opozicija teikė Vytauto Bulkos kandidatūrą. Ir prasidėjo! Iš esmės Vytauto Bulkos kontrolei aršiai priešinosi tik meras Rimantas Klipčius, bet užtat kaip. Pirmiausia jis pabrėžė, kad V.Bulka buvo neva nedeklaravęs viešų ir privačių interesų, nors paaiškėjo, jog tai buvo tik klaida. Tuo tarpu apie tai, kad jie abu su tėvu Rimu Klipčiumi praeitą kadenciją už piktybišką interesų nedeklaravimą buvo nubausti teismo sprendimu, jaunasis meras neleidžia ir kalbėti. Vytautui Vigeliui tai priminus, meras labai susierzino ir drėbtelėjo: „Šitoje vietoje kalbėkit už save“.

Pasirodo, meras V.Bulkos neskyrimui ruošėsi net bibliotekoje – posėdyje pradėjo skaityti dešimties metų ir dar senesnių laikraščių publikacijas, suskaičiavo, kiek partijų pretendentas pakeitė, nors su korupcija tai nesisieja. Juk ir pats meras Rimantas Klipčius pernai atkakliai, bet nesėkmingai siūlęsis socialdemokratams, jo aplinkos šaltinių teigimu, vėl ieško prieglobsčio stipresnėje partijose. Po mūsų rajono liberalams ir visai A.Zuoko partijai labai nesėkmingų Seimo rinkimų (nesurinko nė 3 proc., kad partija gautų dotaciją), galimai net kelių partijų atstumtas, vis dar liberalas R.Klipčius dabar prašosi į Liberalų sąjūdį. Nors ir čia liberalai, su A.Zuoku ir Klipčiais jie nieko bendro neturi ir dar kažin ar priims. Kalbama, kad Seimo rinkimuose ištaškęs nemažus A.Zuoko pinigus, R.Klipčiaus vadovaujamas skyrius dabar taikosi sprukti. Tai intriguojanti, bet atskira tema. Gal neatsitiktinai tarybos narys Vytautas Bulka posėdyje paklausė: „Ar jūs dar liberalai, ar kaip ten?“

Grįžkime prie Antikorupcijos komisijos, kurios vadovas turi didelius įgaliojimus.

Neapsikentęs kolegų demagogijos, prabilo vicemeras Kęstutis Trapikas: „Antikorupcijos komisijos pirmininką deleguoja opozicija, o mes turime garbingai patvirtinti. Reikia gerbti opozicijos pasiūlymą“. Jis sakė balsuosiąs už V.Bulką ir kvietė kitus valdančiuosius nedemonstruoti kažkokių baimių ir balsuoti. Pasak vicemero, jeigu yra kažkokių įtarimų ar kalbų dėl korupcijos savivaldybėje, tegul tikrina, nereikia bijoti.“

Tarybos narys Konstantas Ramelis prisipažino nustebintas K.Trapiko pasisakymo. Jis taip pat sakė: „Nereikia bijoti, patvirtinkite siūlomą kandidatą. Valdantiesiems į naudą, kai opozicija stipri. O bijoma todėl, kad Vytautas Bulka labai veiklus“.

Valdančiųjų baimė nugalėjo, ypač po to, kai V.Bulka pasakė, kad tapęs komisijos pirmininku pirmiausia pasidomėtų viešaisiais pirkimais. Kaip žinia, kur viešieji pirkimai, ten ir „auksiniai šaukštai“, gal ir „nuomilžiai“ ir kt. Brrrr – kai kam nuo tokių perspektyvų plaukai piestu stojo.

Vytauto Bulkos prie korupcijos tyrimo savivaldybėje valdžia neprileido – kandidatūra atmesta. Opozicijai teks siūlyti kitą kandidatą. O jeigu ir to kito valdantieji bijos?

 

Privataus ir viešojo sektoriaus bendradarbiavimas. Ar netaps rajonas įkaitu 20 metų?

Galimybė atnaujinti rajono miestų apšvietimą, pasitelkiant privačias investicijas buvo svarstyta dar anos valdžios, bet kaip labai slidus ir neturintis Lietuvoje patirties dalykas taip ir liko. Kad klausimas, švelniai sakant, nepaprastas, rodo ir tai, jog Vyriausybės atstovas apskrityje įspėjo savivaldybę nesvarstyti šio klausimo, kol nėra kontrolieriaus tarnybos išvadų, merui nė motais. Kontrolierės paaiškinimas, kad tai nebūtina, nuskambėjo nelabai įtikinamai. Nejaugi Vyriausybės atstovas įstatymus išmano prasčiau?

Meras labai skubėjo ir skubino kitus. Net įtakingo valdančiosios daugumos nario A.Jundo siūlymo atidėti šį klausimą nė nesvarstė, lyg negirdėjo.

Galimai pažeidžiant įstatymą ir nepaisant Vyriausybės atstovo įspėjimo, klausimas buvo svarstomas.

Esmė tokia: savivaldybė perduoda privačiam sektoriui visų trijų miestų apšvietimą, kurį privatininkas atnaujina moderniais LED šviestuvais ir po to 20 metų savivaldybė moka jam nustatytą sumą (už elektros energiją ir aptarnavimą). Teigiama, kad taip bus sutaupoma 75 proc. išlaidų ir, žinoma, bus užtikrinta geresnė apšvietimo kokybė. Bet sprendimo projekte įvardijama suma vis dėlto yra didesnė, negu savivaldybė sumoka šiuo metu. Už miestų gatvių apšvietimą pernai savivaldybė sumokėjo 175662 eurus, o po modernizavimo apšvietimas kainuotų 17 tūkst. eurų brangiau (192630 Eur). Sprendimo projekto autorius motyvavo tuo, kad bus nepalyginamai geresnė apšvietimo kokybė ir bus šviečiama, kaip priklauso pagal ES Direktyvą – visą tamsųjį periodą, 4000 val. per metus.

Daugelis opozicijos ir nepriklausomos frakcijos narių pačią idėją palaikė, bet tvirtino, kad už tokį sprendimo projektą, koks yra paruoštas, balsuoti negalima. Valstiečių atstovė Vida Rastenienė sakė, kad idėja gera, bet sprendimo projektas paruoštas nekokybiškai. Jos nuomone, jį reikia supaprastinti ir labiau ginti viešąjį interesą – savivaldybę -, o ne privatininką, kaip yra dabar. Šiuo atveju daugiau privalumų yra privatininkui.

Kilo daugybė klausimų, į kuriuos atsakymų nėra. Pirmiausia, keistai atrodo savivaldybės prisidėjimas (apie 2 mln. Eur), kuris nebūtų traktuojamas, kaip skolinimasis ir neblogintų skolinimosi galimybių, nes privatininkas prisiimtų visą atsakomybę. Apskritai, perspektyva priklausytų nuo to, kokios sąlygos būtų sutartyje. Vytautas Vigelis pastebėjo, kad jam esant meru svarstant partnerystės galimybę apie savivaldybės prisidėjimą nebuvo kalbos.

Pasirodo, nei ES, nei kas kitas šios partnerystės neremia, patirties Lietuvoje nėra, žinių apie tokių įmonių pelningumą – taip pat ne. Dar daugiau nežinomųjų ši taryba paliktų 20-čiai metų kitoms kartoms. Kaip būtų, jeigu įmonė bankrutuotų, jeigu būtų sunkmetis ir savivaldybė negalėtų skirti tiek lėšų apšvietimui, t. y., negalėtų vykdyti įsipareigojimų ir t. t. A.Jundo stebėjosi, kad svarstomas vienas pasiūlymas iš vieno – nėra nei ką palyginti, nei iš ko rinktis.

„Būdas legalus“, - tiek tegalėjo pasakyti sprendimą pristatęs advokatų kontoros atstovas. Beje, savivaldybė jau nepajėgia pati paruošti sprendimo projekto – samdo advokatų kontorą...

Balsuoti už tokį sprendimą turint tik tiek informacijos – kaip pirkti katę maiše. Situacija dar kartą smogė valdančiųjų vienybei – sprendimas nepriimtas – už jį balsavo tik 9 tarybos nariai.

Vėl neištvėrė vicemeras K.Trapikas: „Jeigu būtume bagoti... Bet dabar – ne. Šis būdas mums per brangus, sunkiai pakeliamas, dar ir turim prisidėti. Be to, viešajam sektoriui jis atsiperka tik tokiu atveju, jeigu sandorio suma siekia 5 mln. Eur“. Mūsų atveju būtų tik apie 1 mln., todėl būtų neefektyvu.

K.Trapikas sakė, kad yra ir kitų būdų, pigesnių, kuriuos taiko kitos savivaldybės. Jis priminė kolegoms, kad dar kovo mėnesį yra pateikęs projektą, kaip pigiau atnaujinti miestų apšvietimą. „Nebūsime pirmieji, ir nereikia. Siūlau atidėti šį klausimą ir per brangų kelią, o nagrinėti energijos taupymo teikėjo paslaugų pirkimą, jam nieko nereikia perduoti“, - sakė vicemeras ir išdrįso nebalsuoti.

Užtat D.Velička labai vežėsi į „pionierius“, Z.Zenkevičius sakė, kad jam projektas patinka ir jis nesupranta, kuo rizikuoja savivaldybė, o J.Deveikienei reikia daugiau šviesos.

Šįkart merui nepavyko prastumti šio „pionieriško“ klausimo (būtume pirmoji savivaldybė šalyje). Ar pavyks mąstančius valdančiosios koalicijos narius palaužti kitą kartą? Juk bet kokiam sprendimui priimti užtenka valdančiųjų balsų.

 

Kam Adutiškyje dar viena treniruoklių salė?

Taryba nusprendė pirkti iš privataus asmens Adutiškyje sodybą, ją nukelti ir įrengti sporto aikštelę su treniruokliais. Žinant, kiek Adutiškyje gyventojų, belieka stebėtis tokiu sprendimu. „Kam Adutiškiui dar viena treniruoklių salė? Juk daugiafunkciniame centre jau yra kuo puikiausia salė“, - stebėjosi Konstantas Ramelis. Meras pateikė argumentą (nelaikykite pajuokavimu): „Tai ten po stogu, o čia lauke.“

Vytautas Vigelis tiesiai paklausė, ar tai ne paslauga Ž.Eimučiui, mero bendrapartiečiui? R.Klipčius neneigė, kad sklypai ribojasi, bet gal tai ir atsitiktinumas? Gal čia visai ir nėra nei korupcijos, nei kokių partinių interesų?

 

Gelbėjo „Švenčionių švarą“

Meras mėgsta dėl visko kaltinti „buvusius“, bet naujieji „Švenčionių švaros“ vadovai – retai kur matomas beveik dvejus metus laikinai einantis direktoriaus pareigas Juozas Šiaudinis ir valdybos pirmininkas Arūnas Čenkus taip prisivadovavo, kad įmonė pasiekė bankrotinę situaciją, R.Klipčius nudeda klausimo negirdintis. „Švenčionių švaros“ skolos sudaro daugiau kaip pusę nuosavo kapitalo. To dar nebuvo, o prieš keičiantis valdžiai įmonė dirbo su nedideliu pelnu.

Tarybos nariai neišgirdo atsakymo į klausimą, kodėl sumažėjo nuosavas kapitalas. „Išpardavėt turtą?“, - tiesiai klausė jie.

Išeitų lyg ir taip, nes meras paaiškino, kodėl „Švenčionių švara“ negauna darbų: „Nes neturi su kuo dirbti“. Įmonėje yra 80 darbuotojų, įmonė darbų negauna, nes neturi su kuo dirbti – čia tai bent vadyba.

Iš visų mūsų mokesčių mokėtojų kišenės „Švenčionių švarai“ gelbėti nuo bankroto iš rajono biudžeto skirta 184 tūkst. eurų.

 

Kaip savivaldybė dirba be skolų, arba O gal meras meluoja geriau?

Svarstant „Švenčionių švaros“ bankrotinę situaciją, Konstantas Ramelis paklausė mero, kodėl jis susitikime su gyventojais sakė, kad savivaldybė ir jos įmonės neturi skolų, jeigu „Švara“ taip prasiskolinusi, kam Jūs meluojate rinkėjams, kad neturi skolų?

Jaunasis meras, kaip įprasta, įžūliai nutraukė kalbėjusįjį ir ėmė išsisukinėti tuo pačiu būdu – neva ne taip supratote. Ir čia susiformuoja unikalus receptas, kaip savivaldybė gali dirbti „be skolų“ - nereikia mokėti savo įmonėms. Įmonės paskęs skolose, užtat savivaldybė dirbs be skolų.

Savivaldybė į savo sąskaitą surenka vietinę rinkliavą už atliekų tvarkymą. Meras ar valdininkai atliekų juk netvarko, tad visus surinktus pinigus, išskyrus mokestį administruojančių darbuotojų išlaikymui, turėtų pervesti atliekas tvarkančiai įmonei. Užuot tai dariusi, savivaldybės administracija iš rinkliavos pasidaro po kelis šimtus tūkstančių papildomų lėšų (dėk kur nori!). Ir tai prie labai prasto administravimo – rinkliavą moka tik apie 60 proc. gyventojų. Jeigu sumokėtų visi, lėšų būtų dvigubai daugiau negu reikia. Štai kodėl dar kadencijos pradžioje K.Ramelis buvo paruošęs sprendimo projektą, kuriuo siūlė sumažinti rinkliavą perpus. Meras neleido tarybai net svarstyti šio projekto – neįtraukė į posėdžių darbotvarkę.

Tiesą sakant, negalima teigti, kad „Švenčionių švara“ atliekas tvarko. Tai iki naujos valdžios ir surinkdavo, ir išveždavo, o dabar tą daro kiti. Vytautas Vigelis siūlė: „Tegul atliekas veža pati „Švenčionių švara“, o ne atiduoda šį pelningą darbą Grigoniui, už kurio, kaip kalba žmonės, dar ir „ausys“ kyšo, ir negrės bankrotai.

 

Atgal – į praeitį!

Tai – ne fantastinis filmas, o šių dienų realijos mūsų rajone. Visai neseniai suvalstybinusi mokyklų valgyklas ir pakabinusi jų dotavimą dėl maitinimo atpigimo regimybės ant visų mokesčių mokėtojų, rajono valdžia toliau nyra į praeitį. Kad tik pionieriški kaklaraiščiai negrįžtų į mokyklas.

Pagaliau ilgai tam skrydžiui ruošta ir paskirta naujoji Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Teresa Sansevičienė (buvusi mero auklėtoja – gal kam ir gali pasirodyti kokie nors korupciniai ryšiai ar interesai...) taryboje pristatė klausimą - pranešė, kad pasibaigus sutarčiai su valymo firma, į mokyklas grįžta valytojos ir kiemsargiai – prašoma steigti naujus etatus.

Vėlų vakarą po posėdžio gal jau nesigilinsime, kiek tai kainuos, bet vieną dalyką reikia pranešti visuomenei tuoj pat. Vida Rastenienė, buvusi ilgametė administracijos direktorė, prieš kurios patirtį ir žinias visi dabartiniai valdžios „šulai“ – pirmokėlio lygio, paklausė vedėjos, ar ji žino, kad toks sprendimas pažeidžia įstatymą. Vedėja atšovė liberalams būdingu tonu, kad ji įstatymus žino. Vida Rastenienė informavo, kad savivaldos institucijoms draudžiama užsiimti ūkine komercine veikla, įstatymą pasirašė Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Toliau išlindo po gerais kostiumais maskuojama „erudicija“: „Negali būti, netikiu!“, - karštai ginčijosi meras Rimantas Klipčius. Ką čia bepridėsi, jeigu rajono vadovas vadovaujasi „tikiu – netikiu“, o įstatymų, panašu, ir nežino.

Bus daugiau. O kad smagiau būtų laukti tęsinio, mįslė skaitytojams: kas tempia rajono valdžią atgal į praeitį?

Įdomiausius atsakymus paskelbsime.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis