Mes turime 250 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4286
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22830
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70156
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kaip per metus praturtėti?

2016 m. gruodžio 3 d., šeštadienis Nr.90 (1623)

Ilgai besikaupusias skolas meras galimai susitvarkė per rekordiškai trumpą laiką ir jau pradėjo pakrantes supirkinėti. O čia ir savivaldybės projektai, kaip tie poetiški rūkai, ta pačia kryptimi driekiasi...

 

Netolima praeitis

Įklimpusius į skolas dabartinį merą Rimantą Klipčių kartu su tėvu Rimu Klipčiumi (skolos viršijo milijoną litų) vos prieš gerų porą metų persekiojo teismai, kai šie vengė priimti teismo šaukimus. Juos įteikti pavyko tik užspeitus Klipčius „į kampą“ - savivaldybėje prieš tarybos posėdį. Vengė sūnus su tėvu viešų ir privačių interesų deklaracijas teikti, galimai buvo ką slėpti. Deklaracijas pateikė tik po to, kai teismas abiems skyrė nuobaudas. Dabar šie vietinio lygio politikai išdidūs – JIE VALDO. Rajonas ritasi žemyn, traukiasi, tuštėja, bet vilniečiui merui, žvelgiančiam nuo Vilniaus bokštų, to turbūt nematyt...

 

Skolas susitvarkė

Šaltiniai iš mero artimos aplinkos teigia, kad Rimantui Klipčiui susitvarkyti skolas iš dalies padėjo vienas bankas, iš dalies – geras darbelis... Smulkiau šios minties komentuoti asmuo nesutiko. Tiesa, pasakė, kad to banko atsiskaitymo kortelės buvo įbruktos net mažiausiai gaunantiems varguoliams, nors šio banko bankomatų rajone nėra, o išgryninant pinigus kituose didesni mokesčiai.

 

Meras „įsisavina“ pakrantes

Šią vasarą liepos 14 d. jaunasis meras R.Klipčius prie Žeimenos upės Švenčionėliuose nusipirko, kaip oficialiai įvardijama, žemės sklypą su pastatais.

Būtent sklypą, o ne pastatus, nes iš pastarųjų jau liko tik akmenų krūva. Žinoma, statys naujus! Toks užmojis – nuo teismų ir kreditorių persekiojamo skolininko iki naujų objektų statybų savininko – negali nestebinti. Kokie stulbinantys pokyčiai vos per pusantrų metų mero kėdėje!

 

Rojus Žeimenos slėnyje

Rugpjūčio pradžioje, o gal ir dar truputį anksčiau Švenčionėlių seniūnijoje buvo pristatytas visuomenei Žeimenos upės pakrantės sutvarkymo projektas. Rajonui (ne tik rajonui, bet ir dar kai kam) nuskilo – šalyje buvo skirstomi pinigai regionams pagal ES 2014-2020 metų priemonę, skirtą kraštovaizdžiui formuoti. Švenčionims taip pat skyrė apie pusę milijono eurų.

Architektė Asta Rokickienė negausiai susirinkusiems visuomenės atstovams pasakojo, kad tarp mūsų rajone atrinktų teritorijų buvo pasirinkta Žeimenos slėnio pakrantė Švenčionėliuose, kurios ilgis apie 2,5 kilometro. „Švenčionys turi parką, Pabradė iš kito projekto įrenginėja poilsio zoną, o švenčionėliškiai neturi nieko panašaus“, - dėstė architektė. Parinko ir atrinko vietą poilsio zonai, žinoma, rajono valdžia, ne visuomenė. Visuomenės atstovai svarstė, kad tokia poilsio zona Švenčionėlių miesto gyventojams būtų labai reikalinga, bet norėtųsi, kad ji būtų arčiau miesto, bet rajono galva nutarė kitaip. Vėliau matysime, kodėl.

Pagal projektą, Žeimenos pakrantėje nevertingi krūmynai, medžiai ir brūzgynai bus iškirsti. Atsivers gražus kraštovaizdis, kurį siūloma dar papildyti drėgmę mėgstančiais augalais, tokiais kaip putinai, šeivamedžiai, suteikiant slėniui daugiau žydėjimo. Dar bus įrengti takai, pantoniniai tilteliai, liepteliai, regyklos, suoleliai. Žodžiu, rojaus kampelis. Visa apie 6 ha teritorija bus prižiūrima ir šienaujama, 5 metus negalima keisti jos paskirties. Kas objektą administruos, visuomenė atsakymo neišgirdo.

 

Tarybos nariai sužinojo paskutiniai!

Rugsėjopradžioje, neįprastu posėdžiams laiku – antradienį ir neįprastai anksti - 8 val., tarsi ekstremalioje situacijoje, vyko skubiai sušauktas rajono savivaldybės tarybos posėdis. Posėdis sušauktas dėl vienintelio klausimo – paraiškos pagal priemonę „Kraštovaizdžio apsauga“ rengimą ir projekto įgyvendinimą. Paprasčiau sakant, Žeimenos upės pakrantės atkarpos sutvarkymo.

Tarybos nariams tai buvo didelė staigmena. Nepriklausantys valdžios koalicijai tarybos nariai stebėjosi ir piktinosi, kodėl negalima buvo anksčiau ramiai apsvarstyti šio klausimo. Meras pareiškė, kad svarstymui – pusvalandis, nes jis su kitu koalicijos nariu jau skuba į projektų tvirtinimą. Bet prieš tai projektui turi pritarti taryba. Taigi susirinko ne tam, kad svarstytų, o tam, kad pritartų! To dar nėra buvę. Klusnių rankų kilnotojų meras prisirinko iš įvairių partijų pakankamai, o kompetentingų ir atsakingų tarybos narių nuomonės savivaldybėje niekam nereikia. Tokiais atvejais opozicijai paprastai atkerta liberalas Z.Zenkevičius keršto šūksnis: „O jūs mus kur nors ėmėte/ atsižvelgėte/ klausėte?“ Po kažkelinto tokio šūksnio vienas tikras rajono inteligentas santūriai pasakė: „Menka kompetencija ir žema kultūra pati sau juk tokia neatrodo...“

Bet grįžkime prie paslaptingosios Žeimenos pakrantės. Iš kur tokia skuba? Tuo metu dar buvęs tarybos narys (dabar – Seimo narys) Vytautas Rastenis paprašė paaiškinti, kodėl klausimas svarstomas tokios skubos tvarka ir kodėl jis nebuvo įtrauktas į praėjusio posėdžio darbotvarkę. Atsakymo sulaukė ne iš karto. Meras reikšmingai atsisakė atsakyti, tepasakė, kad viską paaiškins klausimą pristatanti skyriaus vedėja Vaida Babrauskienė. Ji gi paaiškino, kad buvo laukiama Aplinkos ministerijos sprendimo, ar pakeis tvarkos aprašą, paprastai sakant, ar išbrauks iš jo apribojimą vykdyti projektus draustiniams priklausančiose teritorijose, į kurias patenka Žeimenos pakrantė. Ši problema buvo aktuali tik Švenčionių rajonui. Be to pakeitimo minėtoje teritorijoje būtų negalima nieko daryti, todėl, kaip sakė vedėja, ir „į tarybą su šiuo klausimu negalėjo eiti“.

Bet šios aplinkybės nesutrukdė užsakyti UAB „Atamis“ rengti projektą, už kurį teko pakloti nemažus pinigus iš rajono biudžeto! Kaip anksčiau labai mėgo graudenti dabartiniai valdantieji – visų mūsų – mokesčių mokėtojų pinigus, kai jų trūksta mokytojams ir vargšams. Juk jeigu nebūtų patvirtintas projektas, pinigai būtų vėjais paleisti.

 

Išsikalbėjo?

Tai, ką tarybos nariai paskubomis išgirdo spalio mėnesį kaip naujieną, Švenčionėlių visuomenei jau buvo pristatyta prieš gerą mėnesį.

Merą šis projektas labai džiugina – jis to neslėpė ir skubiai sušauktame posėdyje. R.Klipčius džiugiai kalbėjo ir galbūt išsikalbėjo, tik tuo metu dar opozicija nieko nežinojo. Pasak mero, tai – gera žinia verslui – reikia planuoti investicijas toje zonoje, galvoti apie pramogų verslo kūrimą, galbūt viešbutuko poreikį ir pan. Argi ne tiesa - kas valdo informaciją, tas valdo pasaulį? Na, gal ne pasaulį, bet pinigus – tikrai.

 

Tik faktai

Meras Rimantas Klipčius nusipirko žemės sklypą Paupio g. 22 (Švenčionėliai) 2016 m. liepos 14 d.

Skubus tarybos posėdis, kuriame pritarta Žeimenos pakrantės tvarkymo projektui, įvykospalio pradžioje.

Švenčionėlių visuomenei šis projektas buvo pristatytas mėnesiu anksčiau, rugpjūčio pradžioje.

Galbūt tai tik sutapimai, bet opozicija susirūpinusi, kad meras Rimantas Klipčius ir jo tėvas galimai galėjo supainioti viešus ir privačius interesus, nenusišalinę balsuojant už projektą, o politikams tai būtų didelė nuodėmė...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ