Mes turime 293 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2168
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12355
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88385
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kelius į kapines užtvėrė kelio užtvarais ir užrakino, o pasodinti sargą prie jų „pamiršo“

2016 m. gruodžio 7 d., trečiadienis Nr.92 (1625)

„Ar jau kapinės – Deveikių privati valda, jeigu pristatė kelio užvarų (šlagbaumų)?“, - savaitgalį telefonu ironiškai teiravosi ne vienas pažįstamas, prižiūrintis artimųjų kapus Mėžionėlių kapinėse ir negalintis patikėti žinia, išplitusia socialiniuose tinkluose. Kapinės užrakintos, net pėstiesiems nepalikta praėjimo. Norint įvažiuoti į kapines, dabar reikia telefonu prašyti leidimo prieš valandą (žinoma, jeigu pavyks prisiskambinti).

 

Kam prireikė rakinamų užtvarų?

Nuo praėjusios savaitės Mėžionėlių kapinėse (Švenčionėlių m.) atsirado kelio užtvarai. Jie pakeitė draudžiančius įvažiuoti ženklus, kurių naujieji tvarkdariai anksčiau buvo pristatę kapinėse, beje, negaliojančių, nesuderintų su policija.

Gyventojai kelio užtvarus vertina dvejopai – vieniems visiškai nesvarbu (tiesa, kol patiems neprireikė), kiti labai pasipiktinę. Pastarųjų dauguma.

Dažnai tenka lankytis šiose kapinėse, bet neteko matyti, kad žmonės piktybiškai važinėtų. Vieną kartą mačiau moteris su dideliu kiekiu gėlių sodinimui privažiavusias arčiau kapo, atrodo, tam ir skirtu pravažiavimu, nes juo lengvasis automobilis lengvai pravažiuoja, niekam netrukdydamas. Kitą kartą artimieji privežė prie sūnaus kapo vos pajudančią sergančią motiną. Kodėl dabar prireikė tokių drastiškų priemonių, nepasitarus su miesto visuomene, bendruomenėmis? Kieno sprendimu buvo užtverta ir užrakinta tokia vieša vieta – miesto kapinės, jeigu atsiradę užtvarai tapo staigmena ir kunigams, ir rajono savivaldybės tarybos nariams?

 

Kapinės tapo politikės valdomis

Kapines administruoja bankroto nuotaikų krečiama UAB „Švenčionių švara“, kuriai gelbėti paskutiniame tarybos posėdyje valdantieji dosniai skyrė per 180 tūkst. eurų mokesčių mokėtojų pinigų. Išrinkus naująjį merą Rimantą Klipčių, kapinių sargu tuoj pat tapo jo tėvo ištikimos bendražygės liberalės Janinos Deveikienės, užsiimančios laidojimo paslaugų verslu, vyras. Tiesa, kalbama, kad jo kapinėse niekas nėra matęs, nors kapinių sargo darbo laikas nuo 8 iki 17 val. Užtat pro visas draudžiančias įvažiuoti plytas neretai pravažiuodavo tarybos narė Janina Deveikienė, galimai naudodamasi savo padėtimi, nes kito pagrindo jai važinėti po kapines nėra – dirba juk ne ji, o vyras.

 

Viską galima padaryti civilizuotai

Teisingumo dėlei reikia pasakyti, kad naujųjų šeimininkų užtvertos ir užrakintos kapinės nėra vienintelis atvejis Lietuvoje. Klaipėdoje prie Lėbartų ir Joniškės kapinių vartų neseniai taip pat sumontuoti užkardai. Siekiama, kad į amžino poilsio vietą neįvažiuotų visi norintieji. Užkardai laikomi nuleisti. Juos valdančius pultelius turi sargai. Pamatę, kad atvažiavo automobilis, šie turi išeiti, patikrinti, ar transporto priemonė gali įvažiuoti ir į kapines. Jei vairuotojas turi tam teisę, tada užkardas pakeliamas.

Į Mėžionėlių (Švenčionėlių m.) kapines taip civilizuotai nepateksi. Atvažiavusį pasitinka užrakintas užtvaras ir lentelė (ar ilgai ji išliks?), kurioje trys telefono numeriai. Skambinkite ir po valandos bus atidaryta. Žinoma, jeigu prisiskambinsite. Pirmadienį eksperimento tvarka buvo bandyta skambinti, ir žmogui niekas neatsiliepė.

Kapinėse lankosi ne tik vietiniai – atvažiuoja žmonių ir iš toli, iš užsienio. Kapinės nemažos, ir visą šiltą metų laiką jose vyksta judėjimas: laidojami žmonės, taip pat ir iš kitų vietovių, tvarkomos kapavietės, statomi, taisomi paminklai. Jeigu jau kapines administruojanti savivaldybės įmonė pakluso sargų diktatui ir užtvėrė bei užrakino kapines, įmonė turi užtikrinti, kad prie užtvarų darbo laiku nuolat būtų sargas su raktais, o ne verstų žmones laukti, kol kas nors teiksis atvykti.

 

Važinėti po kapines – ne vien sargo teisė

Kol kas nevaržomai važinėti po kapines, regis, gali tik sargas arba jo žmona – dabartinės valdžios politikė ponia Janina. Tuo tarpu teise įvažiuoti į kapinių teritoriją teisėtai turėtų naudotis pirmiausia neįgalieji ir juos vežantys asmenys, laidotuvių procesijos, amžino poilsio vietas prižiūrinčios arba laidojimo paslaugas teikiančios įmonės, taip pat žmonės ar jų pasamdytos įmonės, kurios iš pagrindų tvarko kapavietes. Tam reikia užpildyti prašymą. Į kapines turėtų būti leidžiama įvažiuoti ir keičiant žemes, pilant skaldelę, želdynus.

Tokia egzistuoja civilizuota praktika. Per kapines turėtų būti važiuojama ramiai, be greičio. Juk kapinės yra mūsų visų. To betrūko, kad už užtvaro atrakinimą tektų sumokėti.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis