Mes turime 187 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2882
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16881
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64207
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Camelia“ vaistininkas pataria: svarbiausia šventiniu laikotarpiu yra saikas

2016 m. gruodžio 17 d., šeštadienis Nr.95 (1628)

Gražiausios metų šventės visada atneša daug šurmulio, šventinio skubėjimo, dovanų ir, žinoma, visus sukviečia prie gardžiais patiekalais nukloto šventinio stalo. Šeima, draugai ir artimieji, susėdę prie stalų, dėkoja už prabėgusius metus, džiaugiasi pasiekimais, liūdi dėl praradimų – tai gražus ir senas ritualas, kuriam prasmę suteikia ir ypatingi su meile ruošti valgiai.

 

Vaistininkai linki sveikatos ir saiko

Valgymas ir bendravimas – sena šventinė tradicija, aktualumo neprarandanti ir šiandien. Tiesa, specialistai perspėja, kad daugybė gardaus šventinio maisto ir kelios dienos nenutrūkstamo valgymo – tikras iššūkis sveikatai. Prabėgus šventėms, o kartais, net joms įpusėjus, jaučiamės pavargę, persivalgę, mieguisti. Dažnai šventinis persivalgymas baigiasi skrandžio skausmais, pilvo pūtimu ar kitais nemaloniais pojūčiais.

Švenčionėliuose  esančios mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Aurelija Stukaitė pabrėžė, kad deja, bet tradicinės šventės retai pasižymi saiko pojūčiu.

„Esu girdėjusi atvejų, kai šventiniai pietūs neapsieina be trijų karštų patiekalų, daugybės užkandžių, riebių mišrainių ir, žinoma, saldumynų. Per Šv. Kalėdas ar Naujuosius metus mes sau leidžiame paskanauti patiekalų, kurių kasdien nevalgome, nusižengiame dietos ar maisto derinimo taisyklėms, atsipalaiduojame. Nenuostabu, kad po tokios „dietos“ sutrinka sveikata, todėl skubame į vaistines ir ieškome virškinimą gerinančių vaistų, o sudėtingesniais atvejais – aplankome ir ligoninę“, – pabrėžė vaistininkė.

Pasak jos, tiems kurie nori ne tik neišlaidauti vaistams, bet ir tausoti sveikatą, būtinas saikas.

„Retas kuris gali susilaikyti neparagavęs daugybės skanių ir nekasdieniškų šventinio stalo patiekalų. O kur dar nuolatinis šeimininkių raginimas paragauti visų tradicinių patiekalų, įvertinti naujo pyrago ar tradicinės mišrainės skonį. Atsispirti pagundoms išties sunku. Tiesa, yra keletas gudrybių“, – sako „Camelia“ vaistininkė.

 

Naudingi patarimai

Pasak specialistės, nepersivalgyti per šventes geriausiai padeda išrankumas. Ragauti galima visko, bet svarbu į lėkštę įsidėti tik nedidelę porciją. Tuomet ir nenuvilsite vaišes ruošusios šeimininkės, ir nepersivalgysite. Rekomenduojama rinktis lengvai virškinama mėsą, tarkime, vištieną, vengti maišyti skirtingos mėsos patiekalus vienu metu.

„Svarbu nevalgyti visko iš eilės. Kiekvienas patiekalas turi būti valgomas atskirai, nesusikraukite visko į vieną lėkštę. Pavalgę nesėdėkite prie stalo, nes imsite užkandžiauti. Pasivaikščiokite, pabendraukite su namiškiais ar giminaičiais. Ilgi sėdėjimai prie maistu nukrauto stalo nevalingai veda persivalgymo link“,  –  įsitikinusi vaistininkė.

Dar vienas patarimas, kuris pravers norintiems išvengti pilvo ir skandžio skausmų, prieš sėdant prie stalo išgerkite stiklinę vandens. Valgyti norėsite mažiau. Prie šventinio stalo sėskite šiek tiek užkandę, kad alkis neraižytų pilvo, o alkanos akys nenorėtų suvalgyti visko, kas patiekta. Valgydami alkani prarandame saiko jausmą, prigrūdame skrandį, o sotumo taip ir nepajaučiame.

„Valgydami turėtume žinoti, kad sotumo jausmas ateina tik po kurio laiko. Jei prisivalgome tiek, kad sunku pakilti nuo stalo – tai ženklas, kad tikrai persivalgėme. Rekomenduočiau baigti valgyti tada, kai dar norėtumėte šiek tiek maisto. Jūsų skrandis vėliau už tai padėkos“, – patarė vaistininkė Aurelija Stukaitė.

Svarbiausia, pasak Aurelijos Stukaitės, prisiminti, kad kad per gražiausias metų šventes svarbu ne tik valgyti, bet ir bendrauti. Skanų, šventinį maistą padarykite šventės akcentu, bendraukite daugiau nei valgote. 

Kviečiame apsilankyti vaistinėje CAMELIA Švenčionėliuose:

Priestočio g.11, dirbame pirmadieniais – penktadieniais 08:00-17:00