Mes turime 349 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1553
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11740
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87770
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Švenčionių švara“ nesugeba net atliekų tvarkyti – vėl liepsnojo jos nelegalus sąvartynas

2016 m. gruodžio 17 d., šeštadienis Nr.95 (1628)

4 gaisrinės mašinos visą parą gesino „Švenčionių švaros“ neleistinoje vietoje – buvusios „Agrochemijos“ pastatuose suverstas šiukšles. Gaisras kilo sekmadienį, jį gesino iki pirmadienio vakaro. Kalbama, kad šiukšlės - padangos, baldai ir kt. - galėjo būti padegtos specialiai. Toje pačioje vietoje praėjusių metų rugsėjį taip pat degė šiukšlės, bet atsakingos tarnybos pro pirštus pažiūrėjo į neteisėtus vietos valdžios veiksmus. Ir štai rezultatai – vėl gaisras.

 

Sekmadienio vakarą dalis Švenčionėlių skendėjo nuodinguose, dvokiančiuose dūmuose, kliuvo net Platumų kaimui – degė buvusios „Arochemijos“, priklausančios verslininkui Juzef Fiedorovič, pastatai. Juos verslininkas įsigijo iš Švenčionėliuose pagarsėjusio politiko tarybos nario ir mero tėvo Rimo Klipčiaus. Nelaimingas pirkinys Juzef Fiedorovič atnešė vien rūpesčius. Įsileidus neteisėtą veiklą nepritaikytuose tam pastatuose vykdančią savivaldybės įmonę „Švenčionių švara“, kuri surinkusi įvairias atliekas, užuot jas išvežusi į sąvartyną (VAATC), vertė buvusioje „Agrochemijoje“, įvyko jau du gaisrai. Antrojo gaisro metu įkrito perdangos, gaisras pastatą suniokojo, eiti į jį pavojinga.

Praėjusių metų rugsėjo mėnesį, įdomus sutapimas - taip pat sekmadienį, šiuose pastatuose taip pat užsiliepsnojo šiukšlių kalnai. Ir tuomet sklido kalbos, kad gaisras kilo ne atsitiktinai.

Nei pastatų savininkas, nei „Švenčionių švaros“ laikinasis vadovas, nei šios įmonės valdyba nebuvo tinkamai nubausti pirmiausia už šiurkštų pažeidimą – nelegalaus sąvartyno įrengimą. Gamtosauga buvo neįtikėtinai atlaidi...

Siaubingas įžūlumas – savivaldybės įmonė toliau vertė šiukšles, užuot jas išvežusi, kur priklauso. Nejaugi gamtosaugininkams nė karto nekilo mintis patikrinti kartą jau liepsnojusio nelegalaus sąvartyno? O gal pastatų savininkas nežinojo, kas juose darosi? O gal rajono valdžiai tai – staigmena? Visa tai stebėjęs vienas asmuo griežtai pasakė: „Reikia teisti juos visus!“

Vėl kalbama, kad gaisras kilo neatsitiktinai. Išvežti tokius kiekius sukauptų šiukšlių kainuotų daug. Be to, prasiskolinusi VAATC, pastarasis reikalauja grąžinti beveik šimtatūkstantinę skolą. Grąžinti nėra kuo. „Švenčionių švara“ taip nustekenta, kad rajono valdžia prieš mėnesį jau gelbėjo nuo bankroto, skirdama iš rajono biudžeto 180 tūkst. eurų. Beje, „Švaros“ vadovas Juozas Šiaudinis, kuris jau beveik dvejus metus vadovauja įmonei, kažkodėl yra laikinai einantis pareigas (l.e.p.). Meras giria ir naująjį valdybos pirmininką Arūną Čenkų, kad gerai tvarkosi. Tiesiog kažkokia juodojo humoro komedija.

Mačiusieji pasakojo, kad atvažiavęs į gaisrą jis, J.Šiaudinis, ir elgėsi kaip laikinasis – atsidarė automobilio langą, pažiūrėjo, apsisuko ir išvažiavo. Nei susirūpino, nei technikos šiukšlių kalnams išstumdyti skyrė. Gal įmonė jau jos ir nebeturi? Gaisrininkams patiems teko ieškoti technikos kitose įmonėse, rizikuojant būti užgriūtiems perdangų ir tampyti smilkstančias padangas, baldų dalis ir pan.

Gaisrą mačiusių gyventojų teigimu, į gaisrą buvo atskubėję ir gamtosaugininkai, fotografavo, dūsavo, kad padaryta didelė žala gamtai. Apie žmonių, kurie prisikvėpavo ypač toksiškų dūmų, sveikatą niekas net nepagalvojo. Tik ar nebus ir šįkart kaltininkams vos pagrasinta piršteliu? Nu nu nu, ir viskas... Ar po šio gaisro Pušų g. nelegalus sąvartynas užsibaigs?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis