Mes turime 334 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5212
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23756
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71082
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Bendruomeniškumo puoselėjimas Trūdų bendruomenėje

2016 m. gruodžio 17 d., šeštadienis Nr.95 (1628)

Trūdų bendruomenė 2016 m. Lietuvos Respublikos Socialinių paslaugų priežiūros departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skirtomis lėšomis vykdė projektą „Mes veikiame“. Baigiantis metams norisi apžvelgti tai, kas buvo padaryta, įvardinti tai, kiek buvo atrasta, pasidžiaugti bendruomeniškumo akimirkomis.

Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro organizuotose edukacijose Trūdų bendruomenės nariai aktyviai dalyvavo žygyje su dviračiais ir pėsčiomis, aplankė Reškutėnų kaimo bendruomenę, dalyvavo Reškutėnų krašto muziejaus, Tradicinių amatų centro ekspozicijų apžiūrose, stebėjosi Juozapo Jakšto drožinių gausa, mėgavosi vandens žygiu baidarėmis. Nuostabūs gamtos vaizdai užbūrė savo paprastumu, o kartu ir didingumu.Tikime, kad ši galimybė iš arčiau susipažinti su mūsų krašto gamtos grožiu sustiprino mūsų bendruomenės narių sutelktumą, „pamatuotą“ pagalbos suteikimo ir ištvermės svertais.

Cijonų kaime, Ignalinos rajone, Linkmenų seniūnijoje, dalyvavome edukacinėje programoje „Paukščių kaime“. Edukacinės programos metu Trūdų bendruomenės nariai susipažino su įvairiais paukščiais, gyvūnais, stebėjo senoviniu receptu kiaušinienės pagaminimą, išmoko rašyti žąsies plunksna, apžvelgė naminių paukščių kiaušinių ekspoziciją. Bendruomenės nariai žavėjosi šeimininkų entuziazmu, kurie tiki ir gyvena savo sukurtos vizijos gyvybingumu.

Kalendorius „šnabždėjo“, kad artėja paslaptingas laikas – Žolinės, kurias bendruomenės nariai organizavo Trūdų kaimo privačioje erdvėje. Atliktos bendros veiklos skatino kartų bendravimą ir tarpusavio supratimą, vietos tradicijų puoselėjimą. Apie šią šventę pasakojo kaime aplankyti senoliai, prisiminimais dalinosi į popietę atėjusios močiutės. Visi, dideli ir maži, pievose rinko žolynus, išgirdome pasakojimus apie jų reikšmę ir naudą. Moterys, mergaitės puošėsi gėlių vainikėliais, o vyrai gamino vakarienę - ant laužo virė žuvienę. Gurkšnojant žolynų arbatą, besileidžiančią saulę išlydėjome liaudies dainomis.

Trūduose organizuotos šventės metu buvo įgyvendinamos vaikų svajonės ir išpildomi jų norai: vaikų poreikius ir saugumą užtikrinančioje aplinkoje, vaikai mėgavosi pripučiamų atrakcionų pramogomis, džiaugsmo suteikė muilo burbulų „kompozicijos“, rungtynės Bum Bum kamuoliais, dainos pagal siūlomą jaunimo muziką. Šventė subūrė kelias kartas: vyresnieji broliai ir seserys rūpinosi jaunesniaisiais, tėčiai ir mamos šypsojosi stebėdami mažylių krykštavimus, seneliai ir močiutės rūpinosi, kad mažieji „neperkaistų“. Šventėje dalyvavusių gausus dalyvių būrys skatino džiaugtis gyvenimu ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius, kurie ir patys aktyviai dalyvavo siūlomose pramogose. Tik teigiamų emocijų pripildyta aplinka skatino visus susiburti, džiaugtis, mėgautis, planuoti, kurti, veikti.

Trūdų bendruomenės nariai apsilankė Molėtų krašto tradicinių amatų centre Mindūnuose. Ežerų žvejybos ir Medžioklės muziejuose visi stebėjosi ekspozicijų gausa, klausėsi labai įdomių pasakojimų. Po ekskursijos visi dalyvavome keramikos, vilnos vėlimo ir bučių pynimo edukacijose. Mielai praleidę laiką kartu, džiaugėmės dar viena galimybe susiburti ir veikti, pažinti ir atrasti. Viskas turi pradžią ir pabaigą. Taip buvo surengta baigiamoji projekto konferencija, kurios metu buvo aptarta ir apibendrinta projektinė veikla, rezultatai, pasidalinta įgyta patirtimi, diskutuota apie bendruomeniškumo naudą.

Projekto veiklų įgyvendinimas pateisino lūkesčius ir suteikė viltį. Tik būnant ir veikiant kartu, atsiranda tikėjimas nuoširdžiu bendrumu. Tikime, kad šis projektas bus paskata kitų projektų iniciatyvoms, skatinančioms bendruomenės augimą, o svarbiausia - bendruomeniškumą.

Aušra KAUKĖNIENĖ