Mes turime 283 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4387
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22931
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70257
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

NUOMONĖS. SKAITYTOJŲ LAIŠKAI. Baigiantis metams - apie praėjusius ir būsimus rinkimus

2016 m. gruodžio 31 d., šeštadienis Nr.97 (1630)

Kad vėl neužliptume ant to paties grėblio ir nevartytume kailinių, o išverstarankovius  lengvai atpažintume ir įvertintume. Juk bus dar rinkimų!

Perskaitęs 2016.10.29 d. „Švenčionių krašto“ publikaciją „Purvais drabstęsi liberalai nepasiekė tikslo“, kurioje išrinktas Seimo narys Vytautas Rastenis atskleidžia praėjusių rinkimų piktžaizdes, ilgai mąsčiau ir nutariau pasidalinti savo pastebėjimais.

Nustebau sužinojęs, kad Lietuvos laisvės sąjunga (Zuoko-Klipčiaus partija), kandidatu į Seimą iškėlė ilgametį Darbo partijos narį Vytautą Vaitkevičių, jau kartą nesėkmingai mėginusį patekti į Seimą su V.Vigelio partija. Nustebau todėl, kad iš karto po savivaldos rinkimų R. Klipčius primygtinai reikalavo, kad V. Vaitkevičius atsisakytų direktoriaus pareigų arba paliktų partiją. Turbūt dėl šiltos vietos išsaugojimo V. Vaitkevičius paliko Darbo partiją ir, įsiteikdamas merui, atsižegnojo nuo V. Vigelio, su kuriuo anksčiau draugavo ir medžiojo. Ne paslaptis, kad iki prisišliejimo prie Klipčiaus, V. Vaitkevičius apie juos atsiliepdavo kritiškai, o dabar jau blogai kalba apie V. Vigelį.

Buvo keista, kodėl kandidatu į Seimą Klipčiai pasirinko ne savo partijos narį, o perbėgėlį. Paslaptį atskleidžia vienas Klipčių aplinkos žmogus, nenorėjęs, suprantama, skelbti savo pavardės. Pasirodo, tokiu būdu buvo siekiama sunaikinti Švenčionių rajono Darbo partijos skyrių pačių „darbiečių“ rankomis. Kas be ko, savo gretose ir neturėjo tinkamo žmogaus. O taisyklę „skaldyk ir valdyk“ įsisavinę Klipčiai neblogai.

Pagrasinęs atleisti iš darbo buvusius ištikimus V. Vigelio ginklanešius ir padėjėjus B. Vilimą ir J. Olechnovič, prisiviliojo juos į savo frakciją. Pradėta intensyviai skleisti dezinformaciją, kaip viskas buvo blogai „prie Vigelio“. Štai Klipčių rinkimų štabo vadovas Z. Zenkevičius, save vadinantis „mohikanu“, 2016.10.05 dienos liberalų laikraštyje rašo: „Buvusiojo rajono vadovo Vigelio pastangomis rajonas buvo suskirstytas į savus ir svetimus (suprask - priešus). Supriešinti buvo klasiokai, vaikystės draugai, netgi giminės... Jeigu norėdavai įsidarbinti rajone, turėjai įstoti į Darbo partiją (prasmingas Darbo partijos pavadinimas) ir ne tik...“ Sutikti su šiais teiginiais labai sunku, nes į darbą priimdavo savivaldybės administracijos direktorė V. Rastenienė, kuri yra „valstietė“, juolab kad ir savivaldybėje dirbo ir dar vienas kitas tebedirba visų partijų atstovai.

Atrodo, kad Z. Zenkevičius nesupranta, jog teiginiai tiksliai apibūdina būtent dabartinę situaciją, tik su tuo skirtumu, kad dabar, norint likti savo darbo vietoje, meras Klipčius ir jo aplinka reikalauja išstoti iš Darbo partijos, o tai žymiai blogiau negu siūlymas stoti į vieną ar kitą partiją... O baimės ir įtampos dabar rajone nepalyginamai daugiau. Argi nežino Zenkevičius, kad net savivaldybės darbuotojai, bijodami būti įskųsti naujam vadovui ir netekti darbo, kalbasi pašnibždomis.

O apie kokią vienybę drįsta kalbėti Zenkevičius, jeigu jis asmeniškai jų kompanijos laikraštyje spalio 21 d. tiesiog purvais drabstė Vytautą Rastenį, net atimdamas pastarajam galimybę pareikšti atsakomąją nuomonę.

Tenka pripažinti, kad skaldymas ir supriešinimas sėkmingai vykdomi. Graudu buvo stebėti, kaip buvę Šarūno Biručio bendrapartiečiai Bronius Vilimas, Jolanta Olechnovič, Violeta Čepukova, Antanas Lašinskas ir kiti, naujo mero genami, puolė klusniai agituoti už V. Vaitkevičių. Praradę savigarbą, leidosi minkomi lyg molio gabalai. Ypač stengėsi Violeta Čepukova, kuri prieš tai labai kritiškai vertino sūnų ir tėvą Klipčius. Kiek teko girdėti, vos gavusi Rimanto Klipčiaus pažadą paskirti ją vicemere vietoj Trapiko, surinko visą informaciją apie Darbo partijos skyrių, aktyvą, Biručio rinkimų planus ir su šia informacija nubėgo-perbėgo pas Klipčių. Pamindama bet kokias moralės normas, ėmėsi aktyviai agituoti už savo vyro darbdavį – V. Vaitkevičių. Belieka laukti su nekantrumu, kada gi Klipčius jai skirs žadėtąją „vicemerės kėdę“. Arba belieka laukti, kad ji dabar jau išduos Klipčius, jeigu tik pasitaikys kita gera „šilta vietelė“. Dar tiesa, įdomumo dėlei reikia pasakyti, kad iki tol ji buvo Biručio kaip Seimo nario padėjėja, palikusi pastarąjį porą mėnesiukų prieš Seimo rinkimus, kas negalėjo nesuduoti smūgio jo rinkimų kampanijai.

Rinkimų kampaniją V. Vaitkevičiaus rinkimų štabo vadovas Z. Zenkevičius vykdė nepadoriai ir neskaidriai: seniūnijų darbuotojai, bibliotekininkai, kultūros darbuotojai buvo varyte varomi agituoti už Vaitkevičių. Pats meras darbo metu važinėjo po rajoną ir rengė 2-3 susitikimus per dieną, agituodamas už V.Vaitkevičių. Žodžiu, rinkimams V. Vaitkevičiui buvo pajungtas visas savivaldybės aparatas ir administracinis potencialas.

Negana to, kaip ir savivaldos rinkimų metu, likus dienai iki rinkimų buvo nelegaliai prispausdinta „Žeimenos krantų“ laikraščio tūkstančiai egzempliorių su juodinančia tuomet merą V. Vigelį informacija, o prieš Seimo rinkimus - su liaupsinančia informacija apie V. Vaitkevičių. Laikraštį nemokamai bruko rinkėjams. Tiesa, prieš Seimo rinkimų antrąjį turą liberalų propagandistai „sudegė“. Sukrutus Valstiečių ir žaliųjų partijai, pasitelkus policiją, laikraščio direktorius Švenčionių rajono tarybos narys V. Kasperovičius Ignalinoje buvo sulaikytas išvežant iš spaustuvės be jokių dokumentų apie 5000 egzempliorių „Žeimenos krantų“ laikraščio, nors tiražas nurodytas tik 840 egzempliorių laikraščio. Taip buvo siekiama išvengti sumokėti mokesčius. Dabar atliekamas tyrimas.

O kur dar rinkėjų pavėžėjimas balsuoti? „Valstiečių“ komanda vos spėjo gaudyti. O kur dar bandymai panaudoti Vaitkevičiaus naudai nebalsuotus biuletenius? Vieną tokį bandymą sutrukdė Švenčionėliuose stebėtoja iš Ignalinos O. Zaleckienė.

Balsavimo rezultatai parodė, kad didelio darbo dėka galima sutrukdyti rezultatų klastojimą. Antrajame ture Klipčių statytinis Vaitkevičius triuškinamai pralaimėjo valstiečių Kinduriui.

Tad kodėl taip stengėsi dėl Vaitkevičiaus tėvas ir sūnus Klipčiai? Ir kodėl taip sielojosi po pralaimėjimo? Tai buvo jų „generalinė repeticija“ prieš ateinančius savivaldos rinkimus. Siekė parodyti rajonui „kad jie viską gali“. Zuoko partiečiai vienbalsiai tvirtina girdėję Klipčius teigiant, kad „jie pastatys Vaitkevičių, garantuoja“. Teko visiems karčiai nusivilti. Vieniems – dėl nesąžiningų rinkimų, kitiems – dėl nepasiekto tikslo. O Klipčiams šie rinkimų rezultatai parodė, kad pavyksta ne visus įbauginti, kad rinkėjai irgi turi savo nuomonę arba dalis jų bent jau paskutinę minutę susivokė, kas vyksta rajone.

Taigi antrojo rinkimų į Seimą turo rezultatus galima vertinti kaip Klipčių šeimos valdymo Švenčionių rajone pabaigos pradžią.

Gintas ČIUIVYDAS

Pradedantis politikas

Kazokinė