Mes turime 347 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4504
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20705
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96735
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dėl žemės pardavimo „saugiklių“ Lietuvai gresia teismai ir bauda

2017 m. sausio 11 d., trečiadienis, Nr.3 (1633)

Europos Komisija (EK) įsitikinusi, kad lietuviškojo Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo nuostatos prieštarauja ES teisei, ir reikalauja jas nedelsiant keisti. Jei to nebūtų padaryta, grėstų teismai ir bauda. Žemės ūkio ministerijos vadovybė, susitikusi su socialinių partnerių (Ūkininkų sąjungos, Žemės ūkio bendrovių asociacijos, Žemės ūkio rūmų, Grūdų augintojų asociacijos) atstovais, diskutavo, kaip galima būtų spręsti šią ypač sudėtingą situaciją.

2014 m. gegužės 1 d. įsigaliojo Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo nuostatos, numatančios, kad Lietuvoje žemės ūkio paskirties žemę gali įsigyti tik tie asmenys, kurie turi profesinių įgūdžių ir kompetencijos. Europos Sąjungos bei kai kurių kitų užsienio valstybių piliečiams dėl galiojančių griežtų apribojimų iš esmės tampa apskritai neįmanoma įsigyti žemės. EK nuomone, nustatyti kvalifikaciniai reikalavimai žemės įgijėjui (profesinis pasirengimas, registruotas ūkininko ūkis, juridiniams asmenims privalomas 50 proc. pajamų iš žemės ūkio veiklos turėjimas), prieštarauja laisvo kapitalo judėjimo ir įsisteigimo laisvės principams. Lietuvai buvo pateiktas oficialus pranešimas apie prieš ją pradėtą pažeidimo procedūrą ir pasiūlyta imtis priemonių panaikinti ES teisei prieštaraujančias įstatymo nuostatas.

Deja, visi iki šiol pateikti Žemės ūkio ministerijos siūlymai netenkino Europos Komisijos ir pradėta pažeidimo procedūra nenutraukta. Europos Komisija neteikė pastabų dėl kvalifikacijos reikalavimų nustatymo asmenims, kurie naudojasi pirmumo teise įsigyti žemę, todėl ministerijoje  svarstoma tobulinti įstatymo nuostatas dėl pirmumo teisės nustatymo.

Jei Lietuva artimiausiu metu neįvykdys Europos Komisijos raginimų, bus inicijuojama teisminė procedūra ES Teisingumo teisme. 

Parengta pagal  ŽŪM inf.

 
Reklaminis skydelis