Mes turime 417 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4066
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14253
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90283
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ko bijo Švenčionių rajono meras?

2017 m. sausio 21 d.,šeštadienis, Nr.6 (1635)

Trečiadienį, sausio 18 d., patekau į jokias laisvos demokratinės valstybės nuostatas netelpančią situaciją, kai Švenčionių r. meras Rimantas Klipčius iš susitikimo su gyventojais ne tik mane „išprašė“, bet į susitikimą atėjusius žmones privertė laukti už durų, be to, bandė išvyti ir rajono tarybos narę, Seimo nario Gintauto Kindurio padėjėją Vidą Rastenienę.

Antikos laikų filosofas Platonas apie baimę sakė: „Baimė – blogio laukimo sukeltas dvasinis sukrėtimas.“ Ko išsigando gerb. rajono meras, pamatęs spaudos atstovą? Viešumo? Bet juk aš žmonių pakviestas į susitikimą atėjau be išankstinių nuostatų. Atėjau tiesiog pasiklausyti ir išgirsti abiejų pusių argumentus.

O visa esmė tame, kad Švenčionių m. Vilniaus g. 5 ir Švenčionėlių g. 6 ir 13 namų gyventojai nesutinka su jiems primestomis renovacijos sąlygomis, su parinktais projektuotojais ir rangovais. Viskas lyg ant delno: apklausos būdu parinktų projektuotojų ir rangovų paslaugos gyventojams kainuos keliais šimtais ar net tūkstančiais daugiau, nei būtų buvę, jei konkursas būtų buvęs viešas. Tą žmonės jau išsiaiškino, ir tada prasidėjo „bangavimai“, kurie labai jau ne prie širdies dabartinei rajono valdžiai. Kaip čia tie bėdžiai Cezario (panašu, kad jaunasis meras rimtai įsijautė į šį vaidmenį) neklauso? Viešieji pirkimai savivaldybės Achilo kulnas – kaip velnias kryžiaus vengia viešų konkursų. Apklausų būdu pasirenka, ką nori. Tuo tarpu žmonės nori apginti savo turtą, nes pinigus už renovaciją jiems teks mokėti ilgus dešimtmečius, o ne rajono merui ar „Švenčionių švaros“ vadovui.

Norint išsiaiškinti visas „povandenines sroves“ ir buvo trečiadienį, sausio 18 d., surengtas gyventojų susitikimas su rajono meru ir jo palydovais Švenčionių seniūnijos patalpose. Susitikimą planavę valdžios žmonės visų trijų namų atstovams skyrė skirtingą laiką – gal taip lengviau parodyti savo didybę prieš kelias senyvo amžiaus moteris? Beje, taip gamtoje elgiasi liūtai, vilkai, šakalai, kurie nuo kaimenės atskiria vieną auką ir ją sėkmingai sudoroja. Atėjęs į susitikimą ir pamatęs, kad vienu metu susirinko visų trijų namų atstovai, meras Rimantas Klipčius ir jo palyda – patarėjas Erikas Demidovas, administracijos direktoriaus pavaduotojas Arūnas Čenkus ir „Švaros“ laikinasis vadovas Juozas Šiaudinis gerokai pasimetė. O čia dar ir neprašyti svečiai – rajono tarybos narė, Seimo nario padėjėja Vida Rastenienė ir aš - gyventojų pakviesti atėjo. Va čia ir prasidėjo įdomus vieno aktoriaus – rajono mero Rimanto Klipčiaus – spektaklis.

Vos Švenčionių seniūnė Ina Sinienė suteikė žodį merui, pastarojo pirmasis klausimas buvo: „Ką čia veikia Jakštas ir Rastenienė, ir kodėl susirinko iškart visų namų gyventojai?“ O žmonės juk pagalvojo logiškai – problema viena ir apie ją galima kalbėti bendrai, atvirai, kam laiką per kelias valandas išdėlioti. Merui tai buvo ne argumentas, kaip ir mano paaiškinimas, kad esu pakviestas žmonių. Jam taip pat sukėlė nepasitenkinimą ir rajono tarybos narės Vidos Rastenienės buvimas.

- Jeigu aš atstovauju rajono savivaldybei, tai nežinau, ką čia daro spauda ir tarybos nariai (tų narių buvo tik du: Vida Rastenienė ir vicemeras Kęstutis Trapikas – aut.).

Ką gi, tikrai cezariškas pasakymas: „Čia aš svarbiausias, o jūs visi...“ Naiviai skambėjo mero žodžiai apie turgaus principus, cirką ir politikavimą. Nebuvo nei turgaus, nei politikavimo, o visą „bangavimą“ kėlė pats meras savo kalbomis.

- Mere, jūs neklausot žmonių, aš esu tarybos narė, Seimo nario padėjėja, ir jeigu mane gyventojai kvietė, aš lygiai taip pat kaip jūs atstovauju rajono gyventojams. Ar yra kokia paslaptis, kad negalim išklausyti? Mes nedarom politikos, atstovaujam gyventojams ir turim žinoti tiek gyventojai, tiek ir tarybos nariai, kas čia vyksta. Čia nėra nei pozicijos, nei opozicijos, mes visi tarybos nariai dirbam rajono gyventojams, - ilgokai kantriai kentėjusi mero postringavimus sakė gerb. Vida Rastenienė. O meras kaip sugedusi plokštelė vis kartojo tas pačias frazes, kad turi pasilikti tik Vilniaus g. 5 namo gyventojai, kad kol bus spauda, konstruktyvaus pokalbio nebus.

Besiklausant nesibaigiančios tirados, baigėsi ir susirinkusių žmonių kantrybė. Vienas klausė: „Ar jūs čia atėjote tarnauti, ar viešpatauti? Jei atėjot viešpatauti, mes čia nereikalingi.“ Vicemeras Kęstutis Trapikas, bandydamas prigesinti kylančias aistras, kreipėsi į merą:

- Atsiprašau, kad patarinėju, bet reikia dirbti konstruktyviai. Ir tarybos nariai, ir spaudos atstovai pagal Visuomenės informavimo įstatymą turi teisę dalyvauti. Mere, ką Jūs darote? Jei spaudą išvarom, prisidarom problemų.

Bet meras R.Klipčius girdėjo tik save ir vis kartojo, kad kalbėsis tik atskirai su kiekvieno namo gyventojais. Ir tas balaganas, kurį kėlė pats meras savo keistu ir sunkiai suprantamu užsispyrimu, tęsėsi toliau.

- Gerbiamasis mere, jūs 15 minučių šnekat apie orą. Kalbam konkrečiai, yra rimta problema. Mums rūpi, kodėl buvo paskelbtas darbų pirkimas apklausos būdu, kodėl nebuvo atsižvelgta į gyventojų pageidavimą, kuris buvo išsakytas? Mes pageidavome, kad darbai būtų perkami elektroninių pirkimų būdu. Čia yra vieša vieta, ir kiekvienas žmogus gali dalyvauti. Jeigu bijot šnekėt apie teisybę, taip ir sakykit. Kas darosi, ko bijote, jeigu išvarote žmones? O gal todėl, kad iš šitų gyventojų, kurie yra čia, salėje, atimate pinigus savo veiksmais? Iš kiekvieno atimate po kelis šimtus ar net tūkstančius. Čia jūs, kalbėdamas savo monologą, darote turgų, o žmonės nori žinoti, kodėl neskelbėte atviro konkurso, kaip daroma visoje Lietuvoje. Kodėl nupirkote darbus pusantro karto brangiau nei visoje Lietuvoje perkama? Kodėl? Atsakykit į šiuos klausimus. Projektavimo darbus nupirkote net dvigubai brangiau nei visoje Lietuvoje. Kiekvienam gyventojui tai papildomi 500 eurų iš kišenės. Ir vien dėl to, kad skelbėte ne atvirą konkursą, o darėte mistinę apklausą. Nepatogūs klausimai? Ar todėl jūs norite išvaryti žmones, - klausė vienas jaunas vyras.

Absurdas – meras toliau kartojo, kad nori pradėti pokalbį su 5-ojo namo gyventojais, kad į klausimus nenori atsakinėti, anot jo, „daryti turgaus“.

- Jūs dar blogiau darote. Jūs atiminėjate iš žmonių pinigus. Juk ne iš savo pinigų darote, čia žmonių pinigai, - sakė žmonės. O meras toliau „varė“ savo:

- Aš gavau skundą ir įpareigojau komunalininkus surengti susitikimą ne su žiniasklaida, ne su tarybos nariais, o su tų namų gyventojais. Dabar noriu kalbėtis su 5-to namo gyventojais, o kiti gali už durų palaukti, - vis tą patį kartojo meras Rimantas Klipčius.

Kažkas iš žmonių metė repliką:

- Žmonės – ne šunys, kad lauktų už durų.

O gal iš tiesų merui buvo sunku atsakyti į žmonių pateiktus klausimus, kodėl buvo pasirinkti tokie projektuotojai, tokie rangovai, ir žmonėms teks papildomai pakloti solidžias sumas. Gal į šį klausimą gyventojams padėtų rasti atsakymą, tarkim, STT ar kitos teisėtvarkos struktūros, nes jeigu bijoma viešumo, jeigu iš salės išvaromi spaudos atstovai ir žmonės, vadinasi, yra ko bijoti.

Po gero pusvalandžio žmonės, pavargę nuo mero demagogijos, norom nenorom pradėjo eiti iš salės, išėjau ir aš. Pagailėjęs ne mero laiko, o žmonių, palikau salę. Liko tik Vilniaus g. 5-ojo namo gyventojai ir mero komanda.

Štai tokia demokratija Švenčionių rajone, kur jau negalioja nei Lietuvos konstitucija, nei Visuomenės informavimo įstatymas. Išėjęs išgirdau, kaip vienas žmogus sakė: „Prie Vigelio tokių cirkų, kad už durų būtų išvaromi žmonės, nebuvo.“ O viena moteris su apmaudu pasakė: „Gražų merą rinkome, štai ir išsirinkome...“ Negaliu nepaminėti ir mero patarėjo Eriko Demidovo mestos replikos, nuskambėjusios salėje: „Cirką darė buvusi valdžia, o mes norime daryti tvarką.“ Žmones – už durų, spaudą – lauk... Tokia tvarka pagal E.Demidovą.

Kiek teko girdėti, visų namų atstovai taip ir neišgirdo nieko konkretaus, nebent tiek, kad po kurio laiko savivaldybėje įvyks „Betos“, Šiaulių banko ir gyventojų susitikimas.

Tiesa, merui taip ir nepavyko iš salės iškrapštyti rajono tarybos narės Vidos Rastenienės, kurios buvimas, matyt, irgi trukdė, bet drastiškai išvyti iš salės nedrįso. Beje, dar ne taip seniai Lietuvoje skambėjo Vilniaus mero Zuoko ir „Rubikono“ istorija. O gal ir Švenčionių r. tokie pat metodai taikomi? Juk meras Rimantas Klipčius – Zuoko partijos narys, o laikinasis „Švaros“ direktorius Juozas Šiaudinis išėjo gerą „Rubikono“ mokyklą...

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis