Mes turime 292 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5489
mod_vvisit_counterŠią savaitę:24033
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71359
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Replika

2017 m. sausio 21 d.,šeštadienis, Nr.6 (1635)

Melas dėl automobilių

2017 m. sausio 7 d. „Ž.K.“ laikraštyje Galina Romanova, nušviesdama Švenčionių rajono savivaldybės tarybos posėdyje priimtus sprendimus, pateikė melagingą informaciją apie tarybos narių V.Bulkos, R.Krupeninos ir K.Ramelio poziciją balsuojant dėl naujų, prabangių automobilių pirkimo seniūnams už 300 000 eurų, t.y. virš 1 milijono skaičiuojant litais. Neva, jie buvo „prieš tai, kad seniūnai turėtų gerus automobilius ir būtų arčiau žmonių“. Žodžiu – esame blogiečiai.

O tiesa yra tokia. 2015 metais dabartinei daugumai su Rimantu Klipčiumi atėjus į valdžią, buvo priimtas sprendimas atsisakyti seniūnijoms išnuomotų visureigių automobilių „Suzuki S-4x-OVER ESP“. Tarybos posėdyje buvo aiškinta, kad per 3 metus seniūnijų automobiliai nuvažiavo vos po 10-15 tūkstančių kilometrų, todėl tikslingiau ir pigiau bus mokėti seniūnijų darbuotojams priemoką už nuosavo transporto panaudojimą tarnybos reikmėms. Jau tada mes įrodinėjome, kad seniūnijoms būtinas tarnybinis transportas, bet valdantieji liko kurti. Beveik nauji automobiliai buvo grąžinti juos išnuomojusiai bendrovei, net nepabandžius jų išpirkti už likutinę vertę. O gal tuos apynaujus visureigius už likutinę vertę kažkas pusvelčiui nusipirko? Žinoma, kad kažkas galėjo išsipirkti, tačiau tai galėjo padaryti ne „buvusieji“, o „esantys“. Juk kas grąžina, tas ir tariasi dėl jų likimo, o grąžino tai dabartiniai.

Taigi kur apsimelavo G.Romanova? Kas sekė tarybos posėdžio eigą, girdėjo, kad nė vienas opozicijos narys nebuvo prieš automobilių pirkimą seniūnijoms (ne seniūnams). Mes pasisakėme prieš prabangių automobilių pirkimą ir siūlėme pirkti pigesnius, kainuojančius iki 15-20 tūkstančių eurų, tuo labiau, kad automobiliu seniūnijose per metus nuvažiuojama iki 5000 kilometrų (taip tarybos posėdyje aiškino R.Bliūdžiuvienė). Savaime suprantama, kad su kiekvienais metais automobilio vertė krenta. Kuo brangesnis automobilis, tuo brangesnis jo aptarnavimas, didesnės eksploatacijos išlaidos. Esu giliai įsitikinęs, kad seniūnijoms pilnai tiktų iki 15 tūkstančių eurų vertės „Suzuki“, „Toyota“ ar kt. markės visureigiai. Juk net amžiną atilsį milijardierius Lubys važinėjo pigučiu automobiliu.

Nupirkus pigesnius, būtų sutaupyta apie 100 000 eurų, kurie galėtų būti skirti rajono gydymo įstaigoms medicininei diagnostikos ir gydymo įrangai įsigyti, kas padėtų teikti kvalifikuotą medicininę pagalbą. Argi ne dėl to kasmet mažėja prisiregistravusių poliklinikoje pacientų skaičius, o vis daugiau rajono gyventojų kreipiasi į aplinkinių rajonų gydymo įstaigas?

 

Nusišnekėjimai dėl renovacijos

Visišku nusišnekėjimu vertinu G.Romanovos postringavimą „Ž.K.“ vasario 14 d. straipsnį „O opoziciniai „darbiečiai“ – prieš renovaciją?“ Mat jai užkliuvo mano paklausimas, kodėl į darbotvarkę namų renovacijos klausimas įtrauktas kaip papildomas, esą nėra kada susipažinti.

Klausimas pateiktas neatsitiktinai. Į kiekvieno tarybos pasėdžio darbotvarkę papildomai įtraukiama po kelis papildomus klausimus. Papildomi klausimai nebūna apsvarstyti komitetuose, neišdiskutuoti. Išsamiai juos apsvarstyti nėra galimybės ir tarybos posėdyje, nes pranešėjams leidžiama pateikti tik po 2 klausimus nuo opozicijos ir valdančiųjų, o pasisakymams svarstomu klausimu leidžiama tik po 2 minutes.

G.Romanova teigia, kad valdant V.Vigeliui papildomi klausimai į darbotvarkę būdavo įtraukiami siekiant prastumti pačius aštriausius. Aš nebuvau tarybos nariu valdant V.Vigeliui, todėl negaliu pasakyti, ar taip buvo. Bet kodėl nauja valdžia toliau tęsia blogą tvarką? Kartu noriu atkreipti į tai, kad Konstitucinis teismas 2016 m. 07.08 nutarime Nr. KT22-N11/2016 konstatavo, jog papildomus klausimus į posėdžių darbotvarkę įtraukti galima tik esant išimtiniams atvejams. Šiuo atveju jokio išskirtinumo nebuvo.

O visiems skaitytojams pasakysiu: „darbiečiai“ niekada nebuvo prieš renovaciją. Būtent valdant V.Vigeliui rajone atlikti dideli namų renovavimo darbai. Tačiau šiame procese labai svarbu viešumas ir žmonių interesų gerbimas. Priimant spendimą „Dėl renovuotinų daugiabučių namų... sąrašo patvirtinimo“ opoziciniai „darbiečiai“ buvo ne prieš renovaciją, o susilaikė balsuojant, nes trūko skaidrumo atrenkant ir sudarant renovuotinų namų sąrašus. Mums žinoma, kad yra ir daugiau pasiruošusių ir atitinkančių renovavimo sąlygas namų, tačiau sprendimo projekte jie neįvardinti, tad neaišku, kokiais kriterijais vadovaujantis sudarytas sąrašas.

Beje, už savivaldybės tarybos darbo viešinimą „Žeimenos krantų“ laikraščiui rajono administracija kasmet sumoka iki 10 000 eurų, todėl informacija turi būti objektyvi, be G.Romanovos asmeninio vertinamojo pobūdžio išvedžiojimų.

Konstantas Ramelis

Tarybos narys, Kontrolės komiteto pirmininkas