Mes turime 264 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4603
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23147
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70473
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nuo antradienio rajone – gripo epidemija

2017 m. sausio 28 d., šeštadienis, Nr.8 (1637)

Mūsų laikraštyje trečiadienį buvo rašyta, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) Vilniaus departamento Švenčionių skyriausspecialistai, įvertinę sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (toliau – ŪVKTI) eigą ir pobūdį – staigus ŪVKTI ir gripo sergamumo rodiklio didėjimas bei gausiai sergant vaikams ir paaugliams – 3-ąją šių metų savaitę rekomendavo Švenčionių rajono savivaldybės teritorijoje skelbti gripo epidemiją ir vykdyti numatytas gripo profilaktikos ir kontrolės priemones.Švenčionių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu nuo 2017 m. sausio 24 d. Švenčionių rajono savivaldybės teritorijoje gripo epidemija paskelbta.

 

Bendras sergamumas gripu ir ŪVKTI viršija epidemijos lygį

Švenčionių rajone bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis 2017 metų trečiąją savaitę padidėjo iki 198,30 atv./10 tūkst. gyv. Rajone užregistruoti 82 gripo ir 406 ŪVKTI atvejai. Gripas sudarė 17 proc. visų gripo ir ŪVKTI atvejų. 75 proc. visų sergančiųjų – vaikai iki 17 m. amžiaus.

Daugiausia sergančiųjų gripu ir ŪVKTI registruota Švenčionių r. PSPC Pabradės padalinyje – 217 atvejų. Švenčionių r. PSPC Švenčionių padalinyje registruoti 179, o Švenčionėlių asmens sveikatos priežiūros įstaigose – 89 gripo ir ŪVKTI atvejai.

Lyginant su praėjusiais metais, sergamumas gripu ir ŪVKTI yra pustrečio karto didesnis, nei pernai tuo pačiu metu. Pernai trečiąją metų savaitę Švenčionių rajone sergamumo rodiklis siekė 77,80 atv./ 10 tūkst. gyventojų, buvo registruota 14 gripo atvejų.

 

Epidemijos metu rekomenduojamos priešepideminės priemonės

Paskelbus gripo epidemiją, rekomenduojama:

- laikinai nutraukti pamokas ir užsiėmimus bendrojo ugdymo įstaigose, jei dėl gripo ir ŪVKTI nelanko daugiau nei 20 proc. vaikų;

- riboti ligonių lankymą ligoninėse;

- riboti masinius renginius, neplanuoti naujų;

- užtikrinti nuolatinį patalpų vėdinimą, valymą, dezinfekciją.

- organizuoti pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbą savaitgaliais, organizuoti ir užtikrinti prieinamą prie įstaigos prisirašiusių gyventojų konsultavimą telefonu, teikti ligoniams medicinos pagalbą namuose.

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai gyventojams primena, kad gripo epidemijos metu labai svarbu pasirūpinti savo ir kitų sveikata: laikytis atokiau nuo sergančiųjų, nesilankyti masiniuose renginiuose, žmonių susibūrimo vietose, rūpintis tinkama higiena, o susirgus – reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, nevykti į darbą, mokyklą, sergančių vaikų nevesti į darželius.

Jolanta SAVICKIENĖ

NVSCVilniaus departamento Švenčionių skyriaus vedėja