Mes turime 330 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1751
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11938
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87968
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pradėjo tyrimą dėl mero Rimanto Klipčiaus veiksmų

2017 m. sausio 28 d., šeštadienis, Nr.8 (1637)

Šventų karvių“ neliko?

Pastarojo meto įvykiai parodė, kad „šventų karvių“ (neliečiamų politikų) šalyje nėra. Ir Seimo nariai, ir tiesiogiai išrinkti merai, pažeidę įstatymus ar moralės normas, lekia iš postų.

Dėl keleto, sakytume, nelabai reikšmingų klaidų ir ne tokių jau didelių nuodėmių (daugybė Seimo senbuvių taip pat įdomiomis aplinkybėmis nuomojasi automobilius) jauna Seimo narė pasielgė brandžiai ir garbingai – atsisakė Seimo narės mandato. O juk ji buvo išrinkta tiesiogiai žmonių – vienmandatėje apygardoje, taigi ir partijai nelabai skolinga.

Tiesiogiai išrinktas Šilutės meras, supainiojęs viešus ir privačius interesus, po Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimo taip pat atsistatydino. VRK paskelbė, kad balandžio 23 dieną Anykščių – Panevėžio apygardoje vyks nauji Seimo nario, o Šilutėje – mero rinkimai.

 

VTEK pradėjo tyrimą

Sausio 10 d. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) gavo tarybos nario Vytauto Bulkos prašymą ištirti, ar meras Rimantas Klipčius nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų įstatymo, balsuodamas už kraštovaizdžio tvarkymo projektą savo naujai įsigytų valdų zonoje.

Sausio 13 d. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija priėmė sprendimą pradėti tyrimą dėl Švenčionių rajono mero Rimanto Klipčiaus viešųjų ir privačių interesų galimo supainiojimo ir pareikalavo pateikti visą reikiamą medžiagą: turto įsigijimo dokumentus, skubiai sušaukto šiuo klausimu neeilinio tarybos posėdžio protokolo. Mero sušauktame neeiliniame tarybos posėdyje pasipiktinimą tokia keista skuba reiškė visi savarankiški tarybos nariai. Jie jautėsi pažeminti ir nuvertinti, nes teko balsuoti už katę maiše – komitetuose nesvarstytą klausimą – pusės milijono vertės kraštovaizdžio tvarkymo projektą Žeimenos pakrantėje Švenčionėliuose.

 

Tik faktai

* 2016 metų liepos 14 d. mero R.Klipčiaus šeima (sandoris žmonos vardu) nusipirko žemės sklypą su pastatais adresu Paupio g. 22, Švenčionėliai. Šeimai įsigijus nekilnojamo turto, meras privalėjo per 30 dienų, iki rugpjūčio 14 d., papildyti savo viešųjų ir privačiųjų interesų deklaraciją, bet dėl kažkokių priežasčių vengė vykdyti įstatymo reikalavimus.

* 2016 m. rugpjūčio mėn. UAB „Atamis“ Švenčionėlių seniūnijoje, kaip reikalauja įstatymai, pristatė visuomenei jau parengtus Žeimenos pakrantės kraštovaizdžio tvarkymo projektinius sprendinius.

* 2016 metų rugsėjo 7 d., neįprastu laiku – 8 val. - meras skubiai sušaukė neeilinį tarybos posėdį, kuriame netikėtumo priblokštiems tarybos nariams buvo pasakyta, kad reikia pritarti projektui, nes po pusantros valandos meras su dokumentais jau turi būti Vilniuje... Tarybos nariai tuo metu net neįtarė apie mero šeimos NT pirkinį prie Žeimenos, nes deklaracijoje jo nebuvo. Meras Rimantas Klipčius su tėvu Rrimu Klipčiumi dėl galimo interesų konflikto nuo balsavimo nenusišalino.

* Tarp projekto pristatymo visuomenei ir neeilinio tarybos posėdžio Aplinkos ministerija priėmė specialiai Švenčionių rajonui skirtą sprendimą. Ministerija pakeitė tvarkos aprašą – išbraukė iš jo apribojimą vykdyti projektus draustiniams priklausančiose teritorijose, į kurias patenka Žeimenos pakrantė.

* 2016 metų spalio 16 d. meras Rimantas Klipčius deklaravo įsigytą nekilnojamąjį turtą.

* 2017 metų sausio 10 d. VTEK gavo pranešimą.

* 2017 metų sausio 13 d. VTEK priėmė sprendimą pradėti tyrimą dėl mero Rimanto Klipčiaus veiksmų ir pareikalavo iš jo pateikti visą su šiuo klausimu susijusią medžiagą.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis