Mes turime 431 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4108
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20309
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96339
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Viešieji pirkimai murkdo savivaldybę teismuose

2017 m. sausio 28 d., šeštadienis, Nr.8 (1637)

Kam savivaldybei prireikė pirkti slaugos priemonių?

Kodėl naujoji Švenčionių rajono valdžia kaip velnias kryžiaus bijo viešųjų pirkimų elektroninėje erdvėje, nesunku nuspėti. Todėl, kad jie tikrai vieši, skaidrūs ir visiems prieinami. Atsiversk internete ir skaityk. Perkančiųjų organizacijų skelbimus ir sudarytas sutartis (jas yra privaloma viešinti per sistemą) gali matyti visi: www.cvp.lt. Atsidarys langas, kuriame reikia suvesti perkančios organizacijos pavadinimą (Švenčionių rajono savivaldybė). Ten yra visos sudarytos sutartys ir tiekėjų pasiūlymai. Na, beveik visos, tos, kurias pateikia įstaigos. Bet mūsų pagalbininkai, pavyzdžiui, išsiaiškino, kad nei naujojo Sporto centro, nei „Švenčionių švaros“, nei Socialinių paslaugų centro pirkimų ataskaitų nėra. Įstaigų vadovai įžūliai nevykdo įstatymų. Iš to, kas yra pateikta, galima rasti, švelniai sakant, keistų dalykų. Mūsų pagalbininkai, pavyzdžiui, aptiko ir mums pateikė vieną keisčiausių. Savivaldybė įsigijo 4 procedūrinius staliukus už 9000 eurų ir daug slaugos priemonių. Kam!? Paprastai savivaldybės perka tušinukus ir popierių, o Švenčionių naujoji valdžia – slaugos priemones ir baldus...

Be abejo, savivaldybė yra sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigų steigėja ir teoriškai tokius pirkimus vykdyti gali, bet įstaigos yra savarankiški juridiniai vienetai ir paprastai savo pirkimus vykdo pačios. Kad savivaldos institucija imtų pirkti sauskelnes ir tvarsčius, reikia labai rimtų priežasčių. Juolab, kad vykdyti pirkimus A.Čenkaus komisijai visai nesiseka. Kaip rimtesnis pirkimas – taip į teismą.

Štai policijos komisariato tyrėjai sausio 23 d. paprašė savivaldybės pateikti visą informaciją, susijusią su dar vienu „viešuoju pirkimu“, matyt, vykdytu „pagal Čenkų“, o gal pagal „lėlininką“ Informacija reikalinga prijungti prie ikiteisminio tyrimo medžiagos. Tyrėjai prašo pranešti, kada buvo paskelbtas konkursas dėl „Medicinos įrangos bei baldų pirkimo, kuriame dalyvavo UAB M Prekyba, Human Care AB. Taip pat prašoma atsiųsti informaciją dėl pirkimo sąlygų objektų daliai – žemagrindėms lovoms ir UAB M Prekyba pasiūlymą dėl medicinos įrangos (žemagrindžių lovų ) ir baldų pirkimo. Pasirodo, ne tik V.Bulka savivaldybę po teismus užtampė, kaip viename tarybos posėdyje skundėsi meras?

Teismai – tikrai nemažai kainuoja biudžeto lėšų. Savi teisininkai „nepaveža“ – samdo advokatų kontoras, tuoj rajoną prabylinės. O meras – melagėlis, pavyzdžiui, sako, kad Vytautas Bulka netinka būti Antikorupcijos komisijos pirmininku, nes, anot mero, pats teismuose paskendęs. Meluoti negražu – ar niekas vaikystėje nemokė? Tai V.Bulka savivaldybę po teismus užtampė, gindamas faktiškai ne tik savo įmonės interesus, bet ir viešąjį interesą – užkerta kelią įstatymų pažeidimui, nes kol kas visus teismus laimėjo. Pamenate? Savivaldybė prieš metus skelbė, kad nuo 2016 metų kovo 1 dienos „Svirka“ keleivių nevežios. Greitai 2017-ųjų kovas, o „Svirka“ kaip vežė, taip veža, niekaip nepavyksta susidoroti.

 

Kodėl Klipčiaus kontroliuojama rajono tarybos dauguma netvirtina V.Bulkos Antikorupcijos komisijos pirmininku?

Atsakymas – viena pastraipa aukščiau. O trumpai galima atsakyti keliais žodžiais – todėl, kad jo bijo. Kiek Klipčiui bėdų per jį! Iš teismų neišeina, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pradėjo tyrimą. O kas sakė, kad tai jau viskas? Todėl ir atmetinėja V.Bulkos kandidatūrą.

Antikorupcijos komisijos pirmininko pareigos pagal įstatymą priklauso opozicijai, bet tarybos dauguma turi patvirtinti. Tam reikia valdančiųjų arba jų vado geros valios. Kol kas jos nėra.

 

Kaip meras „gina“ gyventojų interesus

Nors už bandymus apeiti viešumą vykdant milijoninės vertės pirkimus savivaldybė nuolat gauna per galvą, „bando laimę“ vėl ir vėl. Dėl šios priežasties į kovą prieš savivaldybę sukilo ir renovuojamų daugiabučių gyventojai. Ir jie nugalės, tuo nė neabejokite. Praėjusią savaitę Būsto energijos taupymo agentūros iniciatyva (o ne mero, kaip jis viešai giriasi: „Surengsiu, pakviesiu, ginsiu“...) vyko seminaras „Daugiabučių namų modernizavimo skatinimas“. Dieną prieš tai įsisiautėjęs Švenčionių seniūnijoje: iš gyventojų susirinkimo išvaręs „Švenčionių krašto“ redaktorių Algį Jakštą, kuris nuvyko gyventojų kvietimu, bandęs išvaryti ir tarybos narę Vidą Rastenienę, matyt, buvo pamiršęs, kad ji dar ir Seimo nario G.Kindurio padėjėja, ir Seimo nario Vytauto Rastenio žmona, žodžiu, gerai pasišiukšlinęs, meras Rimantas Klipčius seminare nedalyvavo. Bet karšta tema tęsėsi ir be jo – gyventojai klausinėjo vilniečių specialistų, ką daryti. BETA atstovas neoficialiame pokalbyje pertraukėlės metu pagaliau suvokęs, dėl ko sukilo renovuojamų daugiabučių gyventojai (dėl užkeltos kainos) ir kodėl jie reikalauja, kad daugiabučių administratorius „Švenčionių švara“ nutrauktų preliminarią sutartį su rangovu, pripažino, kad žmonės teisūs ir patikino „Švaros“ atstovą „GALITE DRĄSIAI NUTRAUKTI PRELIMINARIĄ SUTARTĮ, NIEKO ATLYGINTI NEREIKĖS, JUK DAR RANGOVAS NEPATYRĖ JOKIŲ IŠLAIDŲ“. Betgyventojai toliau šantažuojami ir bauginami, kad jiems teks už nežinia ką sumokėti, jeigu reikalaus, kad preliminari sutartis su rangovu būtų nutraukta. Gyventojų teigimu, jiems daro spaudimą daugiabučių administratorius.

O kur žiūri meras, kodėl negina gyventojų interesų, kaip tai deklaruoja savo monologuose?

 

P.S. Apie rajono valdžios vykdomus daugiabučių renovacijos „mažos vertės“ pirkimus plačiau skaitykite 2 psl., o viešinimo paslaugų – 10 psl.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis