Mes turime 267 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:340
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16541
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92571
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Jonas Vaiškūnas. Vasario danguje: ryškiausios žvaigždės, akinanti Vakarinė, slaptinga kometa ir nematomas užtemimas...

2017 m. vasario 11 d., šeštadienis, Nr.12 (1641)

Vakarais kulminuos ryškiausios žiemos žvaigždės

Giedrais vasario vakarais virš pietų horizonto susitelks ryškiausios žiemos žvaigždės. Apie 19 val  aukštai pietuose Vežėjo žvaigždyne švytės ryški Kapelos žvaigždė. Kiek kairiau ir žemiau jos žibės šviesios Dvynių žvaigždės Kastoras ir Poluksas, o dešiniau – Persėjėjo žvaigždynas. Po šia žvaigždynų trijule žaižaruos Tauro žvaigždynas su rausvąja Aldebarano žvaigžde ir dviem įsidėmėtinais žvaigždžių spiečiais Hiadomis ir Plejadomis (Sietynu). Žemiau švytės įspūdingas Šienpjovių (Oriono) žvaigždynas, išsiskiriantis savo trijomis, viena šalia kitos išsidėsčiusiomis žvaigždėmis, mįslingai skambančiais iš arabų kalbos kilusiais pavadinimais (iš kairės į dešinę): Alnitakas, Alnilamas ir Mintaka. Kiek kairiau ir žemiau Šienpjovių Mažojo šuns žvaigždyne žibės ryškiausia iš žvaigždžių – Sirijus.

Ties vakarų horizontu po Andromedos žvaigždžių eile ir įsidėmėtinu Didžiuoju Pegaso žvaigždžių kvadratu nusidriekusiame neryškiame Žuvų žvaigždyno žvaigždžių vėrinyje pranokdama savo šviesa visas žvaigždes žibės Venera-Vakarinė. O kiek kairiau greta jos rausvai švytės daug blausesnis Marsas.

 

Ryškiausiai žibės Vakarinė

Venera-Vakarinė vos tik nusileidus Saulei sužibs aukštai virš pietvakarių horizonto. Vasario 28 d. vakare žemiau po Vakarine pasirodys jauno Mėnulio pjautuvas, kuris pirmąjį kovo vakarą su Vakarine ir Marsu sudarys išraiškingą trikampį.

Marsas vakaro sutemose išryškės kiek kairiau nuo Vakarinės.

Jupiteris patekės prieš vidurnaktį Mergelės žvaigždyne ir iki ryto spindės kiek aukščiau ryškiausios šio žvaigždyno žvaigždės Spikos. O aukščiausiai jis pakils virš pietų horizonto apie 3.30 val. nakties. Vasario 15 d. kiek dešiniau ir aukščiau Jupiterio švytės dylanti Mėnulio pilnatis. O vasario 16 d., prasilenkęs su Jupiteriu, Mėnulis švytės jam jau iš kairės.

Saturnas paryčiais apie 5 val. tekės iš už pietryčių horizonto kylančiame neryškiame Gyvatnešio žvaigždyne. Tačiau šį mėnesį aukščiau pakilti nespės – ryto žaros jį „ištirpdys“ dar nespėjus pasiekti pietų krypties. 

Merkurijaus šį mėnesį nematysime. 

 

Įvyks pusšešėlinis Mėnulio užtemimas

Naktį iš vasario 10 į 11 val. įvyks pusšešėlinis Mėnulio užtemimas. Pilnas Mėnulis papuls į mūsų planetos pusšešėlį ir labai nežymiai pritems. Vilniuje užtemimas prasidės 0.34 val., užtemimo maksimumas įvyks 02.43 val. Užtemimas baigsis Žemės pusšešėliui nuslinkus nuo Mėnulio disko –04:53 val.

Pusšešėlinio Mėnulio užtemimo pastebėti plika akimi paprastai neįmanoma. Tam, kad pamatytum, kaip Žemės pusšešėlis, slinkdamas pridengia įprastą Mėnulio švytėjimą, reikia pasitelkti teleskopą arba bent žiūronus. Tad ir šiuo atveju plika akimi stebimo reginio nebus, bus tik proga pasireikšti įvairaus plauko astrologams, juoba, kad vasario 26 d. įvyks dar vienas Lietuvoje nematomas reiškinys – žiedinis Saulės užtemimas, kuriuo pasidžiaugti galės kai kurie laimingieji mūsų planetos pietų pusrutulio gyventojai... 

 

Tarp vasario žvaigždžių slypės kometa

Tarp vasario žvaigždžių slypės ir pasalaptinga Hondos-Mrkos-Pajdušakovos (45P/Honda–Mrkos–Pajdušáková) kometa. Vasario 11 d. ji atsidurs arčiausiai Žemės. Tuomet nuo jos mus skirs 12 milijonų kilometrų. Esant palankioms sąlygoms, ši kometa gali pasiekti net plika akimi matomo šviesulio ryškį – +6. Deja, pilno Mėnulio šviesa gerokai trukdys stebėti kometą. Pasinaudojus žiūronu ar nedideliu teleskopu ir žvaigždėlapiu, jos kaip neryškaus išplaukusio ūkelio reikės ieškoti: 11 d. - po vidurnakčio virš šiaurės rytų horizonto tekančiame Heraklio žvaigždyne; 12-13 d. Šiaurės Vainiko žvaigždyne, 14-15 d. Jaučiaganyje.  Pasitikslinti kometos padėtį galima internete: http://heavens-above.com/comet.aspx?cid=45P.

 
Reklaminis skydelis