Mes turime 305 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3455
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13642
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89672
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Patrauklūs vaizdai ir tolimus lankytojus vilioja

2011 m. gruodžio 23 d., penktadienis Nr.95 (1142)

Jau ir anksčiau „Švenčionių krašto“ laikraštis rašė apie Juozo Macijausko aptvare laikomą dėmėtųjų elnių grupelę, dabar, galima sakyti, išaugusią į nemažą žvėrių bandą.

Neseniai vėl užsukome pas šių grakščių žvėrelių augintoją.

 

Apie beragiu tapusį raguotąjį ir šerną viengungį

- Kaip tik laiku, - svetingai pasitiko Juozas. – Ką tik baigiau apsieiti apie gyvulius.

- Tai gal laikai karvę, kiaulę ar porą avių? – žiūrėdamas į su tuščiu kibiru iš tvarto grįžtantį Juozą klausiu.

- O ne! Nei karvės, nei kiaulės, nei avių nelaikau, - šypsosi. – Visi mano gyvūnai laukiniai.

Įsikalbame. Visi gražiai atrodo. Šokinėja prie tvoros tirštoje migloje baltai šviečiančiais užpakaliukais. Ne vienam kyla noras paglostyti juos, pamaitinti iš rankų. Bet kartais toks žingsnis gali būti rizikingas.

- Buvo labai dideliais ragais patinas. Prieš rują ir rujos pradžioje labai agresyvus pasidarė. Įėjęs į aptvaro vidų, kažin ar sveikas išeisi. Savo galingais ragais pasišokinėdamas žmogų mirtinai uždaužys. Ir aš nuo jo nukentėjau, nors ir maitinu.

Raguotasis turėjo savo haremą. Nė vieno kito patino prie patelių neprileisdavo.

Tai ką daryti?

Veterinarijos specialistas švenčionėliškis Adesius Vinikas patarė smarkuoliui patinui nupjauti ragus. Lengva pasakyti. O kaip praktiškai tai padaryti?

Šiaip ne taip vyrai patinui užmetė kilpą, gervės pagalba pakabino aukštyn. Pasirodė, kad stengtasi veltui. Kai pasimuistė, kai pasispardė... Nuo įsisiautėjusio žvėries paskubomis šalintis teko. Tada Juozas sulaukė kito patarimo: pirma žvėrį užmigdyti, o tik paskui jam nupjauti ragus.

Vargais negalais Juozas gavo porą migdomųjų ampulių. Suleido vieną. Pasirodo, per mažai. Tik kai suleido antrąją, ragus pavyko nupjauti.

- Ligšiol žinojau, kad labai agresyvūs gaidys, avinas, - nejučia prasitarė A.Vinikas. – Dabar jų kategorijai priskirsiu ir elnią.

Vaizdas bemat pasikeitė. Ragų netekęs patinas slepiasi ne tik nuo patinų, bet ir nuo patelių. Ir visos patelės šalinasi jo.

- Dabar šiam beragiui atskirai nešu ėsti. Ir atsargiai nešu, kad kitos patelės ar patinai neišgirstų.

- Elnių bandos vadas – patinas. O ar žinai, kas šernų vadas? – netikėtai klausia mane Juozas, atskirame voljere laikantis šerną ir šernę.

- Ne, nežinau.

- Šernų bandos vadas yra šernė, - paaiškina. – Šernas tik rujos metu šernei reikalingas. O po rujos jo guolis maždaug už 100 metrų nuo šernės. Patinas tampa viengungis.

Daug ką įdomaus iš žvėrių gyvenimo gali papasakoti Juozas Macijauskas, kuris yra ir medžiotojas.

 

Pataria užsukti ir į Pakretuonę

Nei elnininkystės, nei šernų laikymo Juozas nereklamuoja. Tad gal ir lankytojų nėra, išskyrus galbūt šeimos narius, gimines, artimuosius, pažįstamus?

- Šiemet buvo daugybė ekskursijų ne tik iš Vilniaus, bet ir artimesnių vietovių, - atsako į mano klausimą Juozas. – Labai daug lankytojų sulaukėm iš Maskvos.

- O iš Leningrado, dabartinio Sankt Peterburgo? – klausiu prisimindamas, kad ankstesniais metais Ignalinos, Rėkučių, Švenčionėlių namai būdavo tiesiog kimšte prikimšti atostogaujančių leningradiečių.

- Šiemet iš Sankt Peterburgo atvykėlių, berods, nebuvo. Užtat maskviečių gausybė. Išvykdami klausia: ar dar galima bus pakartotinai su vaikais atvykti? Labai jiems patinka ir švarus oras, ir visa aplinka.

- Iš kur jie sužino apie Pakretuonės žvėrių ūkį?

- Vasaros metu daug poilsiautojų atvyksta į Palūšę, Kaltanėnuose esančią turistinę sodybą, Trakus. Šiose vietovėse dirbantys žmonės ir pataria užsukti į Pakretuonę, - sako Juozas Macijauskas, ligi šiol negaunantis nei europinės, nei kitos paramos žvėrelių ūkiui plėtoti.

Bronius NARKŪNAS


 

 
Reklaminis skydelis