Mes turime 383 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2392
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18593
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94623
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kūrybos versmė – kaip Lino Verdenės šaltinis – neišsenkanti

2017 m. vasario 25 d., šeštadienis, Nr.15 (1644)

Mūsų kolegos Algio Jakšto kūrybos vakarai vyksta dažnai – žmonės kviečia, laukia susitikimų su kūrėju toli gražu ne tik mūsų rajone. Algio poezija ir fotografijų parodos apkeliavo pusę Lietuvos, jau nekalbant apie kaimyninius rajonus, kur jis yra savas. Štai ir kitą savaitę – kūrybos vakaras Utenoje.

Bet trečiadienį Švenčionėlių miesto bibliotekoje vykusi poezijos ir saksofono (Stasys Montrimas) šventė „Išdalinau save“ buvo ypatinga. Ne tik dėl įdomaus dueto – eilių ir saksofono muzikos, kuri suvienijo šiuos menininkus, dažniausiai pasirodančius drauge. Išgarsėjęs Lietuvoje ir pasaulyje kaip fotomenininkas, 1996 metais Algis nustebino meno gerbėjus eilėmis. Prieš 20 metų toje pačioje salėje vyko pirmosios autoriaus knygos „Gimiau aš rudenį“ pristatymas. Kaip prisipažino Algis, tada iš jaudulio linko kojos, virpėjo balsas, mirgėjo akyse... Tiesa, ir trečiadienį, po dvidešimties metų prieš gerbėjų auditoriją, pabaigoje Algis prisipažino, kad jaudulį skaitydamas savo poeziją vis dėlto jautė.

Du dešimtmečiai pralėkė kaip vėjas, bet ir dovanojo daug puikių dalykų. Gimė 9 poezijos knygos, jose – 1300 eilėraščių, dar tiek pat kol kas nepateko į knygas. A.Jakšto poezija spausdinta ir 15 poezijos rinktinių. Didžiausias įvertinimas – Kultūros ministerijos suteiktas Meno kūrėjo vardas. Tokį statusą rajone turi tik du žmonės – Algis Jakštas ir tautodailininkas Juozapas Jakštas (vienodos pavardės – tik sutapimas, bet abu geri draugai). Bet neseniai net  aukštas meno kūrėjo statusas neapsaugojo laikraščio redaktoriaus nuo jaunojo mero Rimanto Klipčiaus sveiku protu nesuvokiamo akibrokšto –  išdrįso žurnalistą Algį Jakštą išvaryti iš susitikimo, į kurį jį buvo pasikvietę žmonės. Ačiū Dievui, aukščiausia rajono valdžia poezija nesidomi, taigi renginys praėjo puikiai, visi buvo laukiami, o žmonių susirinko dukart daugiau negu įprasta. Bibliotekininkės tai numatė ir pasirūpino, kad vietos užtektų visiems.

Daugiau kaip valandą skambėjo autoriaus skaitoma poezija, daugiausia – atmintinai, ir saksofono virtuozo Stasio Montrimo melodijos.

Kūrėją pagerbė trečiadienio vakarą į Švenčionėlius atvykę Seimo nariai Gintautas Kindurys ir Vytautas Rastenis su padėjėjais Rimu Gudeliu ir Aušra Pociene.

Nors vakaro tema buvo pavadinta „Išdalinau save“, svečiai kalbėdami pataisė - „dalinu, dalinau ir dalinsiu“ ir išsakė lūkesčius – dešimtos knygos laukimą. Jis realus ir galbūt ilgai laukti nereikės...

Naujiena! Jeigu užplūdo liūdesys, ilgesys ar romantiška nuotaika, visada galite pasinerti į Algio kūrybos pasaulį modernių technologijų pagalba. Užeikite į interneto svetainę adresu: www.ajakstas.lt, ir suskambės paties autoriaus skaitomos eilės, galėsite paskaityti naujausios kūrybos, pasigrožėti fotografijomis.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis