Mes turime 338 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1496
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26626
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73952
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Paukščių gripas jau Lietuvoje!

2017 m. kovo 4 d., šeštadienis, Nr.17 (1646)

Jau kuris laikas žiniasklaidoje pasirodydavo pranešimai apie Europos valstybėse identifikuotus paukščių gripo atvejus. Dar 2016 m. lapkričio mėnesį buvo gauti pranešimai apie itin patogeniško paukščių gripo atvejus Olandijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Kroatijoje, Austrijoje, Šveicarijoje. Kai kuriose šalyse paukščių gripo atvejai buvo nustatyti ne tik laukinėje gamtoje, bet ir namų ūkyje bei paukštynuose auginamiems paukščiams. Nuo praėjusio rudens Europoje nustatyta apie 850 paukščių gripo susirgimo atvejų naminių paukščių laikymo vietose, laukinėje faunoje jų buvo dar daugiau. Ir jei ankstesniais metais siautęs paukščių gripas Lietuvą aplenkdavo, tai šį kartą to išvengti nepavyko.

Vasario 27 d., pirmadienį, Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute 6 gulbėms nebylėms buvo nustatytas labai patogeniškas paukščių gripo virusas H5N8. Tokio tipo virusas Lietuvos teritorijoje ir istorijoje nustatytas pirmą kartą. Nugaišusios gulbės rastos Kaune, Nemuno upėje. Laimei, kaip pabrėžia specialistai, nors gripo virusas H5N8 labai pavojingas paukščiams, tačiau žmonių sveikatai grėsmės nekelia, bet nemažai problemų sukels naminius paukščius laikantiems žmonėms. Juolab, su pavasario atėjimu prasideda paukščių migracija, ir į rytus trauks nesuskaičiuojami būriai sparnuočių, tarp kurių bus ir pagrindiniai paukščių gripo nešiotojai – vandens paukščiai: žąsys, antys, gulbės. Beje, tą pačią vasario 27 d. gautas pranešimas, kad Kaliningrado srityje (Rusija) trims kritusioms gulbėms nebylėms nustatytas tas pats gripo virusas H5N8.

O kaip turime elgtis ir ką turi daryti naminių paukščių laikytojai, kalbuosi su Švenčionių VMVT vyriausiuoju veterinarijos gydytoju-inspektoriumi Gintaru MARKEVIČIUMI.

- Jau ir anksčiau per rudeninį ir pavasarinį paukščių migracijos laikotarpį buvo griežtinamos naminių paukščių laikymo sąlygos, įvedami tam tikri apribojimai, o nustačius Lietuvoje pirmuosius paukščių gripo atvejus, nuo kovo 1 d. draudžiama naminius paukščius laikyti lauke. Nuo šios dienos paukščių laikytojai privalo laikytis šių reikalavimų:

Pirma, laikyti naminius paukščius uždarose patalpose ir jų neišleisti į lauką arba išleisti tik į lauko aikšteles, kurios įrengtos taip, kad naminiai paukščiai negalėtų turėti tiesioginio kontakto su laukiniais paukščiais (pvz., lauko aikštelė iš visų pusių aptverta, o iš viršaus uždengta tinklu arba stogu);

Antra, nenaudoti atvirų paviršinių vandens telkinių vandens laikomiems naminiams paukščiams girdyti;

Trečia, laikyti naminių paukščių pašarą taip, kad jis būtų apsaugotas nuo laukinių paukščių ir kitų gyvūnų;

Ketvirta, nedelsiant informuoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinį padalinį, kurio kontroliuojamoje teritorijoje yra laikomi naminiai paukščių, apie pastebėtą naminių paukščių susirgimą arba gaišimą, - apie naminių paukščių laikymo sąlygas esant paukščių gripo plitimo pavojui aiškina Gintaras Markevičius.

- Ar bus organizuojami papildomi patikrinimai siekiant išsiaiškinti, ar laikosi sugriežtintų reikalavimų naminių paukščių laikytojai?

- Dabar mes turim sutartį su įgaliotais veterinarijos gydytojais, tai mūsų privatūs veterinarijos gydytojai, ir mes galim juos įgalioti eiti ir tikrinti, ar laikomasi tų reikalavimų. Važiuodami planinių patikrinimų metu ir mes pasižiūrėsime, ar žmonės laikosi tų reikalavimų. Žinoma, tais atvejais, kai rasime pažeidimų, naminių paukščių laikytojų už tai nepagirsime, o įspėsime. Jei įspėjimas nepadės, teks išrašyti baudą. Tokie yra reikalavimai. Ir jei tų reikalavimų visi laikysimės, tai ir paukščių gripo plitimui bus užkirsti keliai.

- Kokius pavojus kelia gripo virusas H5N8?

- Jis yra labai pavojingas naminiams paukščiams. Jie labai greitai užsikrečia ir greitai krenta. Tai yra patogeninis žaibiškos formos gripas. Dabar patys paukščių laikytojai atsakingi už savo paukščių išsaugojimą. Ypač tai svarbu paukščių migracijos laikotarpiu pavasarį ir rudenį. Svarbu žinoti, kad jei nuo paukščių gripo kris bent vienas naminis paukštis, likusius teks sunaikinti. Ir nesvarbu, ar laikome kelis naminius paukščius, ar kelis šimtus ar tūkstančius. Europos paukštynuose jau sunaikinta tūkstančiai paukščių, ir sunaikintų naminių paukščių skaičius, kaip skelbiama, artėja prie milijono. Norėčiau atkreipti Švenčionių rajono gyventojų dėmesį, kad radę kritusį laukinį vandens paukštį jo neliestų, o apie tai informuotų mus arba artimiausią privatų veterinarijos gydytoją, o mes jau imsimės priemonių ištirti paukščio kritimo priežastį. Norėčiau atkreipti ir naminių paukščių laikytojų dėmesį, kad stebėtų savo paukščius. Ir jei pastebės, kad pradėjo mažiau dėti kiaušinių, nustojo lesti, pradeda kristi, praneštų mūsų tarnybai, o perkant jau pradėtus pardavinėti naminius paukščius, prašyti sertifikato, iš kur tie paukščiai atvežti, nes dabar perpardavinėtojai įsigudrina ir iš Lenkijos atvežtus pardavinėti kaip lietuviškus, - baigdamas mūsų pokalbį sako Švenčionių VMVT vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Gintaras Markevičius.

Štai tokios tokelės. Šį kartą paukščių gripas ir Lietuvos neaplenkė, o atnešė jį ne kas kitas, o gražuolės nebylės gulbės...

Algis JAKŠTAS