Mes turime 190 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:678
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14677
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:62003
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Šventėje – pagarba vėliavai ir daug muzikos

2017 m. kovo 22 d., trečiadienis Nr.21 (1650)

Kovo 11-osios šventė, pavadinta PASAULIS LIETUVOJE, Paliesiaus dvare tęsėsi nuo ankstyvo ryto iki vėlumos. Šventės organizatorė – Paliesiaus dvaro asociacija, kurios prezidentas Marius Ptašekas, pasistengė, kad visos dienos šventės programoje kiekvienas galėtų rasti sau mėgiamiausių užsiėmimų ir akimirkų. Šventės globėjas – Europos Parlamento narys Bronis Ropė, o projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba. Tikimasi, kad tokia šventė taps gražia tradicija Rytų Lietuvoje ir suburs aplinkinių Rytų Lietuvos savivaldybių žmones švęsti kartu.

Patys pirmieji į dvarą susirinko jaunieji atlikėjų festivalio-konkurso dalyviai iš Ignalinos Miko Petrausko muzikos mokyklos, Švenčionių Juliaus Siniaus, Visagino Česlovo Sasnausko ir Zarasų meno mokyklų. Jaunieji pianistai ir jų mokytojai neišvengė konkursinio jaudulio, tačiau renginį vedęs smuikininkas, didelę pedagoginę patirtį turintis muzikas Gediminas Dalinkevičius kvietė visus šį suėjimą priimti kaip didžiulę šventę, džiaugtis galimybe pasibūti kartu ir pasiklausyti vieniems kitų, pasimokyti vieniems iš kitų. Tad jis ir atlikėjų pasirodymus vertinęs žinomas pianistas Povilas Jaraminas negailėjo jauniesiems pianistams gerų žodžių, geranoriškų pastebėjimų ir paskatinimo toliau tęsti savo pradėtus darbus. „Galima tik stebėtis ir pasidžiaugti, kaip puikiai vaikai groja, didžiulė pagarba jiems ir jų mokytojams“, –po renginio sakė P.Jaraminas. Kiekviena mokykla pasirodymui delegavo po penkis atlikėjus, tad kiekvienas iš jų laimėjo vieną iš šių nominacijų: už artistiškumą, už virtuoziškumą, už nuotaikingiausią pjesės interpretaciją, lyriškiausią pjesės interpretaciją arba už nuoširdžiausią pjesės interpretaciją. Beje, vaikai turėjo puikią progą groti ypatingu instrumentu – rankų darbo „Steinway House“ fortepijonu, kurio skambėjimo garsas ir kokybė jau gerai žinoma tarp pripažintų ne tik mūsų šalies, bet ir užsienio atlikėjų.

Visiems jauniesiems pianistams įtekti konkurso-festivalio dalyvio pažymėjimai. Jie atiteko ir Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos auklėtiniams Justei Semėnaitei (mokytoja Lilija Girulskienė), Gerdai Lipinskaitei (mokytoja Lilija Girulskienė), Deimantei Rakštelytei (mokytoja Lilija Girulskienė), Jolitai Kiseliovaitei (mokytoja Lilija Girulskienė) ir Aurelijai Petrėnaitei (mokytoja Marina Tkačenko).

Po jaunųjų atlikėjų festivalio-konkurso vyko šventės oficialioji dalis. Susirinkusieji kartu su Valstybės sienos apsaugos tarnybos Ignalinos rinktinės kariais, vadovaujant rinktinės vadui pulkininkui leitenantui Sauliui Tamulevičiui, pagerbė Valstybės vėliavą, o kartu su „Liepaičių“ merginų choru sugiedojo Valstybės himną. Po oficialiosios dalies šventės dalyviai buvo pakviesti paragauti pasieniečių košės, o paskui vyko jaunųjų atlikėjų, choreografinių ansamblių ir „Liepaičių“ merginų choro koncertas.

Vakaro koncertas sukvietė tikrus muzikos gurmanus – koncerte „Beethoveno sonatos violončelei“ klausytojai turėjo puikią progą išgirsti visas penkias Ludwigo van Beethoveno sonatas violončelei ir fortepijonui. Talentingi atlikėjai – lietuviškų šaknų turintis violončelininkas iš Rusijos Aleksandras Rammas ir pianistas Darius Mažintas koncertų salėje PASAGA visiems sukūrė ypatingą nuostabią muzikos šventę.

Nijolė DUŽINAITĖ