Mes turime 375 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3185
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19386
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95416
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kovo 29-oji – Lietuvos įstojimo į NATO diena. Rokiškio krašto gimnazijose – paskaitos apie informacinį karą

2017 m. kovo 29 d., trečiadienis Nr.23 (1652)

Vilniaus rokiškėnų klubo iniciatyva – patriotinis jaunimo ugdymas
„Kiekvienos valstybės nacionalinio saugumo ir gynybos politikos pagrindas yra tos šalies piliečių vertybių sistema, nes piliečių pasirengimas saugoti ir ginti šalį priklauso ir nuo kiekvieno asmens atskirai, ir nuo visos visuomenės pilietinio brandumo. Taigi, Lietuvos piliečių rengimas šalies ginkluotai ir neginkluotai gynybai yra sudedamoji ir neatsiejama mūsų visuomenės pilietinio ugdymo proceso dalis“, – rašoma Generolo Jono Žemaičio karo akademijos metodiniame leidinyje „Šalies saugumas ir gynyba“, skirtame Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų mokytojams.

Malonu sužinoti, kad yra nevyriausybinių organizacijų, kurios savo veiklos planuose numato mūsų jaunimo pilietinį ir patriotinį ugdymą. Gražų tokių planų įgyvendinimo pavyzdį pademonstravo Nevyriausybinių organizacijų, padedančių stiprinti Lietuvos valstybės gynybinius pajėgumus, koordinacinės tarybos (toliau – NOKT) narys – Vilniaus rokiškėnų klubas „Pragiedruliai“, kuris 2017 m. kovo viduryje kartu su Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentu, nevyriausybinėmis organizacijomis ir Rokiškio rajono savivaldybe organizavo paskaitų ciklą „Informacinis karas ir pasirengimas pasipriešinimui“ Rokiškio savivaldybės gimnazijose. Šios idėjos iniciatorius – Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ ir NOKT, kuri įkurta 2009 m. bei šiandien vienija 23 patriotines nevyriausybines organizacijas, pirmininkas Algis Narutis. Paskaitas kovo 13 d. Obelių, Rokiškio Juozo Tumo-Vaižganto ir Juodupės, o kovo 15 d. Kamajų Antano Strazdo, Rokiškio Juozo Tumo-Vaižganto ir Pandėlio gimnazijose labai gyvybingai, nestokodamas gyvenimiškų pavyzdžių skaitė Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Informacinių operacijų skyriaus viršininkas plk. ltn. Linas Idzelis. Pasak A.Naručio, kad įvyktų šis paskaitų ciklas, taip pat daug prisidėjo Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie Krašto apsaugos ministerijos vyr. specialistas Juozas Širvinskas.
Kovo 15 d. paskaitose dalyvavo Rokiškio rajono mero pavaduotojas Egidijus Vilimas, NOKT pirmininkas A.Narutis, Lietuvos šaulių sąjungos Rokiškio Leono Grigonio-Užpalio šaulių 509 kuopos vadas Algis Veikšys, Kamajų Antano Strazdo gimnazijos direktorius Augutis Tymukas, Juozo Tumo-Vaižganto direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jolanta Juodinytė, Pandėlio gimnazijos direktorius Donatas Karaliūnas, pavaduotoja ugdymui Jūratė Kavoliūnienė, gimnazijų mokytojai ir gausus būrys moksleivių.
Moksleiviams ir gimnazijų bibliotekoms buvo įteikti krašto apsaugos sistemoje išleisti leidiniai: „Žymiausi Lietuvos kariuomenės mūšiai ir karinės operacijos“, „Leičiai“, „Karas po karo“, „Saulės mūšis“. O teisingai atsakiusiems į plk. ltn. L.Idzelio klausimus, kiek yra NATO narių ir kas Lietuvos kariuomenės vadas ir koks jo karinis laipsnis, įteikti „Humoristinių piešinių ir karikatūrų parodos „Humor militaris informacinio karo fronte“ katalogai“ ir krašto apsaugos ministerijos kalendoriai. Į šiuos iš pirmo žvilgsnio nesudėtingus klausimus visų gimnazijų moksleiviai atsakinėjo pasinaudoję „Google“ paieškos sistema.

Tėvynės gynyba – visų reikalas
Informacinių operacijų skyriaus viršininkas plk. ltn. L.Idzelis pabrėžė žinomo britų žurnalisto E.Lucas'o žodžius, kad tėvynės gynyba – visų reikalas. Toliau kalbėjo apie kiekvieno – kareivio, gimnazisto, studento, inteligento, to, kuriam būtų gėda neginti, – pareigą ginti Tėvynę, nes ji yra mes visi, apie pasirinktą teisingą kelią eiti į Vakarus bei 1993 m. priimtą sprendimą stoti į NATO. Pranešėjas pasidžiaugė, kad šiandien būdami NATO nariais, mes turime 27 sąjungininkus bei draugus – JAV, Australiją, Naująją Zelandiją, Suomiją, Švediją ir kitus. Pulkininkas leitenantas taip pat kalbėjo apie būtinybę ruoštis Tėvynės gynybai jau dabar bei skatino jaunus žmones eiti į Lietuvos kariuomenę, stoti į Šaulių sąjungą.
Kalbėdamas apie informacinį karą plk. ltn. L.Idzelis sakė, kad mūšio laukas yra mūsų galvose, kad norima pakeisti mūsų mąstymą. Tikimasi, kad melą kartojant daugelį kartų, jis gali tapti tiesa. Informacinių operacijų skyriaus viršininkas pateikė priešiškos propagandos taikinius – tai Lietuvos istorija, kariuomenė, NATO, ES, Lietuvos narystė NATO, Lietuvos ir Lenkijos santykiai, kultūra, sportas, energetika, skriaudžiami vietiniai rusakalbiai bei Lietuvos užsienio politika.
Pulkininkas leitenantas taip pat kalbėjo apie gyvenimiškąsias vertybes – pagarbą žmogui, pakantumą, toleranciją, pagalbą. Jis kvietė jaunimą kovoti su korupcija – priešu numeris vienas – prašė pažaboti ir išnaikinti šį blogį.

Apie paskaitą gimnazijų interneto svetainėse
Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos III klasių kuratorė V.Vogulienė rašė: „Lektorius papasakojo susirinkusiems mokiniams apie valstybės gynybos modelį, skatino stiprinti šalies gynybinį potencialą, kalbėjo apie kiekvieno iš mūsų galimybę dirbti ir kurti Lietuvoje bei didžiuotis savo valstybe“.
Pandėlio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui J.Kavoliūnienė pabrėžė: „Svečias kalbėjo apie dabartinę geopolitinę situaciją, kylančias karo grėsmes, apie kiekvieno Lietuvos piliečio pareigą ginti tėvynę. Taip pat pulkininkas gimnazistams aiškino, kodėl svarbu mokėti kritiškai vertinti per įvairias masinės informacijos priemones skleidžiamą informaciją, kokios vertybės svarbios šiandieniniame pasaulyje. Susitikimo pabaigoje svečiai padovanojo gimnazijos bibliotekai knygų krašto gynybos ir karybos tematika, gimnazijos muziejuje apžiūrėjo ekspoziciją ir pasirašė Svečių knygoje“.

Labai pozityvūs įspūdžiai
Pirmą kartą Rokiškio rajone paskaitas skaitęs plk. ltn. L.Idzelis pasidalino įspūdžiais: „Įspūdžiai yra labai pozityvūs. Daug ką pasakė gimnazistų akys, kurios tikėjo, kas jiems buvo sakoma ir patariama. Tik reikia suprasti, kad neužtenka kažką žinoti ar būti išklausius, reikia panaudoti tas žinias, o tam reikia drąsos, ypač kai pradedi veikti ir daryti įvairius darbus ir projektus. Pagrindinė Lietuvos bėda – baimė ir lyderystės stoka. Daug kas mano, kad turi padaryti kažkas kitas. Tuo metu kai kiti daro, reikia palaukti ir pakritikuoti, ypač kai kas nors susimauna. Tuo tarpu būtų galima patarti, prisidėti ir pačiam sudalyvauti. Kiekvienas yra labai stiprus žadėdamas, kad darys, bet kai reikia daryti, kažkur pradingsta, arba sako, kad jis nieko nežadėjo, arba klausia, kur yra parašyta, kad jam tai reikia daryti“. Informacinių operacijų skyriaus viršininkas paminėjo vieną neigiamą dalyką – tai jaunų ir veržlių mokytojų stoka, nors yra ne vienas universitetas, kuris ruošia pedagogus, tačiau, jo nuomone, yra dirbama tuščiai, todėl kažkokių apčiuopiamų permainų be jaunų veidų švietimo srityje tikėtis negalima.
Išvykdamas iš Rokiškio krašto plk. ltn. L.Idzelis Pandėlio gimnazijos svečių knygoje padėkojo už suteiktą galimybę prisidėti prie jaunimo edukacijos.

Ši graži Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ pilietinio ir patriotinio jaunimo ugdymo iniciatyva galėtų tapti pavyzdžiu.

 

Povilas ŠIMKAVIČIUS

LŽS narys

 
Reklaminis skydelis