Mes turime 153 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3320
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10056
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:54039
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tai ne Juokų dienos pokštas! Antausis rajono valdžiai: teismo sprendimą teks gerbti

2017 m. balandžio 1 d., šeštadienis Nr.24 (1653)

Kovo 27 dieną Lietuvos apeliacinis teismas galutine ir neskundžiama nutartimi atmetė UAB „Meteorit turas“ skundą. Tai reiškia, kad autobusų stoties nuomos konkursas, kurį dar prieš metus laimėjo UAB „Svirka“, yra įvykęs teisėtai, dėl laimėtojo taip pat abejonių nėra. Belieka atiduoti stoties raktus „Svirkos“ vadovui Vytautui Bulkai…

 

Įstatymo viršenybė – prieš valdininkų savivalę
Sprendžiant iš karštligiškų veiksmų, naujosios valdžios prioritetas buvo – sunaikinti UAB „Svirka“, kuri daug metų teikia rajone keleivių vežimo paslaugą.
Ko tik nedarė nuo pat pirmųjų valdžion atėjimo dienų, bet viskas perniek. Nesuveikė net administracijos direktoriaus A.Šarėjaus ultimatumas, kurį jis pats vėliau, iškilus problemų, sumenkino kaip nereikšmingą raštelį. A.Šarėjaus buvo įsakęs „Svirkai“ „nuo kovo 1 d. nutraukti keleivių vežimą“. Toji kovo 1-oji buvo 2016 m. Nenutraukė, įmonės vadovas kovojo prieš valdininkų veiksmus teisinėmis priemonėmis – teismuose. Apie tai daug kartų rašėme. Teismai pripažino, kad savivaldybė vykdė konkursą pažeisdama Viešųjų pirkimų įstatymą, konkursas buvo panaikintas. Praėjo metai, o „Svirkos“ autobusai kaip važiavo rajono keliais, taip važiuoja. Nebe gūdūs 90-ieji – įstatymai veikia!..

Laimėjo „ne tas“
Neteisėtų veiksmų virtinės vykdant keleivių vežimo konkursą ir teismams iššvaistytų tūkstančių iš rajono biudžeto savivaldybei negana. Į analogišką istoriją valdininkai įsivėlė su autobusų stoties nuoma.
Naujieji rajono vadovai išplėšė stotį iš ją nuomojusios UAB „Svirka“ ir perdavė ant bankroto ašmenų strypčiojusiai UAB „Švenčionių švara“, kuriai vadovavo laikinai einantis direktoriaus pareigas vilnietis J.Šiaudinis. Tik valdžiai žinoti, kodėl vargšas žmogus greitai jau dveji metai, o vis eina pareigas laikinai. Matyt, nelabai kaip stočiai buvo laikinose rankose, nes po kurio laiko savivaldybė vėl paskelbė autobusų stoties nuomos konkursą. Ir atsitik tu man taip, kad stotis grįžo pas ankstesnį šeimininką. Konkursą užtikrintai laimėjo didžiausią kainą pasiūliusi UAB „Svirka“. Netikėtumo priblokšti valdininkai 2016 m. vasario 9 d. el. paštu informavo laimėtoją ir pažadėjo po kelių dienų pateikti sutarties projektą. Kelios dienos virto metais. Prasidėjo jokia logika nepaaiškinami dalykai.

„Meteorit turas“ – prieš savivaldybę? O gal tai spektaklis?
Net kelių skirtingų šaltinių įvardijama kaip rajono valdžios geidžiamiausia įmonė UAB „Meteorit turas“ apskundė teismui... savivaldybę, reikalaudama nutraukti jau įvykusį konkursą, kurį buvo laimėjusi „Svirka“. Teismas konstatavo, kad „Meteorit turas“, pasiūlęs mažiausią kainą ir likęs paskutinėje vietoje, net negali turėti suinteresuotumo, kad būtų pašalintas laimėtojas. Bet kažkas juk turi kažkokį suinteresuotumą? Be abejo – tas, kas bando atsikratyti UAB „Svirka“. Kaip sakoma, pirštais nerodysime...

Įsivėlė ir rajono taryba
Kaip žinia, įvairiom priemonėm surinkta tarybos dauguma priima visus sprendimus, kokių tik reikia valdžios viršūnėlei. Taip buvo ir šįkart. Net nelaukus teismų sprendimo, 2016-03-31 Švenčionių rajono savivaldybės tarybos posėdžio metu priimtas sprendimas nutraukti vykdomą (praktiškai įvykusį) nuomos konkursą. Įdomu, kaip dabar bus su šiuo neteisėtu tarybos sprendimu?

Teisininko komentaras
Pakomentuoti šią pikantišką situaciją paprašėme nepriklausomo teisininko. Pasak jo, vertinant visą minėtų įvykių chronologiją matyti, kad nuomos konkursą bandoma nutraukti supratus, kad konkursą laimėjo ne tas dalyvis, kurio pageidavo savivaldybė. Nuomos konkurse dalyvavo trys dalyviai: UAB „Svirka“, IĮ „Seknija“ ir UAB „Meteorit turas“. Tad tik po to, kai nuomos konkurso nelaimėjo savivaldybės tinkamas dalyvis UAB „Meteorit turas“, savivaldybė pradėjo ieškoti būdų, kaip nutraukti nuomos konkursą prisidengiant abstrakčiomis deklaracijomis apie efektyvų stoties valdymą. Prisideda prie to ir kitos savivaldybės įmonė UAB „Meteorit turas“. 2016 – 03 – 18 ji kreipėsi į teismą su prašymu panaikinti sprendimą dėl konkurso laimėtojo ir pripažinti konkursą neįvykusiu. Ar gi ne keista, kad konkursą pripažinti neįvykusiu reikalauja mažiausią kainą pasiūlęs ir paskutinėje vietoje likęs dalyvis?

Atomazga – lygiai po metų
2016 m. vasario 9 d. protokolu Nr. (3.1) 0-19 UAB „Svirka“ yra paskelbta viešo nuomos konkurso dėl administracinio pastato su kitais statiniais, esančių Stoties g. 1 (autobusų stotis), Švenčionių mieste, nuomos laimėtoju.
2016 m. kovo 18 d. paskutinėje vietoje su mažiausia pasiūlyta kaina likusi UAB „Meteorit turas“ kreipėsi į teismą su prašymu panaikinti sprendimą dėl konkurso laimėtojo ir pripažinti konkursą neįvykusiu.
2016 m. kovo 31 d. Švenčionių rajono savivaldybės taryba priėmė sprendimą nutraukti vykdomą (praktiškai įvykusį) nuomos konkursą.
2016 m. birželio 28 d. Vilniaus apygardos teismas savo sprendimu atmetė UAB „Meteorit turas“ ieškinį Švenčionių rajono savivaldybės administracijai dėl autobusų stoties nuomos konkurso laimėtojo panaikinimo ir konkurso pripažinimo negaliojančiu. Iš ieškovo UAB „Meteorit turas“ teismas priteisė trečiajai šaliai UAB „Svirka“ sumokėti 500 eurų bylinėjimosi išlaidų.
UAB „Meteorit turas“ Vilniaus apygardos teismo sprendimą apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui.

2017 m. kovo 27 d. Lietuvos apeliacinis teismas galutine ir neskundžiama nutartimi atmetė UAB „Meteorit turas“ skundą kaip nepagrįstą, paliko galioti Vilniaus apygardos teismo sprendimą ir papildomai priteisė iš ieškovo UAB „Meteorit turas“ dar 500 eurų patirtų bylinėjimosi išlaidų trečiosios šalies naudai – UAB „Svirka“.
Vadovaujantis sveiku protu ir pagarba įstatymams, ši istorija turėtų baigtis Švenčionių autobusų stoties nuomos sutarties pasirašymu. Rimtas išbandymas rajono valdžiukei!

 

Irena PAULIUKEVIČIENĖ