Mes turime 294 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2745
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12932
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88962
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Savivaldybė neturi kur dėti pašalpoms skirtų pinigų. Rajone vargšų neliko?

2017 m. balandžio 15 d., šeštadienis Nr.28 (1657)

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija stebi paradoksą: savivaldybėms lėšų socialinei apsaugai trūksta, bet turimos nepanaudojamos. Situaciją analizavo ir apibendrino SADM viceministras Eitvydas Bingelis.

Ministerijos turimais duomenimis, pernai šalies savivaldybės nepanaudojo daugiau kaip 62 proc. piniginei socialinei paramai (socialinei pašalpai ir būsto šildymo, karšto ir geriamojo vandens išlaidų kompensacijoms) numatytų lėšų. Kyla klausimas – ar planuoti nemoka, ar apiplėšia skurstančiuosius? Kol pašalpos buvo skiriamos vadovaujantis įstatymu, tiek lėšų niekada nelikdavo, o tai dar ir pritrūkdavo. Kai tik centrinė valdžia leido savivaldybėms pačioms spręsti, kam pašalpą skirti, o kam ne, nes „jiems vietoje geriau matyti“, taip „gerai pasimatė“, kad paaiškėjo, jog nebėra kur dėti pinigus. Savivaldybes taupyti motyvavo tai, kad sutaupytos lėšos buvo paliktos vietinės valdžios nuožiūrai – dėk kur nori. Na, buvo mažytė rekomendacija, kad sutaupytas lėšas reikėtų skirti kitoms socialinėms reikmėms, bet tai tik rekomendacija, kurios galima ir nepaisyti. Ir puolė valdininkai taupyti! Net pradėjo sekti, kur kieno šlepetės stovi, kas pas ką nakvoja. Rado pas moterį vyriškus kerzus, pašalpa nepriklauso – ne viena gyvena. Turbūt centrinė valdžia nesitikėjo tokio vietinių valdininkų „uolumo“, kad dabar net viceministras nusistebėjo tokiais taupymo mastais. Pasirodo, daugiau kaip pusės pašalpoms planuotų lėšų nereikia! Pusė vargšų iš karto „praturtėjo“!

Ministerija grindžia, lėšos socialinėms išmokoms buvo skirstomos pagal 2011-2013 metų lygį, kai Lietuvoje dar buvo ryškios krizės pasekmės ir kur kas daugiau žmonių nei dabar gaudavo paramą. Ekonomikai stiprėjant, socialinės pašalpos ir kompensacijų gavėjų mažėjo, galimai todėl savivaldybėms lėšų lieka.

Statistiškai ekonomika jau keleri metai stiprėja, auga, bet vėl gi, apžvalgininkai pripažįsta, kad žmonės to nejaučia. Nemokamo maitinimo reikia dar didesniam mokinių skaičiui, negu prieš keletą metų. O pašalpų tikrai nebereikia? Beje, niekada neteko girdėti valdininkų sakant, kad žmonės praturtėjo, todėl nereikia pašalpų. Paprastai sako „sugriežtinus pašalpų skyrimo sąlygas“...

Pernai daugiausia piniginei socialinei paramai skirtų lėšų nepanaudojo Šiaulių ir Klaipėdos miestų, Šilalės, Akmenės, Švenčionių, Panevėžio rajonų bei Elektrėnų savivaldybės. Nepanašu, kad čia gyventų turtingiausi žmonės.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nustatė, kad tik 16 šalies savivaldybių visas socialinėms išmokoms nepanaudotas lėšas skyrė kitai socialinei paramai finansuoti: Alytaus, Biržų, Ignalinos, Klaipėdos, Kauno, Kėdainių, Kretingos, Pakruojo, Rokiškio, Utenos, Vilniaus rajonų, taip pat Birštono, Elektrėnų, Marijampolės, Pagėgių, Kalvarijos savivaldybės. Likusios savivaldybės, tarp jų ir Švenčionių, varguolių sąskaita sutaupytomis lėšomis pasigerino biudžeto rodiklius – pasinaudojo kamšydamos kitas biudžeto „skyles“, pavyzdžiui, paskoloms grąžinti, viešosioms erdvėms ir infrastruktūrai tvarkyti. Štai kodėl mūsų rajono valdžia ant kiekvieno kampo giriasi, kad grąžino skolas, atseit, moka gerai ūkininkauti. Iš tikrųjų gi ką moka, tai surasti priežasčių, kaip neskirti pašalpų.

Ir čia, anot viceministro, turime paradoksą (išskyrus 16 minėtų savivaldybių): trūksta lėšų socialinėms reikmėms, bet vietinė valdžia nutaria pasinaudoti sutaupytomis lėšomis kreditoriniams įsiskolinimams padengti, keliams prižiūrėti ir remontuoti, miestui tvarkyti, gatvėms apšviesti, net žemės ūkio rėmimo programoms vykdyti.

- Labai gaila, kai pinigai nukreipiami ne skaudžiausioms socialinėms problemoms spręsti, nors dėl sunkių gyvenimo sąlygų, nesulaukus adekvačios socialinės pagalbos ir toliau iš rajonų žmonės migruojama į didmiesčius ar į užsienį, - sakė SADM viceministras Eitvydas Bingelis.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis