Mes turime 196 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2764
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16763
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64089
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Lenkijoje įgijo patirties apie atsinaujinančius energijos šaltinius ir jų panaudojimo galimybes

2017 m. balandžio 22 d., šeštadienis Nr.29 (1658)

4-asis tarptautinio Erazmus+ projekto susitikimas vyko Lenkijoje, kur dalyvavo ir Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos atstovai

Erazmus+ projektas – tai šiuolaikiškas būdas pažinti pasaulį, įvairiapusiai plėtoti bendravimo ir bendradarbiavimo kompetencijas. Juolab, kad ir šio projekto tema labai aktuali – „Atsinaujinanti ateitis – švari energija laimingoms kartoms“. Šį projektą be Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos dar vykdo keturios šalys partnerės: Pilos mokykla (Lenkija), Vupertalio mokykla (Vokietija), Adanos mokykla (Turkija) ir Valverdės mokykla (Ispanija).

2017 m. balandžio 2 - 7 d. Lenkijoje, Pilos mieste vyko jau ketvirtasis projekto šalių partnerių atstovų susitikimas. Šiame susitikime dalyvavo gimnazijos mokytojai Jelena Rimkienė, Eugenijus Karneckas ir Jurgita Politienė. Vizito šeimininkė buvo Pilos karalienės Jadvygos mokykla, kurioje mus jau antrąsyk svetingai priėmė mokyklos direktorius G.Wadolowski bei mokyklos bendruomenė.

Pirmąsias tris vizito dienas vyko intensyvus darbas grupėse: kiekviena šalis rengė pristatymus apie savo šalies energetikos situaciją, atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimą bei perspektyvas, be to, fizikos mokytojai praktiškai išbandė įvairių atsinaujinančių elektros energijos šaltinių gamybos modelius. Metodinę medžiagą visoms šalims padovanojo šio projekto koordinatorė – Vokietija.

Atlikę darbus, vykome į pažintinę kelionę, į Lenkijos sostinę – Varšuvą. Prieš atvykstant į Varšuvą, lankėmės Dębe hidroelektrinėje, kuri pastatyta prie Narew upės, Bugo intako, krantų. Pažintis su Varšuva prasidėjo nuo Lazienki parko, kuris yra laikomas miesto brangakmeniu. Vietiniai gyventojai labai didžiuojasi savo „žaliaisiais plaučiais“. Lazienki parkas turi viską, ko galima tikėtis iš parko: nuo nuostabaus centrinio ežero, amfiteatro, oranžerijos ir nemokamų Šopeno koncertų. Šiame XVII a. pabaigoje įkurtame parke yra daug įdomių architektūrinių paminklų, kurių svarbiausias – „Rūmai ant vandens“. Tai buvo paskutiniojo Abiejų Tautų Respublikos karaliaus Stanislovo Augusto Poniatovskio vasaros rezidencija. Vėliau aplankėme Varšuvos senamiestį, kuris yra labai jaukus ir preciziškai sutvarkytas. Nepaisant to, kad per Antrąjį pasaulinį karą buvo sugriauta 85 procentai miesto, čia gausu senų pastatų, rūmų ir paminklų. Sovietmečiu miestas buvo labai aktyviai atstatinėjamas. Todėl dabar iš esmės tai yra naujas senamiestis. Jis nedidelis, bet pasigrožėti yra kuo. Bene žymiausias objektas – Karališkoji pilis. Joje rezidavo mūsų bendros valstybės karaliai. Pilis yra atvira lankytojams ir naudojama ne tik iškilmingiems priėmimams, bet ir kaip muziejus.

Šio Erazmus+ projekto susitikimo metu įgyta patirtis apie atsinaujinančius energijos šaltinius ir jų panaudojimo galimybes pravers pamokų metų mokantis apie šių išteklių panaudojimą ne tik Lietuvoje, bet Lenkijoje, Vokietijoje, Turkijoje ir Ispanijoje. Na, o rudenį įvyks jau penktasis, paskutinis projekto etapas – susitikimas Vupertalyje, Vokietijoje. Taigi, su nekantrumu lauksime susitikimo su savo partneriais Vokietijoje.

Jurgita POLITIENĖ

Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos geografijos mokytoja