Mes turime 388 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2627
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18828
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94858
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Lietuvos Parkinsono ligos draugijai – 20 metų

2017 m. balandžio 22 d., šeštadienis Nr.29 (1658)

2017 m. balandžio 8 d. Lietuvos edukologijos universiteto II rūmuose vyko konferencija „Lietuvos Parkinsono ligos draugijai – 20“, skirta Pasaulinei Parkinsono liga sergančiųjų dienai ir Lietuvos Parkinsono ligos draugijos (LPLD) 20-mečiui paminėti.

Parkinsono liga – tai lėtinė progresuojanti neurologinė liga, kurios metu nyksta tam tikros galvos smegenų srities, dalyvaujančios judesių kontrolėje, ląstelės, todėl labiausiai sulėtėja ir pasunkėja judesiai. Parkinsono ligos simbolis – raudonoji tulpė.

konferencijoje dalyvavo Vilniaus Parkinsono ligos draugijos (VPLD) pirmininkas Kęstutis Čepkauskas, Pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė, Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Anžela Slušnienė, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų konsultacijų poliklinikos Parkinsono ligos kabineto vedėja Rūta Kaladytė-Lokominienė, Estijos delegacija ir daugelio Lietuvos rajonų draugijų nariai bei kiti svečiai.

Renginį vedė buvęs LRT diktorius ir spaudos apžvalgininkas Juozas Šalkauskas, muzikavo ir sveikinimo žodį tarė fotografas, žurnalistas, poetas ir muzikantas Zinas Kazėnas.

Buvo įteikti Sveikatos apsaugos ministerijos apdovanojimai, padėkos raštai, tylos minute pagerbti išėjusieji amžinybėn.

Konferencijoje buvo keliamos pacientų problemos Lietuvoje dėl būtinų vaistų, dėl šia nepagydoma liga sergančiųjų gyvenimo kokybės ir kitų svarbių dalykų.

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų konsultacijų poliklinikos Parkinsono ligos kabineto vedėja Rūta Kaladytė-Lokominienė pasidžiaugė, kad jos pacientai yra aktyvūs ir stiprūs, nes prieš 20 metų susibūrė į LPLD, kad geba valdyti kasdienybę. Beje, 1817 m., prieš 200 metų, Anglų karališkosios chirurgų draugijos narys ponas Džeimsas Parkinsonas (angl. James Parkinson) parašė trumpą esė apie drebantįjį paralyžių, kuriame aprašė drebėjimą, sukaustymą, judėjimo pasikeitimus, apsunkintą eiseną ir pirmą kartą pasaulyje perskaitė pranešimą apie šią ligą. Gydytoja kvietė burtis į organizaciją, kuri dabar iš 11 tūkstančių pacientų vienija tik apie 400.

Renginio dalyviams dainavo jaunosios kartos atlikėjas Liudas Mikalauskas, jam akompanavo operos solistas tenoras Egidijus Bavikinas. Renginyje dalyvavo ir garsus solistas Vaclovas Daunoras.

Povilas ŠIMKAVIČIUS

LŽS narys

 
Reklaminis skydelis