Mes turime 271 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2317
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20861
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68187
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Balandį nuo pasiutligės vakcinuojami laukiniai gyvūnai

2017 m. balandžio 22 d., šeštadienis Nr.29 (1658)

Nuo 2006 m. mūsų šalyje sistemingai vykdoma laukinių gyvūnų skiepijimo programa, kurios tikslas – užkirsti kelią pasiutligės plitimui. Nuo šių metų balandžio pradžios iki gegužės mėnesio Lietuvoje yra atliekama laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės.

Laukinių gyvūnų imunizacijai naudojami jaukai su gyva peroraline (patenka į organizmą pro virškinamojo kanalo gleivinę) vakcina „Lysvulpen“. Iš viso Lietuvos teritorijoje bus išmėtyta apie 857 500 jaukų. Jaukai su vakcina mėtomi pasienyje su kaimyninėmis šalimis – Baltarusija, Lenkija, Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi.

 

Kaip elgtis suradus jauką?

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai atkreipia dėmesį, kad radus jaukus – jų liesti negalima. Jeigu vakcina atsitiktinai patenka ant odos, nedelsiant reikia ją nuplauti su dideliu kiekiu vandens ir muilu, bei iškart kreiptis į gydymo įstaigą. Gydytojas, įvertinęs galimą užsikrėtimo riziką, spręs dėl asmens skiepijimo nuo pasiutligės. Jeigu jaukai aptinkami prie gyvenamųjų namų, apie tai būtina skubiai pranešti teritorinei Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

 

Praėjusiais metais žmonės daugiausiai nukentėjo nuo šunų

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus duomenimis, pernai medicinos pagalbos dėl įvairių gyvūnų apkandžiojimų, kreipėsi 69 rajono gyventojai. Beveik pusė jų – skiepyti nuo pasiutligės.

Žmonės dažniausiai nukenčia nuo šunų. Praėjusiais metais sveiki šunys apkandžiojo 36 asmenis, nežinomi – 17 asmenų. Dėl kačių padarytų sužalojimų į medikus kreipėsi 11 asmenų. Nuo kitų gyvūnų 2016 m. nukentėjo 5 asmenys.

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai pastebi, kad šiltuoju metų laikotarpiu medicinos pagalbos dėl įvairių gyvūnų įkandimų, apseilėjimų, įdrėskimų ar kitokio kontakto su gyvūnais, prireikia daugiau asmenų.

Iki šiol pasaulyje nėra veiksmingo žmonių nuo pasiutligės gydymo. Vienintelis būdas išgelbėti asmens gyvybę – neuždelstas pasiskiepijimas nuo pasiutligės po kontakto su gyvūnu.

Jolanta SAVICKIENĖ

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus vedėja