Mes turime 242 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1065
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19609
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66935
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nusprendė: laiku nedeklaruodamas turto, meras Rimantas Klipčius įstatymą pažeidė jau antrąkart

2017 m. balandžio 29 d., šeštadienis Nr.31 (1660)

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė, kad Švenčionių rajono savivaldybės meras Rimantas Klipčius pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus nustatyta tvarka bei terminais deklaruoti privačius interesus (7 straipsnio 1 dalis).

VTEK tyrimo metu nustatyta, kad savo ir savo žmonos sudarytus sandorius meras Rimantas Klipčius deklaravo nesilaikydamas įstatyme numatyto 30 kalendorinių dienų termino. 2016 m. spalio 26 d. papildytoje privačių interesų deklaracijoje politikas nurodė, kad 2016 m. birželio 3 d. yra sudaręs deklaruotinos vertės notarinį paskolos gavimo sandorį, o jo sutuoktinė 2016 m. liepos 14 d. – notarinį žemės sklypo su pastatais pirkimo sandorį.

Atkreiptinas dėmesys, jog VTEK 2013 m. gruodžio 3 d. Švenčionių rajono savivaldybės tarybos nario pareigas tuo metu ėjusį Rimantą Klipčių už privačių interesų nedeklaravimą buvo pripažinusi pažeidusiu Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas (4 straipsnio 1 dalies ir 5 straipsnio 3 punktą). Dėl šio pažeidimo Vilniaus apylinkės teismas 2014 m. vasario 18 d. nutarimu Rimantą Klipčių pripažino padarius administracinį teisės pažeidimą, numatytą Administracinių teisės pažeidimo kodekse, ir skyrė jam administracinę nuobaudą – įspėjimą.

Toks sistemingas vengimas deklaruoti viešuosius ir privačius interesus negali nestebinti. Ar valstybės tarnautojas Rimantas Klipčius tiesiog negerbia įstatymo, ar yra kokių nors kitų priežasčių?

2016 m. liepos mėn. mero šeima Švenčionėliuose prie Žeimenos upės nusipirko žemės sklypą su statiniais (netrukus jie buvo nugriauti, - red.). Pradėtas Žeimenos gatvės rekonstrukcijos projektas. Rugsėjį pateikta paraiška Žeimenos pakrantės tvarkymo projektui finansuoti. Šiam projektui pritarta sušaukus neeilinį savivaldybės posėdį, kuriame nei pats meras, nei jo tėvas tarybos narys Rimas Klipčius nenusišalino.

Dėl Žeimenos pakrantės tvarkymo projekto, kurio vertė daugiau kaip pusė mln. eurų, VTEK iš turimos medžiagos nenustatė, kad dėl atliekamų darbų gerėtų infrastruktūra, pakiltų mero turto vertė, be to, projekto rengimas prasidėjo anksčiau, negu buvo įsigytas žemės sklypas, ir nusprendė, jog balsuodamas už projekto paraiškos teikimą, politikas įstatymo nepažeidė.

Tyrimo duomenys taipogi rodo, jog Švenčionių rajono savivaldybės tarybai 2016 m. rugsėjį priimant sprendimą dėl paraiškos teikimo Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramai projektui „Švenčionių rajono kraštovaizdžio formavimas gamtinio karkaso teritorijoje ir estetinio potencialo didinimas“ gauti, aplinkybė apie mero Rimanto Klipčiaus ir jo žmonos sudarytus sandorius nebuvo viešai žinoma. Taigi negalima daryti vienareikšmiškos išvados, kad apie mero šeimos sudarytus nekilnojamojo turto pirkimo sandorius galėjo žinoti ir jo tėvas, tarybos narys Rimas Klipčius, anksčiau, nei ši informacija buvo nurodyta viešai skelbiamoje mero privačių interesų deklaracijoje. Priimant sprendimą dėl Švenčionių rajono savivaldybės tarybos nario Rimo Klipčiaus elgesio, VTEK pasisakė, kad jis nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti (3 straipsnio 1 dalies 2 punktas, 11 straipsnio 1 ir 2 dalys).

Mūsų inf., parengta pagal VTEK inf. pranešimą