Mes turime 349 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1711
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17912
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93942
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gegužės 9-ąją Švenčionių viešoji biblioteka pakvietė švęsti Europos dieną

2017 m. gegužės 13 d., šeštadienis Nr.34 (1663)

1950 m. gegužės 9 d. Prancūzijos užsienio reikalų ministras Roberas Šumanas (Robert Schuman) iškėlė suvienytos Europos idėją. Savo kalboje jis pasiūlė naujos formos politinį Europos bendradarbiavimą, kuris užtikrintų taiką tarp Europos tautų. Šis Šumano deklaracijos pavadinimu žinomas pasiūlymas laikomas Europos Sąjungos pradžia. ES pirmtakė – 1957 m. Romos sutartimi šešių Europos valstybių sukurta Europos ekonominė bendrija (EEB).

1985 m. Milane vykusiame ES aukščiausiojo lygio susitikime buvo nuspręsta gegužės 9-ąją švęsti Europos dieną.

Lietuvoje Europos diena plačiau pradėta švęsti nuo 2002 metų. Nuo tada organizuojami Europos dienai skirti renginiai, kurių metu visuomenė supažindinama su Europos Sąjunga, diskutuojama visai Europai svarbiais klausimais.

Lietuva į Europos Sąjungą įstojo 2004 m. gegužės 1 dieną. Tą pačią dieną į ES buvo priimtos ir šios šalys: Kipras, Čekija, Estija, Latvija, Vengrija, Malta, Lenkija, Slovakija ir Slovėnija.

Šiemet gegužės 9-ąją Europos dieną džiugiai šventė ir Švenčionių viešoji biblioteka, pasak organizatorių, ko gero, vieninteliai rajone. Renginio organizatoriai – Švenčionių r. savivaldybės Viešoji biblioteka, partneriai: Švenčionių m. kultūros centras, Švenčionių pradinė mokykla.

Iš ryto kiek išgąsdino sniegas, tačiau debesėliai prasisklaidė, nušvito saulė, o Švenčionių viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus kiemelyje buvo užuovėja, tad sugužėję Švenčionių pradinės mokyklos 2C klasės (mokytoja Rasa Štuikienė), 2B klasės (mokytoja Rimutė Gribauskienė), 3A klasės (mokytoja Ligita Bernatavičiūtė), 3B klasės (mokytoja Danguolė Sadaunykienė), 3C klasės (Eligija Michailovienė) mokiniai veikloms įsibėgėjus net ir striukes nusimetė. Nuotaika visų buvo puiki, atmosfera šventiška ir Europos dienos renginys Švenčionyse „Europos karuselė – ateitį kurk ir tu!“, kurį dalinai finansavo Europos komisijos Atstovybė Lietuvoje, greit įsuko visus rengėjus ir dalyvius. Pirmiausia nuskambėjo ES (oficialiu ES himnu 1985 m. tapo L. van Bethoveno „Odė džiaugsmui“) ir Lietuvos Respublikos himnai. Susirinkusius sveikino Švenčionių r. mero pavaduotojas Kęstutis Trapikas, Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Teresa Sansevičienė.

Kiemelis buvo papuoštas Europos Sąjungos spalvų – mėlynos ir geltonos – balionais, vėjo malūnėliais, vėliavėlėmis. Beje, šventėje buvo ir visų ES valstybių vėliavėlių. Vienas iš jų gamino vaikai, kitas šventės organizatoriai, jomis buvo papuošti ir dalyviams skirti sumuštinukai, viktorinų klausimai, spalvinti ir piešti skirtos vietos. Aišku, pačiame centre puikavosi Lietuvos trispalvė.

Labai pradžiugino, kad Švenčionių pradinukai buvo puikiai pasiruošę, sugebėjo atsakyti ir į sunkiausius viktorinos klausimus apie Europos šalis, lengvai atpažino šalių vėliavas, piešė, spalvino, žaidė tinklinį, krepšinį, kompiuterinius žaidimus Europos tematika. Visi dalyviai buvo apdovanoti atminimo dovanėlėmis su ES simbolika, medaliais, saldumynais.

Tądien visi puikiai praleido laiką gryname ore, gavo naujų žinių ir pasidžiaugė, kad esame europiečiai, puoselėjame tas pačias vertybes, galime laisvai keliauti, mokytis, dirbti ir turtinti save bei savo valstybę visos ES šeimos valstybių sukaupta patirtimi, mokslo ir technikos išradimais. Švenčionių viešosios bibliotekos direktorė Leonarda Vilčiauskienė Švenčionių pradinukams sakė: „Atėjote daug žinodami apie Europą, bet išeinate dar labiau praturtėję žiniomis“, - ir pasidžiaugė savo darnios komandos puikiu darbu, entuziazmu bei vaikų žingeidumu.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis