Mes turime 172 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3544
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10280
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:54263
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Camelia“ vaistininkė pataria: ką reikia žinoti, kad vaistai būtų įsisavinami efektyviau

2017 m. gegužės 13 d., šeštadienis Nr.34 (1663)

Vis dažniau ir garsiau skamba frazė, kad „gydo ne pakuotė, o vaistų veiklioji medžiaga“. Besivadovaujantys šiuo teiginiu dažnai gali ne tik sutaupyti, bet ir, pasitarę su vaistininku, išsamiau sužinoti apie perkamą preparatą bei jo vartojimą. Teisingai vartojant vaistus, bus užtikrintas jų įsisavinimas ir efektyvumas. Švenčionėliuose esančios mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Aurelija Stukaitė dalinasi penkiais svarbiausiais faktais, padėsiančiais užtikrinti geriausią vaisto veiksmingumą.

 

Vaistų efektyvumą lemia ir išoriniai faktoriai

Pasak vaistininkės, dažnai vaisto veikliosios medžiagos įsisavinimui ir efektyvumui didelę reikšmę turi paciento amžius, gretutinės ligos, paros laikas, kuomet vartojami vaistai, žmogaus gyvenimo būdo ypatumai ar vaisto dozavimo teisingumas.

„Neretai veikliosios medžiagos efektyvumas priklauso nuo faktoriaus, ar žmogus vaistą dozuoja teisingai. Kartais įsisavinimui svarbus ir maistas ar vanduo. Būna ir tokių atvejų, kai veikliosios medžiagos veiksmingumas priklauso ir nuo papildomo įtaiso naudojimo ypatumų, pavyzdžiui, kai vaistas vartojamas per inhaliatorių. Kaip užtikrinti didžiausią vaisto efektyvumą, visada galima pasitarti su vaistininku, kuris pasakys, kada, su kuo ir kaip geriausia vartoti konkretų preparatą“, – sako „Camelia“ vaistininkė A. Stukaitė.

 

Vaisto forma – svarbus faktorius

Pasak specialistės, renkantis vaistą, svarbu atkreipti dėmesį ir į jo formą. Neretai kapsulės ar plėvele dengtos tabletės mažiau dirgina skrandį nei apvalkalo neturintys vaistai. Preparato forma svarbi ir dėl patogumo bei vaisto vartojimo palengvinimo.

„Vienų preparatų formos patobulinimas ar pakeitimas užtikrina didesnį saugumą, kitų – patogumą vartojant ar dozuojant, ar geresnį skonį. Pačiam veiksmingumui daugiausiai įtakos turi teisingas vaisto dozavimas, režimo laikymasis ir vartojimo kurso trukmė, kurią nustato gydytojas arba vaistininkas“, – sako „Camelia“ vaistininkė.

 

Veikliosios medžiagos gali sukelti alergiją

Žmogus vaistams gali būti alergiškas lygiai taip pat, kaip ir maisto produktams – vaisiams, grūdams ar pienui. Egzistuoja netgi tam tikros vaistų grupės ar jų deriniai, kurie alergijas bei nemalonius simptomus sukelia dažniau nei kiti.

„Dažniausiai šalutinis poveikis gali pasireikšti bėrimu, patinimu ar paraudimu. Pastebėjus panašius simptomus, reikia nedelsiant nutraukti medikamento vartojimą. Atsiradusių požymių malšinimas priklausys nuo reakcijos intensyvumo – vienu atveju gali užtekti antihistamininio poveikio vaistų, kitu – greito veikimo leidžiamų vaistų, o kartais gali prireikti kviesti ir greitąją pagalbą“, – pasakoja „Camelia“ vaistininkė.

 

Išsirinkti padės vaistininkas

Dažną negalavimų ištiktą pacientą kamuoja dilema, kuri veiklioji medžiaga jam reikalinga. Tokiu atveju šią problemą gali padėti išspręsti gydytojas ar vaistininkas.

„Kurios veikliosios medžiagos reikalingos, ypač ilgalaikiam gydymui, pacientui turi nuspręsti gydytojas. Nesunkių negalavimų atvejais jas parinkti padės ir vaistininkas. Kartais sužinoti, kokių preparatų reikia pacientui, gali padėti ir kraujo ar kiti tyrimai. Vien tik asmeninis apsisprendimas dėl vaisto ir kartu veikliosios medžiagos gali būti visiškai nenaudingas ar net žalingas sveikatai. Tinkamai parinkta veiklioji medžiaga ir jos dozė užtikrins, kad vaistas turės didžiausią pageidaujamą poveikį“, – sako „Camelia“ specialistė.

 

Vaisto įsisavinimui – svarbus režimas

Specialistė pabrėžia, kad veikliosios medžiagos įsisavinimui būtina laikytis kelių svarbių rekomendacijų: negalima savavališkai sumažinti paskirtos preparato dozės ar paskirto tablečių kiekio per dieną ir negalima vaisto vartojimo nutraukti anksčiau laiko, nes tuomet liga gali sugrįžti dar agresyvesnė ir sunkiau įveikiama.

Kilus bet kokiems su vaisto vartojimu susijusiems klausimams, vaistininkė pataria drąsiai kreiptis į specialistą. Vaistininkai suteiks visą reikiamą informaciją, padėsiančią ligą įveikti greičiau, efektyviau ir pigiau.

 

Kviečiame apsilankyti vaistinėje CAMELIA Švenčionėliuose:

Priestočio g.11, dirbame pirmadieniais – penktadieniais 08:00-17:00