Mes turime 629 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:8453
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26874
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:108623
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Gerti nevirintą pieną – pavojinga

2017 m. gegužės 20 d., šeštadienis Nr.36 (1665)

Atšilus orams dažniau galime matyti atvirose erdvėse pardavinėjamus pieno produktus, kuriuos mielai perka žmonės, įsitikinę, kad natūralus neperdirbtas pienas ir jo produktai yra sveikesni už tuos, kuriuos perkame prekybos centruose. Ar taip yra iš tikrųjų? Į šį klausimą ir pabandžiau rasti atsakymą pokalbio su Švenčionių VMVT vyriausiuoju veterinarijos gydytoju-inspektoriumi Aleksandru Kirdeika.

- Ne tik mūsų rajone, bet ir šalyje didelė problema – nelegali prekyba pieno produktais, todėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba perspėja, kad sušilus orams pirkėjai turi būti itin atidus ir atsargūs - nepirktų ne šaldytuvuose laikomų greitai gendančių produktų. Vartotojams apdairiai reikėtų rinktis pieno produktus turgavietėse ar perkant tiesiogiai iš ūkių. Labai svarbu pasirenkant produktą turgavietėse atkreipti dėmesį į ženklinimą, produktų laikymo sąlygas. Produktams pakuoti turi būti naudojama vienkartinė švari tara. Produktus būtina pirkti tik iš registruotų ūkių, sufasuotus ir maisto produktų prekybai skirtose vietose. Pieno gaminius leidžiama parduoti tik tam tikslui įrengtose pardavimo vietose, kurios atitinka higienos reikalavimus ir kuriose yra šaldymo įrenginys. Jokiu būdu nerekomenduojama maisto produktų pirkti turgaviečių prieigose, iš atsitiktinių prekeivių. Tokia prekyba neleistina, tokie pardavėjai yra neregistruoti ir nekontroliuojami. Gyventojai turi žinoti, kad tikimybė susirgti nuo nelegaliai parduodamų pieno produktų yra žymiai didesnė, ir įvertinti, ar verta dėl mažesnės kainos rizikuoti savo sveikata, - sako Švenčionių VMVT vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Aleksandras Kirdeika.

- Europoje jau skambinama pavojaus varpais dėl per pieną ir pieno produktus plintančio erkinio encefalito. O kokia situacija Lietuvoje?

- Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai įspėjo, jog Lietuvoje daugėja per nevirintą pieną erkiniu encefalitu (EE) užsikrėtusių gyventojų. Nors dažniausiai ligos užkratas plinta per ožkos pieną, medikai įspėja gyventojus atidžiai rinktis bei termiškai apdoroti ir karvės pieno produktus. Virinant pieną, erkinio encefalito virusas žūsta per 2 minutes, veikiant +70ºC temperatūrai – per 5 minutes. Remiantis mokslininkų pateiktais duomenimis, yra žinoma, kad EE virusas gana ilgai išsilaiko piene ir pieno produktuose: buitiniame šaldytuve laikomame piene virusas gali būti nustatomas iki dviejų savaičių, o pieno produktuose (grietinėje, svieste) net ir po dviejų mėnesių.

Apie žmonių užsikrėtimą EE virusu per nepasterizuotą pieną buvo pranešama Slovakijoje, Lenkijoje ir kitose Rytų Europos šalyse. Pavyzdžiui Čekijoje buvo užregistruota daugiau kaip 600 EE virusu užsikrėtusiųjų žmonių dėl to, kad jie vartojo nepasterizuotą galvijų arba ožkų pieną. Šiuo metu Lietuvoje kasmet yra registruojama vis daugiau EE atvejų, kada žmonės EE virusu užsikrečia vartodami nepasterizuotą ožkų pieną ar jo produktus.

- Kokie reikalavimai keliami norintiems legaliai prekiauti?

- Norint legaliai prekiauti pienu ar jo produktais, pieno gamintojas teritorinei VMVT turi pateikti prašymą (laisvos formos) ir pažymą (laisvos formos), patvirtinančią, kad gamintojas yra įrengęs savo ūkyje pardavimo vietą arba jam suteikta pardavimo vieta mažmeninėje prekyvietėje, ir užtikrinančią atitinkamas sąlygas pieno produktų pardavimui. Taip pat labai svarbu turėti sveikatos pažymėjimą, įrodantį, jog prekeivis neserga jokiomis infekcinėmis ligomis, ir būti išklausiusiam higienos žinių kursus. Ūkyje turi būti pieno gaminių gamybos technologinio proceso aprašymas, receptūra ir tvarkoma pieno produktų apskaita, pildomi plovimo, dezinfekavimo, šaldymo įrenginio, patalpų temperatūrų, termiškai apdorojamo žalio pieno temperatūrų registracijos žurnalai. Žalio pieno mėginiai tiriami kartą per metų ketvirtį VĮ „Pieno tyrimai“ laboratorijoje šiems rodikliams nustatyti: bendro bakterinio užterštumo, somatinių ląstelių skaičiaus, inhibitorinių medžiagų, užšalimo taško, riebalų, baltymų.

Detalesnė informacija yra išdėstyta Specialiuose reikalavimuose ūkiams, gaminantiems pieno produktus (Žin., 2008, Nr. 56-2138, Nr. 145-5860) ir Žalio pieno, skirto tiesiogiai vartoti, pardavimo reikalavimuose.

- Ar daug leidimų prekiauti pienu ir pieno produktais išduota?

- Išduota 10 leidimų prekiauti pienu ir pieno produktais. Deja, nei Švenčionių, nei Švenčionėlių turguose nėra nė vienos prekybos vietos, kuri atitiktų visus reikalavimus, keliamus pieno ir jo produktų pardavimui, o bandymas prekiauti iš termolagaminų neatitinka jokių reikalavimų, nes ten nepalaikoma temperatūra 0 – +6 laipsniai. Mūsų pareiga tikrinti tuos, kurie užsiregistravę. Prie tų 10, kurie gavę leidimus prekiauti pienu ir jo produktais, dar reikėtų pridėti 97 pieno statytojus, kurie teikia pieną rinkai.

- O kas baudžia nelegaliai prekiaujančius pienu ir jo produktais?

- Bausti gali policijos pareigūnai ir savivaldybės paskirti asmenys, bet pagrindinė esmė ne baudos, o žmonių sveikatos išsaugojimas. Keičiantis situacijai, reikia keisti požiūrį ir į pieno ir jo produktų vartojimą. Vartodami pasterizuotą ar virintą pieną apsisaugosime nuo tokios baisios ligos kaip erkinis encefalitas bei kitų per nevirintą pieną ir jo produktus plintančių ligų, - baigdamas pokalbį sako Švenčionių VMVT vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Aleksandras Kirdeika.

O aš skaitytojams norėčiau priminti, kad pagal Administracinių nusižengimų kodekso 154 str. už prekybos taisyklių pažeidimą nusižengus pirmą kartą bauda nuo 16 iki 30 eurų, o antrą kartą – nuo 30 iki 80 eurų. Nusižengimo protokolą surašo policijos pareigūnai arba savivaldybės įgalioti asmenys.

Algis JAKŠTAS