Mes turime 272 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1542
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20086
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67412
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Moderni technika palengvina darbus ir mažina jų savikainą

2012 m. sausio 11 d., trečiadienis Nr.3 (1146)

Investuoja į miško gaisrų prevenciją

Vienoje iš didžiausių Lietuvos urėdijų – Švenčionėlių miškų urėdijoje, kurios bendras teritorijos plotas 69 tūkst. ha, iš jų 42 tūkst. ha yra valstybinės reikšmės miškai, miško priežiūros darbai verda bene ištisus metus.

Itin svarbu tokius didelius miškų masyvus apsaugoti nuo gaisrų, kurių Švenčionėlių urėdijos miškuose kasmet vidutiniškai kyla apie 16, sausomis vasaromis - iki 60. Urėdijoje yra 6 gaisrų stebėjimo bokštai, 4 priešgaisriniai automobiliai, 1 nešiojamas motosiurblys. Neseniai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programą baigta įdiegti automatinė antžeminė gaisrų stebėjimo sistema, pagrįsta naujausiomis šiuolaikinėmis technologijomis. Kasmet priešgaisrinei apsaugai urėdijoje skiriama apie 150-200 tūkst. Lt.

 

Kvartalinių linijų – kaip nuo Vilniaus iki Berlyno

Labai svarbus darbas ir priešgaisrinių linijų mineralizavimas. Šiuos darbus Švenčionėlių urėdijoje gerokai palengvina anksčiau įsigytos modernios Prancūzijos įmonės „Ménard-Darriet-Cullerier“ diskinės akėčios, naudojamos kvartalinių linijų priežiūrai, priešgaisrinių juostų įrengimui, nedirbamų žemės plotų kultivavimui, pagelbėjant savaiminiam miško atžėlimui, želdinių priežiūrai, o taip pat ir žemės ūkyje intensyviam dirvos paviršiaus purenimui. Pasak Švenčionėlių miško želdinimo inžinieriaus Vytauto Bunevičiaus, ši technika jau išbandyta intensyviai dirbant, juk urėdijoje kasmet reikia mineralizuoti apie 850 km kvartalinių linijų (tai beveik tiek pat kaip nuo Vilniaus iki Berlyno ar Kopenhagos!), ir parodė savo gerąsias savybes, pavyzdžiui, kad nebijo akmenų. Tiesa, urėdijoje šiam darbui kartu naudojama ir kiek senesnė technika, bet vis tiek kvartalinių linijų lėkščiavimas tęsiasi nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens.

 

Švenčioniškiai pamėgo ąžuolus

Palaipsniui atnaujinamas ir Švenčionėlių miškų urėdijos medelyno-daigyno technikos parkas, kuris reikalingas ir darbų palengvinimui, ir sodinukų savikainos mažinimui. Pasak medelyno-daigyno viršininko Viktoro Trusovo, miško medžių sodinukų poreikis nuolat auga. Na, o 2011 metai buvo išskirtiniai, nes labai daug medelių prireikė ir atsodinant 2010 m. praūžusio uragano vėjavartų plotus, be to, ne itin derlingose Švenčionių rajono žemėse gana populiarus miško įveisimas, ypač ąžuolynų. V.Trusovo duomenimis, ąžuolynų pastaruoju metu čia įveista daugiausia iš visos Lietuvos, tad šio ilgaamžio medžio sodinukų pavėlavusiems net neužteko.

 

Mažina rankų darbo poreikį, tuo pačiu – ir savikainą

Daigyno-medelyno, kurio bendras plotas 27,03 ha, iš jų 20 ha dirbamas pagal 3 laukų sistemą, viršininkas džiaugėsi neseniai įsigytu pirkiniu - miško medžių sėklų sėjamąja „Egedal“, kuri sėja iškart po 5 eilutes. Šitaip pasėtų medelių priežiūrai lengva pritaikyti ir kitą techniką. Darbus palengvina ir ES standartus atitinkantis purkštuvas cheminei augalų priežiūrai bei mini purkštuvėlis.

Švenčionėlių miškų urėdijos medelyne-daigyne pradėtas įgyvendinti ir grandiozinis projektas – modernios laistymo sistemos įrengimas. Viršininkas sakė, kad darbai vyksta etapais: pirmiausia parengtas techninis projektas, toliau – požeminių laistymo magistralių įrengimas, siurblinė, kūdros išvalymas. „Kai visa tai atliksime, turėsime tobulą laistymo sistemą, - sakė V.Trusovas. – Šis projektas, kaip ir bet koks techninis modernizavimas, ne tik palengvins darbo procesą, bet ir sumažins rankų darbo poreikį, o visa tai ateityje sumažins ir sodmenų savikainą. Nors darbininkų kol kas dar netrūksta, bet jų mažėjimo tendencija jau juntama“.

 

Tiekėjai prieš siūlydami patys išbando

Daug ką iš paminėtos technikos Švenčionėlių urėdija įsigijo iš UAB „Graderlitas“, kuri specializuojasi šioje srityje ir siūlo šalies urėdijoms ir kitoms įmonėms modernią ir patikimą įrangą iš gilias tradicijas ir ilgaamžę patirtį turinčių Europos gamintojų.

UAB „Graderlitas“ yra profesionalių gaminių, skirtų miškų ir sodų priežiūrai, atstovas. Platus gaminių asortimentas, pagrįstas vartotojų reikalavimais. Įmonė profesionaliai, laikydamasi FSC reikalavimų, atlieka miškininkystės ir nepageidaujamos augmenijos naikinimo darbus. O prieš siūlydami techniką pirkėjams, patys ją išbando.

Irena POŽĖLIENĖ