Mes turime 408 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2979
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19180
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95210
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kęstutis Trapikas: „Išeinu kaip nugalėtojas. Manęs Klipčiai nenugalėjo“

2017 m. birželio 10 d., šeštadienis Nr.42 (1671)

Mero Rimanto Klipčiaus teikimu, nenurodant konkrečių priežasčių, iš pareigų atleisto mero pavaduotojo Kęstučio Trapiko pareiškimas rajono savivaldybės tarybos posėdyje, 2017-06-08

 

Kas čia kaltas – ar aš, ar meras, kuris nesugeba paskaityti darbotvarkės?

Replikuoju: po tarybos posėdžio, kai „blogai“ (ne kaip reikėjo daugumai, - red. p.) balsavau, jau du mėnesius nesu kviečiamas į jokius darbinius posėdžius, siunčiu pasiūlymus tik elektronine tvarka. Tai man labai keista, kai matau, kad ir praeitame posėdyje buvo blogai sureguliuota posėdžio tvarka, ir šiandien yra neišryškinti teisiniai dalykai. Tai čia yra mero problema, kadangi jisai mano nuomonės neklausė.

Taigi kodėl aš neatsistatydinau savo noru? Šį klausimą uždavė meras praeitam posėdyje. Noriu pacituoti apžvalgininko Rimvydo Valatkos frazę: „Politikoje, kaip ir kare, yra matomi ir istorijos prisimenami tie, kurie kovėsi iki galo“.  Aš nepretenduoju įeiti į istoriją, bet aš kausiuosi iki galo, kad vis dėlto meras paaiškintų, kodėl man dirbant 26 mėnesius pavaduotoju, meras nesugebėjo parašyti potvarkio dėl mano veiklos sričių.

Nesuprantu, kodėl šiandieną meras bijo pateikti jums, kad nebūtų teisinių niuansų, priimti sprendimą slaptu balsavimu. Visi „išrikiuoti“ , visi nusiteikę balsuoti prieš mane. Viskas būtų aišku. Bet ir šito meras bijo.

Aš, išdirbęs sąžiningai ir atsakingai 26 mėnesius, nesuvokiu, už ką meras mane atleidžia.

Žinodamas mero dviveidiškumą, ypač tas išryškėjo praeito tarybos posėdžio pabaigoje, kai stengdamasis pateisinti savo ir savo komandos žemą teisinį išprusimą, meras bandė tai paslėpti sakydamas posėdžio pradžioje, kad „ieškosime sutarimo su mero pavaduotoju“, o pabaigoje rėžė teiginius iš rajono politikos pletkų serialo.

Nesišaipykite, mere, iš mano kompetencijos savivaldos klausimais, ne aš šiame amžiuje 15 metų būdamas opozicijoje, siekiau, kad ateitų į valdžią kiti. Pasirodo, persistengiau. Kiekvieną dieną ir tada jaučiau savivaldos pulsą.

Kad skaldau valdančiąją koaliciją, kaip teigėt praeitą kartą, manau, kad mane per daug sureikšminate. Būnant 2 Liberalų sąjūdžio nariams prieš 14 neįmanoma to padaryti. Tai labai sudėtinga, ir aš to nevykdžiau.

Dėl pabėgėlių iš Darbo partijos sąrašo į koaliciją. Mano kritiška pozicija jų atžvilgiu išryškėjo dar labiau, kai jie nepalaikė dalies valdančiosios koalicijos pasiūlymo drastiškai nemažinti kultūros įstaigų finansavimo svarstant rajono biudžetą. Tarybos narė Jolanta Olechnovič tada pasakė, cituoju: „Aš tarnauju tiems, kas moka man pinigus“, paskui pasitaisė: „kas moka man atlyginimą“. Manau, kad tuo aiškiai pasakyta apie požiūrį į gyvenimą.

Dėl Švenčionių m. Rymo g. daugiabučių namų renovacijos. Aš asmeniškai aiškinau keturių namų gyventojams, yra įrodymai, kad geresnių sąlygų nebus. Jie gali paliudyti. Buvo problema, kad jie nežinojo apie prasidedančia renovaciją. Deja, ir dabar Švenčionyse trūksta informacijos apie pastatų apšiltinimą.

Pirmieji nesutarimai tarp mūsų, mero ir pavaduotojo, prasidėjo prieš praeitų metų Velykas, kai paruošiau sprendimų projektus dėl miestų gatvių apšvietimo  ir komunalinių atliekų mokesčio sumažinimo.

Apie gatvių apšvietimą daug kalbėta praeitame posėdyje. Minėjau geros praktikos pavyzdžiu Lazdijų rajoną, kur panaši apimtis, projektą padarys tris kartus pigiau negu Švenčionyse. Noriu papildyti, kad Neringos savivaldybė tokį projektą teikia ir eis tuo pačiu keliu kaip ir Lazdijai.

Kitą sprendimo projektą, vykdydamas rinkimų pažadus, dėl teisingos atliekų tvarkymo kainos nustatymo, parengiau, bet dėl psichologinio smurto seansų mero kabinete neišdrįsau teikti tarybos nariams.

Supratau, kad meras laiko mane konkurentu būsimuose mero  rinkimuose. Todėl jo tikslas – slopinti mano iniciatyvas, menkinti mano įvaizdį, todėl jis puikiai tai daro. Tik noriu pasakyti, mere, padarėte didelę klaidą. Aš planavau padirbėti mero pavaduotoju ir po dvejų metų išeiti į politinę pensiją ir padėti tašką. O dabar po to sprendimo, aišku, gaila, kad priimto viešu, o ne slaptu balsavimu, dedu daugtaškį. Ir, ko gero, klaustukų jame nebus.

Kita problema, kad jums, kaip išsireikšdavote koalicijos posėdžiuose, depresija ir psichologinė įtampa kyla nuo mano buvimo šalia. Taip yra todėl, kad aš trukdžiau klestėti galimai korupcijai mero aplinkoje. Ateis laikas, išsiaiškinsim, kokiais būdais UAB „Nimetus“ 2016 m. laimėjo 7 užsakymus statybos darbams atlikti už 720 tūkstančių eurų. Taip, Viešųjų pirkimų įstatymas nepažeistas, bet, kaip sakė Prezidentė, reikia atsakomybės ir sąžinės taikant įstatymą. Išsiaiškinsim, kodėl UAB „Nimetus“ daug darbų renovacijos daro ir darys.

Gaila, kad jūs, mere, nereagavote į mano pasiūlymą praeitame posėdyje susitarti visoms partijoms dėl politinės santarvės periodo. Kai šalyje fiksuojamas ekonomikos augimas ir savivaldybės biudžete planuojamos viršplaninės lėšos, eina ES pinigų srautai, reikia visiems susikabinti ir nuteikti projektų vadovus dirbti kartu. Tikrai daug dirba savivaldybės skyrių darbuotojai – atsakau, pone Jundo, į Jūsų klausimą -  sudėtingi ministerijų patvirtinti aprašai, todėl jiems reikia suteikti normalų darbo foną, o ne įtraukinėti savivaldybės darbuotojus į politinių kovų lauką.

Dėl mero, kuriam ši vieta yra pirmoji darbovietė, nes prieš tai buvo „sofos ūkininku“. Kai trys nariai išeina iš valdančiosios koalicijos dėl mero vadovavimo įgūdžių ir kompetencijos stokos, dėl susiformavusių keistų nusistatymų – priminsiu „Ežerų sietuvos“ festivalį, kurį pavadinau „Prie fabriko tvoros“, reikia susimąstyti. Taryboje esant santykiui 13  arba 13+1 prieš 12-11, galimas daugelio sprendimų nepriėmimas, nes valdančiojoje koalicijoje daug asmenų dėl viešų ir privačių interesų negalės dalyvauti balsavime. Meras turi ieškoti kompromisų. Gaila, šiandien matome tik mero arogantišką poziciją tarybos narių atžvilgiu, kurie yra išrinkti žmonių.

Vėl pacituosiu Rimvydą Valatką: „Politika, kaip ir karas, pripažįsta tik nugalėtojus“. Išeinu nenugalėtas. Klipčiai nenugalėjo. Aš neišdaviau savo įsitikinimų ir toliau ginsiu rajono žmonių interesus, nors jūs, Klipčiai, ir labai nervuositės dėl to.

Aš išeinu į laisvę. A.Kaušpėdas yra pasakęs prieš porą savaičių: „Ginkime laisvę“. Aš sakau: kovokime už rajono laisvę, žmonių siekius, už tą galimybę, kad savivaldybės tarnautojai, darbuotojai galėtų laisvai gyventi, kurti. Kad mero institucija neprarastų savo vertės, kadangi Klipčiai kažkiek devalvuoja mero instituciją.

Už tai, kad kita valdžia ateitų po 2 metų!

 
Reklaminis skydelis