Mes turime 228 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3222
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17221
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64547
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Devintinės Švenčionyse

2017 m. birželio 21 d., trečiadienis Nr.45 (1674)

Viena įspūdingiausių katalikų švenčių – Devintinės – prasideda devintos savaitės po Velykų ketvirtadienį ir švenčiamos 8 dienas. Būtinas ir įspūdingas devintinių elementas – iškilminga procesija su nešamu Švč. Sakramentu. Anksčiau Devintinės dar buvo vadinamos Dievo kūno švente.

Devintinių ištakos – 13-ajame amžiuje. Ši šventė pirmiausia pradėta švęsti Belgijos Lježo vyskupijoje šv. Julijonos Montkornilonietės iniciatyva. Popiežiai Urbonas IV ir Klemensas V Devintinių šventę įvedė visame katalikų pasaulyje.

Lietuvoje Švč. Sakramentui skirtos procesijos buvo populiarios senajame Lietuvos kaime, o kiekvienas regionas turėjo ir savo tradicijas. Dabar iš tų tradicijų liko nedaug, bet viena svarbiausių ir įspūdingiausių – procesijos ir altorėlių lankymas – išliko. Ir šiemet ši tradicija buvo išlaikyta visose rajono bažnyčiose.

Gražią saulėtą birželio 18-osios dieną ir Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčioje procesija ir altorėlių lankymu prasidėjo pamaldos, skirtos Devintinėms. Prie altorėlių meldėsi parapijos klebonas Medardas Čeponis ir vikaras Marijan Apriško.

Algis JAKŠTAS