Mes turime 277 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2013
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20557
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67883
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Mišios prie atnaujinto Pašaminės kaimo kryžiaus

2017 m. birželio 21 d., trečiadienis Nr.45 (1674)

Istorinių šaltinių teigimu, dar prieš 1744 m. Pašaminės dvaro savininkas Stanislovas Narbutas fundavo pirmosios Pašaminėje Romos katalikų koplyčios statybą. 1780 m. sudaryta Pašaminės parapija, koplyčiai suteiktas bažnyčios rangas. 1760 m. Pašaminės dvarininkas Stanislovas Narbutas pasikvietė ir prie Pašaminės bažnyčios apgyvendino basųjų karmelitų vienuolius. Fundavo vienuolyno statybą. Vėliau vienuolynui buvo skirta žemės, jį rėmė dvarininkai. 1818 m. sena Pašaminės bažnyčia buvo nugriauta, o jos vietoje pastatyta to paties dydžio, tik aukšta akmeninė apmūryta plytomis bažnyčia. 1832 m. rugpjūčio 9 d. Rusijos caro valdžia dėl jaunųjų dvarininkų dalyvavimo 1831 m. sukilime dalį Pašaminės dvaro turto konfiskavo, o bažnyčią ir vienuolyną uždarė. Vienuolyno pastatus nusavino, religiniai reikmenys atiteko N.Strūnaičio ir Švenčionių bažnyčioms.

Laikui bėgant, neprižiūrimi buvę vienuolyno pastatai ir bažnyčia ėmė griūti. Pirmojo pasaulinio karo metu kaizerinės Vokietijos kareiviai ardė, o neįveikę – sprogdino bažnyčią. Duženas vežė ant remontuojamo Švenčionys – Murmos kelio. Griuvėsiai išliko iki 1973 m. Tada juos nuvertė kolūkio buldozeriai.

2006 m. Pašaminės gyventojų iniciatyva ir jėgomis buvo atkasti bažnyčios pamatai ir restauruoti. Bažnyčios vietoje pastatytas kryžius. Prie šio kryžiaus kaimo bendruomenė renkasi liepos 6-ąją giedoti „Tautiškos giesmės“, prižiūri, apsodina gėlėmis.

Šiemet Pašaminės seniūnaitė ir kaimo klubo vedėja Dalė Basiūnienė inicijavo rimtesnius kryžiaus atnaujinimo darbus. Finansiškai, savo darbu ir kitokia pagalba prie to daug prisidėjo Pašaminės ūkininkas Izidorius Balčiūnas, bendruomenės pirmininkas Vasilijus Menkovas, Edvardas Basiūnas, nemažai kitų bendruomenės narių, labai daug pagelbėjo ir Švenčionėlių seniūnijos specialistas Albertas Razmys.

Na, o Pašaminės koplyčią aptarnaujančiam kunigui Marijanui Apriško pasiūlius susirinkti kokia nors proga Mišioms lauke, buvo nuspręsta – prie kryžiaus, buvusios Šv. Stanislovo bažnyčios ir vienuolyno vietoje. Birželio 17-osios pavakarę čia Mišios buvo aukojamos už visus Pašaminės kaimo gyventojus.

Gausiai į Mišias susirinkę pašaminiškiai po jų dar klausėsi ir koncerto, kuriame dainavo Pašaminės moterų etnografinis ansamblis, pasipuošęs neseniai pagal projektą įsigytais tautiniais drabužiais. Pasirodymą surengė ir svečiai – Švenčionėlių socialinių paslaugų centro vaikų globos namų muzikos vadovė Lina Rodevičienė su mažaisiais atlikėjais.

Pašaminiškė Vanda Bendorienė, kurios tėvai ir seneliai gyveno Pašaminėje, kartu su Dale Basiūniene padėkojo kunigui Marijanui Apriško už iniciatyvą, entuziazmą ir bendruomenės dvasingumo palaikymą bei įteikė kunigui Pašaminės kaimo bendruomenės vardu puokštę gėlių.

Irena POŽĖLIENĖ