Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1298
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11485
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87515
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Palei geležinkelį Švenčionėliuose – spalvingas miesto portretas

2017 m. rugpjūčio 12 d., šeštadienis Nr.57 (1686)

Baigiamas įgyvendinti jaunimo projektas „Miesto portretas“

„Grįždami traukinuku į gimtuosius Švenčionėlius pasigendame spalvų, kurių daugėja kituose Lietuvos miestuose. Todėl vieną vakarą slampinėdami miesto gatvėmis pagalvojome, jog miestą gaubia per daug baltų sienų, kurios galėtų virsti drobe“, – sako projekto „Miesto portretas“ kuratorės Kristina Jusytė ir Orinta Politaitė. Palaikant rajono merui Rimantui Klipčiui bei rajono jaunimo reikalų tarybai, gimė projektas – „Miesto portretas“, kuris nuspalvino prie geležinkelio stoties esančią betoninę tvorą.

„Miesto portretas“ – kultūrinis, socialinis projektas, orientuotas į bendruomeniškumą ir į jauno žmogaus laiko užimtumą mieste. Projektas finansuojamas iš Švenčionių r. savivaldybės nevyriausybinių organizacijų rėmimo 2017-2019 metais programos lėšų. Projekto metu mažinamos ryškiausios mažo miestelio jaunimo problemos, t. y. kultūrinio švietimo veiklos trūkumas, skatinamas jaunimo savimonės kilimas, užimtumas. Pasitelkus gatvės meno išraišką – graffiti, siekta kurti reprezentatyvią aplinką, tiek pravažiuojantiems traukiniu keleiviams, tiek patiems miestiečiams. Projektas skirtas jaunimo integracijai į kultūrinius veiksnius per šiuolaikinę gatvės meno formą – abstrahuotą piešinį, kuriant mielesnę aplinką vietiniams gyventojams ir svečiams.

Projekto metu vyko paskaitos, kuriose menininkė ir panašių projektų vadovė Ieva Voroneckytė (Marijampolė) aiškino gatvės meno specifiką, kūrybiškumo esmę ir jo būdus. Kita lektorė – šiuo metu tapybą studijuojanti švenčionėliškė Rasa Deveikytė vykdė teorinius ir praktinius užsiėmimus, supažindino jaunimą su dailės rūšimis. Projekto metu stengtasi ugdyti supratimą, kad kiekvienas esame miesto istorijos dalis, galime ją kurti ir keisti.

Jaunimas perkėlė konkurso nugalėtojų Vilijos Maliavkaitės, Aivaro Politos ir Adelinos Martinkėnaitės piešinius ant sienos. Šie piešiniai susijungia į vieną bendrą piešinį, kuris tampa naratyvu čia atėjusiam žiūrovui.

Sienos spalvinimas buvo didelė, spalvinga šventė, kur galimybių ir pasireiškimo rado kiekvienas. Didžiuojamės Švenčionėlių jaunimo centro jaunimo išradingumu, draugiškumu ir darbštumu, kurie ištvėrę didžiulius karščius, liūtis dirbo be poilsio ir liko vieningi įgyvendindami šią idėją.

Projekto organizatoriai labai džiaugiasi ir dėkoja: AB „Lietuvos geležinkeliai“ vadovams, kurie suteikė leidimą tapyti ant jų teritorijoje esančių sienų. Dėkingi ir įmonės „Pas Jonus“ direktorei Janinai Deveikienei, kuri rėmė jaunimą ir rūpinosi jų pietumis.

Projektas turbūt neįgautų tiek ryškumo, jai ne didelis būrys mūsų rėmėjų, kuriems už didelę materialinę, finansinę pagalbą esame nuoširdžiai dėkingi, tai: įmonės „Girios“ direktoriui Modestui Masevičiui, firmos „Reks“ savininkui Ričardui Maliavkai, UAB „Dauniškio prekyba“ direktoriui Tautvydui Rudokui bei Švenčionėlių padalinio vadovui Robertui Paškevičiui, Švenčionėlių kanceliarinės parduotuvės „Viskas biurui ir mokyklai“, - UAB „Aureveta“ vadovams Virginijai ir Vasilijui Menkovams, UAB „Maltosa“ direktoriui Viliui Kaikariui ir visam kolektyvui. Jūsų dėka mes galėjome įsigyti daugybę priemonių, reikalingų šiam projektui.

Ačiū už tai, jog dėmesio ir gero žodžio nepritrūko nė vienam mūsų svečiui atėjusiam į projekto uždarymą, mamoms, sesėms, broliams – visiems už moralinį palaikymą, o ypač Švenčionėlių bendruomenės pirmininkei Dovilei Žižienei, jėgų įkvėpėjui dainorėliui ir muzikantui Ignui iš Ignalinos, svarbiausia ir pačiam jaunimui, neabejingam savo miesteliui. Dėkojame informaciniams rėmėjams – „Žeimenos krantai“ ir „Švenčionių kraštas“.

Nuolankiai dėkojame visiems, visiems. JŪS visi prisidėjote įgyvendinant dviejų studenčių Kristinos ir Orintos idėją, kuri vos prieš pusę metų rezgėsi galvoje, o dabar ji jau yra matoma miestiečiams bei miestelį pravažiuojantiems traukinio keleiviams.

Rytų Lietuvos krašto jaunimo centras „ARKA“

 
Reklaminis skydelis