Mes turime 307 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1373
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26503
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73829
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Besidomintys alternatyviu vaikų ugdymu stovyklavo Antaviešėje

2017 m. rugpjūčio 23 d., trečiadienis Nr.59 (1688)

Praėjusį savaitgalį rugpjūčio 18-20 dienomis Antaviešės vienkiemyje ant Peršokšnos kranto, viduryje Labanoro girios, vyko „Labanoro vaikų“ savaitgalio stovykla, kurią rengė VšĮ „Labas noras“. Kaip sakė viena iš šio projekto iniciatorių Milda Petkevičienė, stovyklos tikslas – suburti Švenčionių krašto jaunų šeimų bendruomenę, kuri domisi alternatyviu vaikų ugdymu gamtoje, vystyti bendras ugdymo idėjas, kartu gerai praleisti laiką.

Stovyklos organizavimą iš dalies finansavo Švenčionių rajono savivaldybė, VVG „Švenčionių partnerystė“ suteikė galimybę nemokamai pasinaudoti palapine, parėmė ir vietos verslininkai.

Karščiu alsuojantį savaitgalį į Labanoro girios prieglobstį sugužėjo per tris dešimtis suaugusiųjų ir apie pora dešimčių įvairaus amžiaus vaikų. Juk ir buvo stovyklauti kviečiamos šeimos su vaikais, besidominčios alternatyviuoju ugdymu. Kai kurios šeimos dar tik laukiančios „gandrų apsilankymo“, nes takeliai į Antaviešės vienkiemį jau praminti – liepos mėnesį čia viešėjo kūdikių besilaukiančių šeimų stovykla.

„Labanoro vaikų“ savaitgalio stovykloje vyko paskaitos ir diskusijos tėvams apie alternatyvų ugdymą, įvairūs edukaciniai ir sportiniai užsiėmimai vaikams, žygiai, bendros vakaronės prie laužo. Stovykla buvo nemokama, vieni gyveno palapinėse, kiti nakvoti buvo parvykę į namus, organizatoriai pasirūpino pietumis, pusryčiai ir vakarienė – suneštiniai.

Diskusijas moderavo ir įvairius alternatyvius vaikų ugdymo būdus pristatė garsūs lektoriai – savo sričių profesionalai, kurių buvo ne tik įdomu pasiklausyti, bet ir pasiklausti rūpimų praktiškų dalykų.

Edita Kuliavaitė – viena iš Valdorfo pedagogikos pradininkų Lietuvoje, dirbanti „Žemės aido“ darželyje, plačiau pristatė Valdorfo pedagogiką, pamatinius jos principus ir darbą su vaikais.

Virginija Grigaravičienė – viena iš „Žaliosios mokyklos“ įkūrėjų, papasakojo apie pradinukų vystymosi ir ugdymo specifiką, iššūkius kuriant mokyklą, bendruomenės vaidmenį.

Diskusijoms inspiravo ir Alanas Petrauskas – naujos mokymo programos, apjungiančios jausminį pasaulį su tiksliaisiais mokslais, kūrėjas, visada ieškantis ir tikintis, jog esmė slypi mažose detalėse, bet tos detalės visai nėra mažos, nes jos gimdo svarbiausia – gražius jausmus.

Simona Vaitkutė – alternatyvaus ugdymo specialistė, jau apie dešimtmetį domisi ir rašo apie alternatyvųjį ugdymą. Ji dalyvavo kuriant „Green School“ Balyje žaliųjų studijų programą ir bendradarbiavo kituose tarptautiniuose ugdymo projektuose. Pastaruoju metu ji su šeima gyvena sodyboje miške, kur kartu su vyru rašo romaną jaunimui ir rengia miško stovyklas vaikams.

VšĮ „Labas noras“ skelbė, kad alternatyvaus ugdymo iniciatyva Labanoro girios apylinkėse gimė siekiant artimiausio tikslo – įkurti mokyklą ir darželį, kuriame būtų laisvė kūrybiškai planuoti savo vaikų ugdymą. Pastaruoju metu kaip tik intensyviai ir dirbama šia linkme.

„Labanoro vaikų“ iniciatyva susikūrė iš daugybės pavienių minčių, kurios atsirasdavo įvairiose šeimose ir iki šiol sklandė, o per šią vasarą pagaliau susivienijo ir suteikė įkvėpimą miško darželiui ir alternatyvaus ugdymo mokyklai kurti Labanoro girios apylinkėse.

„Nors geografiškai esame gana išsibarstę, mus vienija nemažai dalykų, tarp jų noras išsilaisvinti iš „tradicinio“ ugdymo rėmų, sugrįžti į gamtą, mokytis gamtoje ir iš gamtos, noras „prailginti vaikystę“ bei kūrybiškai planuoti ugdymą(si). O, žinoma, ir pati Labanoro giria, kurios viename ar kitame pakraštyje esame įsikūrę visi, - sako organizatoriai. - Pagrindinis „Labanoro vaikų“ tikslas – įkurti darželį ir mokyklą Labanoro krašte, kur mes ir mūsų vaikai turėtų laisvės augti taip, kaip norime patys.“

Ir tikrai, bendraminčių į stovyklą sugužėjo ne tik iš mūsų rajono, bet ir iš Vilniaus, Elektrėnų, Molėtų, Ignalinos ir kitų vietovių. Visi nuostabiai praleido laiką gamtos prieglobstyje, diskutavo su įdomiais lektoriais, stovyklos dalyviais, apsikeitė nuomonėmis, patirtimi, nuogąstavimais. Galima sakyti, draugiškai ir linksmai palydėjo vasarą, juk lieka kiek daugiau nei savaitė iki mokslo metų pradžios. „Labanoro vaikai“ iniciatyvinė grupė tikisi, kad naujuosius mokslo metus bendraminčiai pasitiks ir naujajame darželyje, kur gyvens darnoje su gamta ir mokysis gamtoje ir iš gamtos...

Irena POŽĖLIENĖ