Mes turime 233 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1197
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11384
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87414
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Investicijos Pabradėje: reikia didesnių valdžios pastangų

2017 m. rugpjūčio 26 d., šeštadienis Nr.60(1689)

Beveik prieš dvejus metus Švenčionių rajono savivaldybės taryba nusprendė sudaryti 4 metų trukmės investicijų sutartį su UAB „Intersurgical“. Šios sutarties pagrindinis tikslas - sudaryti palankias sąlygas verslui, darbo vietų kūrimui, darbuotojų gyvenimo aplinkos pagerinimui Pabradėje. Kadangi esu šios sutarties iniciatorius ir sprendimo projekto autorius, tai man ir dabar, nors meras manęs ir atsikratė, labai rūpi sutarties įgyvendinimo eiga.

Iš dešimties savivaldybės įsipareigojimų vienas įvykdytas: prie UAB ,,Intersurgical“ įrengta automobilių stovėjimo aikštelė. Už tai turime būti dėkingi buvusio Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus vadovaujamai Vyriausybei už skirtas lėšas.

Dabar Pabradėje įgyvendinami penki įsipareigojimai:tęsiama (ir gerokai užtęsta) miesto kultūros centro ir viešosios bibliotekos pastato rekonstrukcija, kurią vykdė dar buvusi rajono valdžia, vykdoma Arnionių gatvės rekonstrukcija, kompleksiškai tvarkomas vaikų darželis „Varpelis“, formuojami žemės sklypai daugiabučių ir individualių namų statybai. „Buksuoja“ miesto futbolo stadiono rekonstrukcija, šalia jo - krepšinio ir lauko teniso aikštyno įrengimas, parko, pėsčiųjų ir dviračių takų infrastruktūros sutvarkymas prie Žeimenos upės.

Nepradėtas vykdyti labai svarbus savivaldybės įsipareigojimas - parinkti investuotojus dviejų penkiaaukščių daugiabučių namų statybai. Tam suformuoti sklypai Molėtų gatvėje. Su savivaldybės teritorinio planavimo ir architektūros skyriaus vedėja Laimute Kuksiene sugalvojome schemą, kaip priversti galimus nekilnojamojo turto investuotojus dviejų metų bėgyje pradėti namo statybas, o ne „užkonservuoti“ įsigytą sklypą. Beliko tik paskelbti sklypo nuomos su teise išsipirkti viešą aukcioną, šį projektą paviešinti šalies žiniasklaidos erdvėje - siekiant atkreipti didesnį investuotojų dėmesį. Deja, šiuos veiksmus atlikti dėl nesuprantamų priežasčių blokuoja pats savivaldybės meras Rimantas Klipčius.

Planuoju rugsėjo mėnesio pabaigoje vykstančiame savivaldybės tarybos posėdyje pateikti merui dėl to paklausimą. Tikiu, kad per mėnesį bus pozityvūs pokyčiai šiuo reikalu. Pabradės mieste butų kainos 2-3 kartus brangesnės negu Švenčionyse ir Švenčionėliuose. Paklausa įsigyti būstą Pabradėje dėl palankių galimybių įsidarbinti, beveik kurortinės aplinkos ir nedidelio atstumo iki sostinės yra didelė, o pasiūla maža. Prasidėsianti daugiabučio namo statyba Žaliojoje gatvėje situacijos labai nepagerins, nes 25 butai bus skirti tik socialinio būsto nuomai.

Puikus pavyzdys rajono valdžiai yra UAB ,,Intersurgical“ vadovybės sėkmingas investicijų sutarties šešių įsipareigojimų vykdymas. Prognozuoju, kad 2015-2018 metų laikotarpiu tikrai bus sukurta ne mažiau kaip 250 naujų darbo vietų, išlaikytas ne mažesnis kaip 95% gaminių eksporto santykis, bus viršytos numatytos milijoninės investicijos į įmonės automatizavimo, optimizavimo, logistikos ir gamybos gerinimo procesus. 2018 metais suskaičiuosime, ar bendrovė suteikė 4 metų laikotarpiu ne mažiau kaip 100 tūkst. eurų dydžio paramą Pabradės miesto bendruomenės poreikiams įgyvendinti. Gal kuklokas yra įsipareigojimas nuo 2016 metų padidinti darbininkų atlyginimus tik ne mažiau kaip 5%, tačiau, siekiant išlikti konkurencingai įmonei darbo rinkoje, šis rodiklis faktiškai tikrai turės būti dviženklis.

Aplinkinių rajonų merai sveikai pavydi mums galimybių dinamiškai plėtoti Pabradės miesto infrastruktūrą didžiausios pagal darbuotojų skaičių šalyje UAB ,,Intersurgical“ įmonės plėtros fone. Rajono valdžiai tereikia koncentruotis į konkrečių darbų vykdymą, o ne skirti daug finansinių ir administracinių resursų savo viešajai reklamai, asmens kulto kompanijos palaikymui.

Valdemaro Tomaševskio vadovaujamos partijos atstovai savivaldybės taryboje sėkmingai vykdo savo šeimos narių ir pažįstamų įdarbinimo savivaldybės institucijose „programą“, bet jau laikas prisiminti ir rinkėjams duotus pažadus. Laikas atkurti normalius konstruktyvius bendradarbiavimo santykius su dominuojančiais šalies valdžioje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovais, ypač su LR Seimo nariais iš mūsų krašto. Ar normalu, kai mūsų vienmandatėje rinkimų apygardoje išrinktam LR Seimo nariui Gintautui Kinduriui buvo nesuteiktos patalpos biurui rajono centre – Švenčionyse? O kad Seimo nariai vietoj deramos pagarbos viešuose renginiuose iš mūsų rajono valdžios patiria ignoravimą?

Tik bendras, kryptingas ir nuoseklus visų valdžių darbas padės išspręsti Pabradės krašto iššūkius.

Kęstutis TRAPIKAS

Savivaldybės tarybos narys

 
Reklaminis skydelis