Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5988
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19848
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92205
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kalbantys kompiuteriai paįvairina neregių gyvenimą

2012 m. sausio 21 d., šeštadienis Nr.6 (1149)

Tobulėjant informacinėms technologijoms didesnės galimybės gyventi kiek įmanoma visavertį ir savarankiškesnį gyvenimą atsiveria ir įvairias negales turintiems žmonėms. Ne naujiena ir kalbantis kompiuteris akliesiems bei silpnaregiams, bet iki šiol dauguma regėjimo negalę turinčių žmonių naudodavosi nelegaliomis programomis, nes legalios labai brangios – kainuoja kelis tūkstančius litų. O kai kurie ir apskritai neturėjo galimybės naudotis kompiuteriu.

Tačiau ir LASS, ir UAB „Biomedika“ pastangomis pagaliau pavyko pasiekti, kad ir programinė įranga neregių arba silpnaregių kompiuteriams būtų kompensuojama, kaip ir daugelis kitų neįgaliesiems reikalingų priemonių.

UAB „Biomedika“, kurios verslo patirtis skaičiuojama nuo 1992 metų, pagrindinė veikla yra medicinos, laboratorijų ir filtravimo įrangos importas ir jos platinimas vartotojams. Sutelkiant dėmesį į neįgalų žmogų, UAB „Biomedika“ Pagalbos priemonių neįgaliesiems padalinys siūlo unikalius sprendimus, puikiai pasitarnaujančius negalę turintiems žmonėms. Visas savo žinias ir dėmesį skiria specialiųjų poreikių tenkinimui, siekiant neįgaliųjų žmonių savarankiškumo ir socialinės integracijos.

LASS Švenčionių filialo pirmininkė Stasė Mažuolienė labai stengėsi, kad ir Švenčionių rajono aklieji ir silpnaregiai gautų galimybę įsidiegti savo kompiuteriuose legalią kompiuterius „prakalbinančią“ programinę įrangą, kurios 90 proc. kainos kompensuoja valstybė. Akliesiems įrangos kaina – nuo 3 tūkst., o silpnaregiams – nuo 1 tūkst. 10 proc. reikia primokėti pačiam žmogui.

Ir štai vieną speiguotą sausio dieną pasirodė pirmosios kregždės – UAB „Biomedika“ pardavimų vadybininkas Ugnius Balinskas pirmosioms rajone pabradiškei Janinai Orlovskajai ir švenčionėliškei Kristinai Meidutei kompiuteriuose įdiegė programą, kurios pagalba net visiškai nematantis žmogus galės naudotis kompiuteriu, nes apie visas žmogaus atliekamas operacijas bus pranešama balsu, įgarsinami ir tekstai. Tuo pačiu tiems, kurie šiek tiek mato, ekrane galima ne tik labai išsididinti tekstą, bet ir išgirsti jį perskaitytą kompiuterio balsu.

S.Mažuolienė džiaugėsi, kad abiems šioms moterims nereikės net ir 10 proc. priemokos, nes ją apmokės LASS.

U.Balinskas džiaugėsi, kad pagaliau valstybė pasirūpino legalios programinės įrangos kompensacija, nes tai ne tik padeda akliesiems ir silpnaregiams aktyviau naudotis informacinėmis technologijomis, bet ir mažina piratavimą, nelegalios programinės įrangos naudojimą.

U.Balinskas patikino, kad jis tikrai neapsiriboja vienkartiniu vizitu pas žmogų, kuriam į kompiuterį įdiegia legalią programinę įrangą neregiams ar silpnaregiams. Jis mielai konsultuoja ir telefonu, kol žmogus visiškai susidraugauja su kompiuteriu. Susisiekti su p. Ugniumi padeda ir jo dovanota kalbanti užrašų knygutė, į kurią jis įrašo ir savo tel. numerį.

S.Mažuolienė, kartu su U.Balinsku apsilankiusi ir Pabradėje pas p. Janiną, ir Švenčionėliuose pas p. Kristiną, pasakojo, kad, akliesiems ar silpnaregiams skirta programinė įranga kompiuteriuose, ne vienam iš jų pakeitė gyvenimą. Jie ne tik „Skype“ ar „Facebook“ bendrauja tarpusavyje, su toliau gyvenančiais šeimos nariais, susiranda naujų draugų, bet ir atsideda kūrybai. Štai vienas net knygas pradėjo rašyti.

S.Mažuolienė taip pat drąsino abi moteris, nes joms čia buvo bene pirmoji pažintis su kompiuteriu, ir gyvenimo palengvinimui įteikė dovanų.

Jeigu būtų ir daugiau besidominčių legalia programine įranga akliesiems ir silpnaregiams ar kitais jų gyvenimą palengvinančiais prietaisais, galima kreiptis į UAB „Biomedika“ pardavimų vadybininką Ugnių Balinską, tel. (8 5) 2709055, 8 656 93315. Daugiau informacijos: www.biomedika.lt, www.regostechnika.lt

Irena POŽĖLIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis