Mes turime 386 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4916
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21117
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97147
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Naujasis DK: darbuotojai turi būti budrūs

2017 m. rugsėjo 6 d., trečiadienis Nr.64(1693)

Siurprizų švietimo bendruomenei negaili nė viena valdžia. Šiemet kartu su ugdymo proceso naujovėmis darbus pradėjusiose švietimo įstaigose juntamas ir nerimas dėl naujų nuostatų nuo liepos 1 d. įsigaliojusiame Darbo kodekse (DK).

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) rugpjūčio 21-22 dienomis savo aktyvui surengė mokymus apie naujus posūkius darbo santykių reglamentavime. Per šimtą LŠDPS atstovų iš visos Lietuvos susirinko išklausyti vieno iš Darbo kodekso rengėjų advokato dr. Tomo Bagdanskio, dažniausiai darbo teisės klausimais konsultuojančio darbdavius, bei advokato dr. Nerijaus Kasiliausko, derybose dėl DK atstovaujančio profesinėms sąjungoms.

Teisininkai pristatė naujas nuostatas, kurių nebuvo senajame Darbo kodekse, pabrėžė, kokius „namų darbus“ turintys atlikti darbdaviai ir į ką dėmesį privalo atkreipti darbuotojai. Nors advokatai kai kurias nuostatas traktavo skirtingai, tačiau seminaro dalyviams buvo naudinga išgirsti, kad galiausiai visus taškus ant „i“ vis dėlto sudedanti teismų praktika.

Lektoriai pabrėžė, jog darbuotojai turi būti budrūs tiek sudarant ar keičiant darbo sutartis, tiek gilinantis į darbo tvarkos taisykles bei  kitus vidaus teisės aktus. Naujasis dokumentas atveria naujų galimybių darbdaviams lanksčiau organizuoti darbą, o kai kuriais atvejais – ir visai nukrypti nuo Darbo kodekso normų, todėl darbuotojams kaip niekada anksčiau reikia teisinio išprusimo. Čia pasitarnauja profesinės sąjungos, kurios už iš darbuotojų surinktą nario mokestį samdo ne tik teisės konsultantus, bet ir advokatus, jei prireikia nariams atstovauti darbo ginčų komisijose ar teismuose.

Griebtis šiaudo, kai ištinka bėda, - instinktyvus ir suprantamas veiksmas, tačiau daug naudingiau, ramiau ir paprasčiau yra priklausyti profesinei sąjungai. Juolab kad naujasis Darbo kodeksas dar konkrečiau reglamentuoja profesinių sąjungų veiklą, aiškiau atskiria jų ir darbo tarybų kompetencijas. Be to, atsirado ir labai svarbi nuostata, kad išsiderėjus geresnes darbo sąlygas ar garantijas, jos galios tik profsąjungos nariams. Tuo tarpu iki šiol pasirašytos kolektyvinės sutartys buvo taikomos visiems darbuotojams.

„Susipažinę su Darbo kodeksu supratome, jog kaip palankiai jis bus taikomas didele dalimi priklausys ir nuo mūsų pačių. Būkite aktyvūs ir derėkitės“, - apibendrindamas mokymus sakė LŠDPS pirmininkas Andrius Navickas.

Snieguolė VELIČKIENĖ

LŠDPS Švenčionių r. susivienijimo pirmininkė

 
Reklaminis skydelis