Mes turime 141 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:610
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4003
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:51329
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rajono valdžia Žydų genocido dieną rengia Rudens kermošių

2017 m. rugsėjo 20 d., trečiadienis Nr.68(1697)

Rugsėjo 23-ioji – Holokausto Lietuvoje atminimo diena. Tądien, 1943-iaisiais, buvo sunaikintas Vilniaus getas: nužudyti arba į koncentracijos stovyklas išvežti paskutinieji žydų tautybės Vilniaus gyventojai. Nuo tos dienos oficialiai Lietuvoje žydų nebeliko, tik nedidelė dalis slapstėsi lietuvių, lenkų, rusų ir kt. šeimose.

Švenčionyse, kurie buvo vienas iš pagrindinių Lietuvoje žydų centrų, kur klestėjo gausi žydų bendruomenė, buvo žydų švietimo ir kultūros centras, taip pat buvo įkurtas getas. Getas buvo įkurtas Švenčionių miesto šiaurės vakarinėje dalyje. Būtent ta dalis buvo tankiausiai žydų apgyvendinta. Joje buvo trys sinagogos, keletas žydų fabrikėlių. Getas buvo aptvertas aukšta spygliuota tvora, pagrindiniai vartai buvo šalia Švenčionėlių gatvės.

Būtent čia Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną, rugsėjo 23-iąją, rajono valdžia šiais metais nusprendė surengti tradicinį Rudens kermošių. Lyg tam nebūtų tinkamesnės rudens dienos! Čia pat, Švenčionių miesto parke, kur stovi paminklas aukų atminimui. Nežinau, kas prie to privedė – ar žmogiškumo stoka, ar visiškais istorijos nežinojimas.

Vytautas, Švenčionių miesto senbuvis