Mes turime 297 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3225
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13412
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89442
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ataskaitos iš ateities. Ir jokių klausimų!

2017 m. rugsėjo 23 d., šeštadienis Nr.69(1698)

Opozicijai įkandin...

Opozicijai pradėjus susitikimus su gyventojais, sukruto ir rajono meras Rimantas Klipčius. Tik tarybos narių Vytauto Bulkos, Romualdo Pauliukevičiaus, Vidos Rastenienės, Konstanto Ramelio, Kęstučio Trapiko, Dovilės Žižienės susitikimai su gyventojais vyksta visai kitaip – gyvai, be „špargalkės“. Įsiplieskia diskusijos, klausimų – lavina, abiems pusėms įdomu ir naudinga. Jau ir pirmieji tokių susitikimų rezultatai yra. Rugsėjo 20 d., lygiai po mėnesio nuo reikalavimų įteikimo, grupė opozicijos tarybos narių gavo rajono savivaldybės administracijos direktorius Andriaus Šarėjaus atsakymą su pažadais, kaip ketina spręsti Adutiškio ir Svirkų seniūnijų problemas. Žada net seniūnijai priklausantį apgriuvusį pastatą Svirkose priešais bendruomenės namus nugriauti, kad vaizdo negadintų. Bent jau „paruoš sąmatą (suskaičiuos, kiek reikia pinigų) ir ieškos lėšų, planuodami 2018 metų biudžetą“, kaip rašo A.Šarėjus. Žada ir Linkonių kaime seną medį nupjauti, prie kapinių parūpinti biotualetų ir dar daug pažadų (juos plačiau aptarsime trečiadienio laikraštyje). Jeigu opozicija griežtai kontroliuos, direktorius gali net įvykdyti pažadus. Bet tingią valdžią reikia gerai prižiūrėti. O darbštumu šios kadencijos komanda nepasižymi, kaip, beje, ir išprusimu, bet apie tai – vėliau.

 

Ataskaita ar darbų planai su, švelniai tariant, netikslumais?

Mero pristatoma 2016 metų veiklos ataskaita skamba labiau kaip prisiminimai arba ateities svajonės, bet tik ne konkretūs darbai. Praeitis (ką paliko ankstesnė valdžia) ir ateitis – 2018 m. svajos. Dabarties lyg ir nėra? Vietoj darbų išvardinta, kiek pravedė tarybos posėdžių ir pan. Tą pastebėjo Švenčionių miesto gyventojai, kurie trečiadienį užsuko pasiklausyti. Taip, sako, nieko ir neišgirdę, o ką girdėjo, nesąmonėm pavadino. Kaip antai: suremontavo Miško gatvę, Partizanų g., sako, įrengė (?) kanalizaciją. Jau kad suremontavo, tai suremontavo – iš Miško gatvės gyventojų skundų gauname kas savaitę, po kiekvieno lietaus. „Ką jis kalba! Kanalizacija Partizanų g. įrengta dar prieš kelerius metus“, - piktinosi švenčioniškis gyventojas. Šiaip tai nėra ko stebėtis – bene Vilniuje su šeima gyvenantis meras Rimantas Klipčius, vos kelioms valandoms į Švenčionis atvažiuojantis, žino, kur kokia gatvė ir kas joje kada įrengta? Ką jam jo „raštininkai“ surašė, tą ir paskaitė. O „raštininkai“ taip pat ne super – net nežino, kad nėra tokios institucijos, kaip Lietuvos Respublikos kanceliarija.

 

Valdininkams stinga kompetencijos

Trumpas rakursas nuo mero ataskaitos į šalį. Ketvirtadienį mero darbotvarkėje buvo įrašas (lyg iš nesąmonių muziejaus): „10.30 - Lietuvos Respublikos ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ įteikimas Marijai Michejevai, apdovanojimą teiks Lietuvos Respublikos kanceliarijos kancleris Giedrius Krasauskas“. Ponų merą aptarnaujančių biurokratų žiniai: nėra tokios Lietuvos Respublikos kanceliarijos ir jos kanclerio, yra institucija, kurią derėtų žinoti: Respublikos Prezidento kanceliarija ir jos kancleris Giedrius Krasauskas. Tai – tik viena iš savivaldybės svetainėje pastebėtų nesąmonių.

 

Jokių klausimų!

Nors meras net ne vien savo, o RAJONO TARYBOS ir mero veiklos ataskaitą teikia, taiko jai „vienpusį judėjimą“. Išbarbena monologu ir – jokių klausimų. Net tarybos veiklos Reglamentą daugumos buldozeriu pakeitė, kad įteisintų žodžio laisvės suvaržymą tarybos nariams. Rugpjūčio 31 d. rajono tarybos posėdyje, merui perskaičius ataskaitą, iš tarybos narių buvo atimta žodžio laisvė – neleista nei pasisakyti, nei klausinėti. Nes meras taip nori, o valdančioji dauguma jo norus vykdo. Tarp valdančiųjų neatsirado nė vieno, kuris būtų paprieštaravęs, kad taip negalima. „Ko taip bijo meras, jeigu net klausimų užduoti neleidžia“, - stebėjosi tada rajono tarybos nariai.

Merui pristačius ataskaitą Švenčionyse, scenarijus pasikartojo – po apie pusvalandį trukusio susitikimo vis tylomis išsiskirstė. Nė vieno klausimo! Kaip mėgsta meras... Galima pamanyti, kad į susitikimą buvo atėjusi tik „tikslinė grupė“.

 

Klausimų yra!

Švenčionėliuose – tas pats scenarijus – pusvalandis ir gerbėjų aplodismentai. Ir jokių klausimų, kodėl Kaltanėnų gatvės remonto per dvejus metus niekaip neužbaigia, kada bus apželdinta Švenčionių gatvė (buvo žadėta šiais metais), kodėl statybininkai iki šiol nebaigė Švenčionėlių miesto kultūros centro remonto, nors liko tik stogelis virš įėjimo? Arba kad ir tokių: kam merui per dvi dienas anuomet prireikė įsteigti berods 5 UAB? Kodėl UAB, kur 100 proc. akcijų priklauso Rimantui Klipčiui, daugiau kaip trejus metus neteikia Registrų centrui finansinių ataskaitų? O kur dar skolos, žemės sklypai ir kt.?

 

Rebusas: viršplaninės lėšos, o lėšų trūksta?

Ar ne keista – prognozuojant metų pabaigoje vos ne milijoną eurų viršplaninių lėšų rajono biudžete, konkretiems dalykams ima jų ir pritrūksta...

Rugsėjo mėnesį (už rugpjūtį) vėluoja atlyginimai biudžetinių įstaigų darbuotojams. Sunkiai sergantis žmogus neprisiprašo vietinės valdžios, kad pašalintų ant namo pavojingai pasvirusį medį, bešeimininkiuose griuvėsiuose – gyvatynai, bet valdžia nieko nedaro. Sako, nėra lėšų. Štai jums ir viršplaninės lėšos!

Beje, savivaldybės administracijos direktorius A. Šarėjus dėl duobėtų netvarkomų kelių Adutiškio ir Svirkų krašte teisinasi lėšų stygiumi: „Šiuo metu dėl lėšų stokos savivaldybė gali vykdyti tik būtiniausius kelio priežiūros darbus – taisyti duobes“, - rašo atsakyme tarybos nariams direktorius.

Štai ir suprask, kad nori – ar tų pinigų perteklius (viršplaninės lėšos), ar jų trūksta...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis