Mes turime 239 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1318
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19862
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67188
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Spalio 4-oji - Pasaulinė gyvūnų diena

2017 m. rugsėjo 30 d., šeštadienis Nr.71(1700)

Pasaulinė gyvūnų diena pradėta švęsti 1931 metais po Florencijoje vykusios gyvūnų globos konferencijos, kai jos dalyviai nusprendė, jog spalio 4-oji, Šv. Pranciškaus, gyvūnų globėjo mirties diena, bus skirta gyvūnams pagerbti, šią dieną siekiama atkreipti žmonių dėmesį į gyvūnų apsaugą, elgesį su jais bei padėkoti gyvūnams už didžiulę jų svarbą žmonių gyvenime, suteikiant gyvenimui daugiau džiaugsmo ir prasmės.

Tikima, kad šv. Pranciškus suprato gyvūnų kalbą, vadino juos mažaisiais žmogaus broliais, sakė pamokslus paukščiams, malda ir ramiu elgesiu sutramdydavo net nuožmiausius gyvūnus. Savo gyvenimu jis kvietė visuomenę gamtoje atrasti pirmykštį Viešpaties apsireiškimą. Po mirties, 1226 metais spalio 3 dieną, Pranciškus Asyžietis Italijoje buvo paskelbtas šventuoju – gyvūnų, katalikybės plėtros, gamtos apsaugos ir prekybininkų globėju.

Europos valstybėse jau ne vieną dešimtmetį gyva tradicija spalio 4 dieną, Šv. Pranciškaus Asyžiečio dieną, susirinkti miestų aikštelėse kartu su augintiniais ir priimti kunigo palaiminimą. Lietuvoje gyvūnų ir jų šeimininkų palaiminimas taip pat tampa prasmingu Pasaulinės gyvūnijos dienos akcentu.

Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas buvo priimtas 1997 metais lapkričio 6 dieną. Šio įstatymo uždaviniai – naujai apibrėžti valstybės institucijų bei savivaldybių kompetenciją. Šioje srityje sudarytos galimybės gyvūnų globėjams veikti gyvūnų gerovės ir apsaugos srityje ir taip prisidėti prie gyvūnų gerovės ir apsaugos užtikrinimo, taip pat nustatyti veiksmus, kurie laikomi žiauriu elgesiu su gyvūnais ir jų kankinimu, užtikrinti bepriežiūrių ir bešeimininkių gyvūnų gerovę ir apsaugą. Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymu ypač siekiama skatinti tikslingą ir planuotą gyvūnų augintinių veisimą, kad būtų išvengta nereikalingų gyvūnų žudymo ir sumažintas bešeimininkių gyvūnų augintinių skaičius, numatyti reikalavimai asmenims, užsiimantiems komercinių gyvūnų augintinių veisimu.

Mes retai kada susimąstom, kaip jaučiasi šuo, pririštas prie būdos 10-15 metų. Visą šį laiką jis yra priverstas praleisti žemės plotelyje. Iš jo atimama galimybė judėti, žaisti, bendrauti, netgi apsiginti. Jis yra priverstas visą gyvenimą kęsti kaitrą ir šaltį, neretai ir lietų. Vienintelė jo prieiga - ankšta būda.

Šiais metais teritorinė Švenčionių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba iš rajono gyventojų gavo šešis pranešimus, apie netinkamą gyvūnų laikymą. Gyventojų pateikta informacija apie gyvūnų pažeidimus yra labai svarbi. Kuo ji išsamesnė, tuo sėkmingesnis pažeidimų tyrimas. Jei gyvūnas laikomas netinkamomis sąlygomis, neturi galimybės pasislėpti nuo nepalankių klimato sąlygų, sulysęs, kenčia alkį ir troškulį, kenčia nuo sužalojimų, ligų ir panašiai, reiktų kreiptis į teritorinę Švenčionių valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą tel. 51791. Visi gauti pranešimai dėl gyvūnų sveikatingumo ir gerovės pažeidimų registruojami ir atliekami patikrinimai

Lilija KLIMOVIČ

Vyriausioji  veterinarijos  gydytoja-inspektorė