Mes turime 168 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2079
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5472
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52798
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tik vakcinacija užkerta kelią pasiutligei

2017 m. spalio 4 d., trečiadienis Nr.72(1701)

Spalio 4 dieną minima Pasaulinė gyvūnijos diena, šv. Pranciškus. Krikščioniškame pasaulyje šv. Pranciškus laikomas gyvūnų globėju, todėl šv. Pranciškaus varduvės kaip tik ir švenčiamos spalio 4 d., todėl 1931 m. Florencijoje (Italija) tarptautinės gyvūnų globos konferencijos metu ši diena buvo paskelbta Pasauline gyvūnijos diena. Lietuvoje 2000 m. Pasaulinė gyvūnijos diena, šv. Pranciškus, įtraukta į minėtinų dienų sąrašą.

Kas gi buvo šv. Pranciškus? 1182-1205 m. gyveno Italijos Asyžiaus mieste. Kaip rašoma įvairiuose šaltiniuose, jo jaunystė buvo gana audringa, tačiau kai dalyvaudamas pilietiniame Asyžiaus kare su Perudžia pateko į nelaisvę, sugrįžo į tikėjimą. Gyveno atsiskyrėlišką gyvenimą oloje, atstatė net tris Asyžiaus bažnyčias. Keliaudamas po Italiją skaitė pamaldas. Štai tokia trumpa žinutė apie šv. Pranciškų, o mes, minėdami Pasaulinę gyvūnijos dieną, susimąstykime apie gyvūnus, jų priežiūrą.

O štai ką apie šiai dienai skirtas akcijas pasakoja Švenčionių VMVT vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Gintaras Markevičius.

- Kalendoriuje viena šalia kitos yra dvi minėtinos datos, skirtos gyvūnų gerovės gerinimui. Rugsėjo 28 dieną minėjome Pasaulinę pasiutligės dieną, o spalio 4 d. minima Pasaulinė gyvūnijos diena. Kalbant apie pasiutligę galime pasidžiaugti, kad jau kelinti metai Švenčionių rajono teritorijoje neužfiksuota nė vieno pasiutligės atvejo. Tą pasiekti pavyko naudojant iš oro mėtomus jaukus su oraline vakcina. Ji jau pradėta iš lėktuvų mėtyti ir šiemet. Visoje Lietuvoje bus išmėtyta beveik 900 tūkst. jaukų su vakcina porcijų, o mūsų rajone jų bus apie 200 tūkst. Vakcina mėtoma iki 50 kilometrų nuo valstybinės sienos su Baltarusija, tad į tuos 50 kilometrų patenka beveik visas mūsų rajonas. Žmonės, radę jaukus su vakcina, neturėtų jų liesti. Naminiams gyvūnams, šunims ar katinams ji nepavojinga, žinoma, jei suėstų daug, gali apsinuodyti. Beje, beveik 50 procentų kritusių lapių ar usūrinių šunų būna suėdę jaukus su vakcina.

Su šiomis dviem minimom dienom susijusi ir kita mūsų akcija, kuri bus vykdoma spalio 7 d. (šeštadienį). Nuo 10 iki 12 val. Švenčionių VMVT kartu su rajono privačiais veterinarijos gydytojais organizuoja šunų, kačių vakcinacijos akciją nuo pasiutligės. Vakcinaciją vykdys privatūs veterinarijos gydytojai.

Akcija vyks:

K.Lukovskio veterinarinė klinika (Vidutinės k., Strūnaičio sen.)
G.Dalgedos veterinarinė klinika (Aučynų k., Švenčionių sen.)
T. Zubkovos veterinarinė klinika (Bačkininkų k., Svirkų sen.)
A.Petkūno veterinarinė klinika (Milkuškų k., Švenčionių sen.)
A.Breidoko veterinarinė klinika (Kaltanėnų mstl., Kaltanėnų sen.)
A.Vigelienės veterinarinė klinika (Pabradė, Malūno g. 18)
R.Grigaitės IĮ „Vetrasa“ (Švenčionėliai, Žilvičių g. 14-28)
R.Menkovos IĮ (Pabradė, Vilniaus g. 37)

Apie Pasaulinei pasiutligės ir Pasaulinei gyvūnijos dienoms skirtas akcija kalbėjo Švenčionių VMVT veterinarijos gydytojas-inspektorius Gintaras Markevičius. O aš, paskambinęs keliems privatiems veterinarijos gydytojams sužinojau, kad akcijos metu gyvūnų augintojams reikės susimokėti tik simbolinį 1 euro mokestį už vakciną, o už darbą mokėti nereikės. Žinoma, jei globotinį šeimininkas norės paskiepyti nuo kitų ligų, susimokėti už tai teks. Dar kartą primenu – už darbą veterinarijos gydytojai mokesčio neims tik skiepydami nuo pasiutligės. Nepamirškime, kad apsaugodami savo augintinį nuo pasiutligės, apsaugome ir save nuo šios pavojingos ligos, nes pasiutligė žmogų į kapus gali nuvaryti per kelias dienas.

Algis JAKŠTAS